۷ کاری که اتومات سوارها نباید انجام بدهند

بروزرسانی در: شنبه 22 آذر 99 ساعت 03:01
7 کاری که اتومات سوارها نباید انجام بدهند

گیربکس اتوماتیک، بدون شک یکی از بزرگ‌ترین اختراع‌ها در صنعت خودروی دنیا محسوب می‌شود. به لطف ایمنی بالایی که این اختراع برای خودروها به ارمغان آورد، می‌توان با جرات گفت که گیربکس اتومات، فصلی جدید توانست در دفتر صنعت خودرو بگشاید. این نوع گیربکس نه تنها محبوب رانندگان حرفه‌ای است، بلکه کسانی که خیلی توانایی‌های رانندگی بالایی ندارند هم آن را می‌پسندند. ولی سوالی که مطرح می‌شود این که، آیا این بزرگ‌ترین اختراع تاریخ خودرو، می‌تواند ایمنی کاملی را برای راننده به ارمغان بیاورد؟ متاسفانه پاسخ منفی است.

اگر چه گیربکس اتومات بسیار ایمن می‌باشد، ولی برخی موارد هستند که هنگام رانندگی با یک خودروی اتوماتیک نباید آن‌ها را انجام دهید. در این مطلب، لیستی از ۷ اشتباه رایج که برخی راننده‌های خودروهای اتومات مرتکب می‌شوند و می‌تواند سبب خراب شدن خودرو و ایجاد هزینه‌های زیاد برای مالک شود را برای شما آماده کرده‌ایم، در ادامه با Z4CAR همراه باشید.

خلاص کردن دنده در سرازیری

این کار اجازه شتاب گیری به شما نخواهد داد و سرعت خودرو را کم‌تر می‌کند. با این کار، منبع روغن گیربکس قطع شده و خبری از روان کاری برای عملکرد مطلوب و مناسب گیربکس نخواهد بود. نتیجه این کار افزایش احتمال خراب شدن گیربکس اتومات است. به همین دلیل، ما توصیه می‌کنیم این عادت اشتباه را دیگر هیچ وقت انجام ندهید. برخی اعتقاد دارند این کار سب صرفه جویی در مصرف سوخت می‌شود. در پاسخ آن‌ها همین بس که هزینه سوخت کمتر را باید با پرداخت هزینه‌های بالا برای تعمیر گیربکس اتومات خودروی خود جبران کنید.

گاز دادن درجا قبل از قرار دادن دسته دنده روی D

در دوران نوجوانی همه ما حتی یک بار هم که شده این کار را با خودروی پدرمان انجام داده‌ایم. ولی اکنون، دیگر قرار نیست والدین ما هزینه تعمیر گیربکس اتومات خودرو را بپردازند! این کار شوک بزرگی به گیربکس می‌دهد که می‌تواند منجر به افزایش اصطکاک میان قطعات داخل گیربکس و موتور شود؛ موضوعی که نهایتاً منجر به خراب شدن آن‌ها خواهد شد.

تغییر وضعیت دنده هنگامی که خودرو در حال حرکت است

این کار سبب تغییر حالت قطعات گیربکس با سرعت بیشتر می‌شود و نهایتاً، طول عمر مفید گیربکس اتومات را کاهش خواهد داد. برای نگه داشتن خودرو بهتر است از سیستم ترمز کمک بگیرید. برخی افراد بدون گرفتن پدال ترمز اقدام به قرار دادن دسته دنده در حالت پارک می‌کنند که این کار به نوبه خود، برای گیربکس مضر است.

قرار دادن دنده روی حالت N پشت چراغ قرمز

بسیاری از افراد برای کاهش مصرف سوخت و محافظت از سیستم انتقال قدرت در برابر استهلاک بالا این کار را انجام می‌دهند. در واقع، اگر دنده را روی D نگاه داشته و پایتان را روی پدال ترمز فشار دهید، میزان استهلاک گیربکس کمتر خواهد بود. آسیب واقعی به گیربکس هنگام قرار دادن دنده روی N و خارج کردن از آن می‌رسد.

قرار دادن دنده روی P قبل از توقف کامل خودرو

قرار دادن دسته دنده در حالت پارک سبب می‌شود تا یک پین قفل کننده داخل دنده متصل به شفت خروجی گیربکس قرار داده شود. چرخ‌ها هم به همین شفت متصل شده‌اند. از این رو، هنگامی که پین مذکور را قفل می‌کنید و خودرو همچنان در حال حرکت است، ریسک شکستن پین قفل کننده وجود دارد.

تحت فشار دادن موتور قبل از گرم شدن کامل آن

این کار، مخصوصاً در فصل زمستان یک اشتباه بزرگ است. هنگام سرد بودن هوا، روغن سنگین‌تر شده و بسیار آهسته‌تر حرکت می‌کند. تقریباً یک دقیقه اجازه بدهید خودرو گرم شده و روغن به داخل گیربکس و تمام قطعات آن وارد شود. اگر شما به محض روشن کردن خودرو مخصوصاً در هوای سرد، شروع به رانندگی پرسرعت بکنید، این کار سبب خراب شدن بسیاری از قطعات داخلی خودرو خواهد شد.

رانندگی با روغن گیربکس کم

یک خودروی اتومات برای درست کار کردن به میزان زیادی روی فشار مایعات وابسته است. یکی از نقش‌های روغن گیربکس کمک به روان کاری گیربکس و خنک ماندن آن هنگام کار است. از این رو، اگر به مدت زیادی با روغن گیربکس کم رانندگی کنید، منتظر بروز مشکلات زیادی برای گیربکس اتومات خودروی خود باشید.

یک گیربکس اتوماتیک چگونه کار می‌کند؟

گیربکس اتومات بدون شک یکی از قوی‌ترین دستگاه‌ها در صنعت خودرو محسوب می‌شود. این نوع گیربکس دنیایی کاملاً جدید برای مکانیک‌های خودرو ایجاد کرده و زندگی بسیاری از راننده‌ها را تغییر داده است. سوالی که مطرح می‌شود این که؛ نحوه کار گیربکس اتومات چگونه است؟

مبدل گشتاور

اجزای مبدل گشتاور

گیربکس خودرو به کمک قطعه‌ای به نام Bell Housing به موتور خودرو متصل می‌شود. داخل Bell Housing سیستمی به نام مبدل گشتاور وجود دارد که اجازه می‌دهد موتور به طور مستقل از گیربکس کار کند. برای درک نحوه کار این سیستم، بیایید نگاهی به چرخ دنده‌های سیاره‌ای و مبدل گشتاور بیندازیم.

اول از همه باید با فلکس پلیت موتور آشنا شوید. این قطعه می‌تواند به صورت مستقیم به یک مبدل گشتاور متصل شود. از این رو، هنگامی که یک میل لنگ در حال کار کردن است، قاب مبدل گشتاور هم همراه با آن خواهد چرخید، موضوعی که می‌تواند خروجی موتور را به گیربکس متصل یا قطع کند.

به داخل مبدل گشتاور اگر نگاهی دقیق بیندازید می‌توانید توربین، پمپ، کلاچ قفل شونده و استاتور را ببینید. در این قطعات، پمپ توربین را می‌چرخاند. توربین به شفت ورودی گیربکس متصل است و به کمک نیروی ویسکوزیته می‌چرخد. ساده‌تر بخواهیم بگوییم، موتور پمپ‌ها را می‌چرخاند که این کار، سبب به حرکت درآمدن توربین می‌شود، نتیجه کار ارسال گشتاور به گیربکس است.

چرخ دنده سیاره‌ای

یک سیستم چرخ دنده سیاره ای

اکنون که می دانیم گیربکس چگونه خروجی‌های موتور را دریافت می‌کند، حال می‌توانیم یاد بگیریم که گیربکس چگونه دنده‌ها را عوض می‌کند. از آن جایی که این کار یک پروسه بسیار پیچیده است، ما فقط به ارائه توضیحی ساده و اساسی بسنده خواهیم کرد.

سیستم چرخ دنده سیاره‌ای در یک گیربکس اتومات معمولاً چنین ترکیبی دارد: دو دنده خورشیدی در مرکز، یک حامل دنده سیاره‌ای و دو جفت چرخ دنده سیاره‌ای. با انتخاب چنین ترکیبی، مهندسان تلاش دارند تا آزادی عمل بیشتری در اختیار گیربکس قرار داده و بتوانند ورودی‌ها و خروجی‌های سیستم را به راحتی تغییر بدهند.

بعد از محاسبات دقیق، شما می‌توانید ضرایب دنده مختلفی بسته به این که کدام قسمت (دنده حلقه‌ای یا خورشیدی) را قفل می‌کنید خواهید داشت. همان طور که احتمالاً حدس زده‌اید، مبدل گشتاور هم نقش مهمی در عملکرد پمپ روغن گیربکس دارد. پمپ روغن گیربکس از یک موتور چرخشی داخل قاب پمپ تشکیل شده است. زمانی که میزان چرخش موتور تغییر می‌کند، روغن گیربکس هم مطابق با آن تغییر خواهد کرد. در نتیجه، سیستم کنترل هیدرولیک سیگنال‌هایی برای قفل شدن مبدل گشتاور و تعویض دنده‌ها ارسال می‌کند.

چگونه با یک خودروی اتومات رانندگی کنیم

برای جلوگیری از ارتکاب هر گونه اشتباه هنگام رانندگی با یک خودروی اتومات، ابتدا باید با همه این اشتباهات آشنا شوید. اگر چه همه خودروهای دو دیفرانسیل نحوه عملکرد یکسانی دارند، تفاوت‌هایی وجود دارند که مالکان خودروها باید با آن آشنا باشند.

استفاده از پا

درست مانند رانندگی با هر خودروی دیگر، باید بدانید که هنگام رانندگی با یک مدل اتومات، چگونه باید از پای خود برای کنترل کردن خودرو استفاده کنید. همان طور که می دانید، مدل‌های اتوماتیک فقط دو پدال گاز و ترمز دارند و خبری از پدال کلاچ نیست.

اگر تاکنون با خودروی اتومات رانندگی نکرده باشید، ممکن است در ابتدا با مشکلاتی مواجه شوید. ولی رانندگی با این خودروها بسیار راحت است: شما فقط باید از پای راست خود برای کنترل دو پدال گاز و ترمز استفاده کنید و پای چپتان، همیشه در حال استراحت خواهد بود.

روشن کردن خودرو

هنگام روشن کردن یک خودروی اتومات، نکته‌ای وجود دارد که راننده‌ها همیشه باید به خاطر داشته باشند. زمانی که موتور خاموش است، دسته دنده باید روی P قرار داشته باشد. بسیاری از خودروهای اتومات، بعد از خاموش شدن، تا زمانی که دسته دنده روی P نباشد، روشن نمی‌شوند. بعد از روشن شدن خودرو می‌توانید دنده را روی D قرار داده و ترمز دستی را آزاد کنید. بعد از این کار و بدون گاز دادن، خودرو شروع به حرکت خواهد کرد.

دور زدن و تغییر سرعت

دور زدن و تغییر سرعت در خودروهای گیربکس اتومات هیچ تفاوتی با مدل‌های دنده دستی ندارد. به راحتی می‌توانید با چرخاندن فرمان به راست و چپ جهت حرکت خودرو را عوض کنید. در کنار آن، مالکان خودروهای اتومات بدون نیاز به تعویض دنده و به راحتی فشردن پدال گاز یا ترمز، می‌توانند به ترتیب سرعت خودرو را زیاد یا کم کنند.

پارک کردن

نکته‌ای بسیار مهم که هنگام پارک کردن خودروی دنده اتومات باید بدانید:

حتماً به هنگام پارک کردن خودروی دنده اتومات، دسته دنده را در حالت P قرار داده و سپس خودرو را خاموش کنید. این نکته مهم در صورتی که رعایت نشود می‌تواند دردسرهای زیادی برای شما فراهم آورد.

سخن پایانی

برخی رانندگان باتجربه ممکن است بعضی از توصیه‌های این مطلب را خیلی ساده و حتی مسخره تلقی کنند، ولی نکته‌ای که مطرح است این که خیلی از خوانندگان این مقاله راننده‌های حرفه‌ای نبوده و اطلاعات زیادی در مورد نحوه عملکرد فنی خودروها ندارند. انجام ندادن این ۷ کار اشتباه که در این مطلب به طور مفصل در مورد آن‌ها به شما توضیح دادیم شاید در ابتدا کار سختی باشد، ولی با گذر زمان بدون شک به آن‌ها عادت خواهید کرد. پرهیز از انجام این کارها نه تنها طول عمر گیربکس اتومات خودروی شما را افزایش خواهد داد، بلکه می‌تواند سبب حفظ جان شما در جاده شده و در هزینه‌های شما هم صرفه جویی زیادی بکند.

منبع ترجمه: وب سایت CarFromJapan

افزایش طول عمر گیربکس اتومات

۱۰ اشتباه رایجی که مالکان خودرو مرتکب می‌شوند

۱۰ تعمیر خودرویی که هیچ وقت نباید خودتان انجام بدهید!

۱۲ تفکر نادرست در مورد خودروها!

دانستنی های نگهداری خودرو

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

45 دیدگاه ها برای "۷ کاری که اتومات سوارها نباید انجام بدهند"

avatar
جدیدترین قدیمی ترین بیشترین رای
محمدرضا
مهمان

حتما در زمان توقف و قبل از خاموش کردن اتومبیل اول ترمز دستی رو بکشید بعد دنده را در حالت P بگذارید ( مخصوصا اگه در سربالایی یا سرازیری پارک میکنید). ضمنا هر ۶۰۰۰۰ کیلومتر حتما روغن گیربکس (روغن اصلی) باید عوض بشه

Mparsa
مهمان

در ضمن هنگامی که قصد توقف کامل و خاموش کردن خودرو دارید ، ابتدا ترمز دستی را درگیر کنید سپس دنده را در حالت P قرار دهید

Majid
مهمان

سلام وقتی دنده عقب میذارم R نوشته نمیشه بجاش N نوشته میشه و با تقه ماشین میاد عقب علتش چیه؟؟؟؟

عباس
مهمان

ایراد از سیلکتور گیربکسه

پیمان
مهمان

با سلام من ماشین دنده اتومات دارم و بیش از ۳۲ گواهینامه دارم و ۳۰ ساله که ماشین دارم واقعا این هفت مورد حیاتی و کاملا درست است و باید آفرین گفت به شخصی که این هفت مورد را کامل و مفید توضیح دادند با تشکر.

حمیدرضا
مهمان

تشکر فراوان بابت مطالب

ماجد
مهمان

سلام
یک مورد دیگه هم هست ، زمانی که در سطح شیب دار هستین پس از پارک کردن ترمز دستی را بکشین و سپس در دنده پارک قرار بدین تا از فشار زیاد روی گیربکس کاسته شود.

hamid
مهمان

خیلی عالی بود من اصلا خیلی از این عمل ها رو نمیدونستم از جمله قرار دادان دنده روی حالت d پشت چراغ قرمز ممنون اموزنده بود

ادرین
مهمان

ممنون .. راهنماییهای بسیار اموزنده ایی بود

HESAM
مهمان

الان ما دقیقا چیکار کنیم. پشت چراغ قرمز Nکنیم یا نه.
بعضی ها میگن خلاص نکردن خودرو پشت چراغ قرمز باعث خراب شدن ترمز ها می شود چون اگه خلاص نکنی باید ترمز رو نگه داری

محمدرضا
مهمان

اگر بیشترسه دقیقه طول میکشه باید خلاص کنی ولی سعی کنین رو ” دی” نگهداری و پاتون رو ترمز باشه . ( بر خلاف اتومبیل دنده منوال( دستی)

مجتبی
مهمان

داداش بعد از توقف کامل خودرو بزار رو P دستی هم بکش ، چراغ سبز شد بزار رو D دستی هم بخوابون، هیچ‌ مشکلی هم برای سیستم ترمزت بوجود نمیاد

محمدرضا
مهمان

آقا مجتبی عزیز سعی کن اینکار رو نکنی چون بد از چند وقت میبینی موقع تعویض دنده ریپ میزنه .اگر بیشترسه دقیقه طول میکشه باید خلاص کنی ولی سعی کنین رو ” دی” نگهداری و پاتون رو ترمز باشه . ( بر خلاف اتومبیل دنده منوال( دستی)