دلایل کاهش قیمت خودرو

چهارشنبه 22 اسفند 97 ساعت 12:24
دلایل کاهش قیمت خودرو

بازار خودرو بعد از اوج گیری دو سه هفته‌ای و ثبت رکوردهای جدید قیمتی، این روزها که شب عید است، روندی نزولی را (در قیمت) پیش گرفته و همزمان، تقاضا هم شاهد افت بوده است.

با یک حساب سرانگشتی می‌توان ادعا کرد منحنی قیمت خودروهای داخلی در بازار کنونی و در مقایسه با دوران اوج، نزدیک به هفت درصد نزول پیدا کرده است. چند هفته پیش بود که بازار خودرو با رشدی ناگهانی در قیمت رو به رو شد و رکوردهایی جدید از جمله پراید ۵۳ میلیونی و پژوی ۱۰۰ میلیونی را به ثبت رساند. روند نزولی تولید در کنار کاهش عرضه و همچنین ورود پول‌های سرگردان به بازار خودرو و البته رشد بازارهای ارز و سکه، از جمله دلایل اصلی انفجار قیمتی اخیر بودند. حال گویا عکس این اتفاقات در حال رخ دادن است و از همین رو بازار خودرو روند نزولی را در قیمت به خود می‌بیند. آن‌طور که گزارش‌های میدانی از بازار خودرو حکایت می‌کنند (بعضی از این گزارش‌ها البته توسط خودروسازان تهیه شده‌اند)، منحنی قیمت خودروهای داخلی در طول یکی دو هفته اخیر رو به نزول رفته است. به عنوان مثال، قیمت پراید از ۵۳ میلیون تومان به زیر ۵۰ میلیون تومان کاهش یافته و پژویی که در دوران اوج اخیر، ۱۰۰ میلیون تومان قیمت داشت، اکنون ۷، ۸ میلیون تومان ارزان شده است.

در باب اینکه چرا بازار خودرو روندی نزولی را در قیمت، آن هم در این مقطع از سال (شب عید) پیش گرفته، دلایل گوناگونی مطرح می‌شود. یکی از این دلایل، افزایش تیراژ خودروسازان است و همان‌طور که افت تولید، قیمت‌ها را به اوج رساند، حالا روند افزایشی آن یکی از علل کاهش قیمت عنوان می‌شود. در طول چند هفته اخیر، تولید خودروهای سواری افزایش قابل توجهی داشته؛ به طوری که از دو هفته پایانی بهمن به بعد، تیراژ به بالای دو هزار دستگاه در هر یک از دو خودروساز بزرگ کشور هم رسیده است. این روند رو به رشد به نوبه خود موجب بهبود عرضه خودروها به بازار شده تا دومین علت کاهش قیمت هم شکل بگیرد. این نکته را نباید فراموش کرد که بخشی از این عرضه، به خودروهای پیش‌فروش شده‌ای مربوط می‌شود که در طول چند هفته اخیر و پس از تعیین تکلیف قیمتی، تحویل شده‌اند. گفته می‌شود خودروسازان حدود یک میلیون دستگاه محصول پیش‌فروش کرده‌اند که بخشی از آن تحویل ثبت‌نام‌کنندگان شده است. ولی نکته‌ای که خودروسازان کشور خیلی اصرار دارند آن را یکی از دلایل اصلی کاهش قیمت محصولات تولیدی در بازار عنوان کنند، فروش فوری‌های آنها در طول سه هفته اخیر است. بنابر حکم وزارت صنعت، معدن و تجارت، خودروسازان ملزم شده‌اند از ابتدای اسفند امسال تا پایان سال، هر روز فروش فوری داشته باشند تا به این ترتیب قیمت خودروها در بازار شکسته شود.

بر این اساس، ایران خودرو و سایپا تقریباً هر روز ۲۰ درصد از تولید روزانه خود را در محصولات مختلف، به صورت فروش فوری (تحویل ۳۰ روزه) عرضه می‌کنند، آن هم با قیمت‌هایی چند میلیون تومان کمتر از بازار. اگرچه خودروسازان اصرار زیادی دارند که طرح فروش فوری روزانه را علت اصلی کاهش قیمت عنوان کنند، با این حال این طرح یک ایراد بزرگ دارد و آن، رعایت نکردن فرمول حاشیه بازار است. گویا وزارت صنعت، معدن و تجارت الزام کرده که خودروسازان محصولات خود را با قیمت‌هایی به اصطلاح دستوری (قیمت‌های تعیین شده از طرف ستاد تنظیم بازار) عرضه کنند. تبعات منفی این ماجرا خود را بعد از تحویل خودروهای ثبت نامی، بیشتر نشان خواهد داد، چه آنکه اختلاف زیاد بین قیمت کارخانه و بازار خودروها، انگیزه دلالی و واسطه‌گری را باز هم بالا برده است. هرچه هست، هرچند نمی‌توان ادعا کرد فروش فوری روزانه خودروسازان نقشی در کاهش قیمت در بازار نداشته، با این حال به خاطر شمار محدود و همچنین اختلاف زیاد قیمت کارخانه و بازار محصولات، طرح موردنظر اثری کامل و جامع در این ماجرا نداشته است. حتی معلوم نیست خودروسازان در سال آینده هم طرح فروش فوری روزانه را ادامه خواهند داد یا آن را متوقف می‌کنند.

ولی کاهش قیمت خودرو در بازار، دلایل دیگری هم دارد، از جمله بیم سرمایه‌گذاران و دلالان از آینده قیمتی آن. آن‌ها خوب می‌دانند علت اصلی رشد قیمت خودرو، افت شدید تولید است و طبعاً وقتی تیراژ افزایش یابد و عرضه بالا برود، منحنی قیمت نزول می‌کند؛ پس به نظر می‌رسد افزایش تولید خودروها در طول چند هفته اخیر، سیگنالی منفی برای صاحبان پول‌های سرگردان در بازار خودرو ارسال کرده و به آنها هشدار داده که با ادامه این روند، قیمت‌ها رو به نزول خواهند رفت. طبعاً با چنین چشم‌اندازی، صاحبان پول‌های سرگردان و دلال‌ها ترجیح می‌دهند کمتر در بازار خودرو ریسک کنند.

 اتفاقاً در همان روزهای اوجگیری منحنی قیمت در بازار خودرو، عنوان شد یکی از دلایل این موضوع، ورود پول‌های سرگردان است و حالا ظاهراً این پول‌ها در حال خروج هستند. فعالان بازار می‌گویند، هم اکنون فروشنده در بازار خودرو زیاد شده، ولی خریدار کم است و این موضوع جدا از اینکه به کاهش قدرت خرید مشتریان مربوط می‌شود، با آینده مبهم قیمت هم در ارتباط است. در واقع حالا که قیمت‌ها نزولی شده‌اند، خیلی از مشتریان (به ویژه مصرف‌کنندگان واقعی) ترجیح می‌دهند برای خرید خودرو صبر کنند؛ چون گمان می‌برند قیمت‌ها پایین‌تر خواهد آمد. اینکه گمانه‌زنی مشتریان به حقیقت خواهد پیوست یا سرابی بیش نیست، بستگی مستقیم به آینده تولید خودرو در کشور دارد.

بدون تردید اگر روند افزایشی تولید ادامه یافته و خودروسازان بتوانند تیراژ خود را بیشتر کرده و محصولات به اصطلاح ناقص و دارای کسری قطعه را کامل کنند، عرضه بالا رفته و قیمت باز هم افت خواهد کرد. این البته در حالی است که روند افزایشی تولید در مقطع فعلی، ناشی از کمک مالی دولت به زنجیره خودروسازی کشور است و بنابراین با توجه به تداوم تحریم و مشکلات اقتصادی، تضمینی بابت ادامه این روند (به ویژه در صورت قطع کمک‌های دولتی) وجود ندارد. طبعاً اگر تیراژ افزایش نیابد یا روند فعلی را حفظ نکند، نمی‌توان خیلی به تداوم کاهش قیمت امیدوار بود. در نهایت ولی یکی دیگر از دلایل روند نزولی منحنی قیمت در بازار خودرو، کاهش نرخ ارز و سکه عنوان می‌شود. قیمت‌ها در بازار خودرو با توجه به ماهیت سرمایه‌ای آن در ایران، اغلب متناسب با قیمت ارز و سکه بالا و پایین می‌شود و در مقطع فعلی به پیروی از این دو بازار، رو به افت گذاشته‌اند.

دنیای اقتصاد

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar