ماجرای صادرات خودرو به اسپانیا

چهارشنبه 5 آذر 99 ساعت 03:03
ماجرای صادرات خودرو به اسپانیا

اعلام صادرات ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار دلاری خودرو در سال گذشته به ۹ مقصد صادراتی آن هم در وضعیت تحریمی کشور، این روزها خبرساز شده است. این در وضعیتی است که در میان کشورهای صادراتی خودرو، اسپانیا بیش از دیگر کشورها جلب توجه می‌کند و نکته حائز اهمیت اینکه این کشور اروپایی بیشترین تنوع خودرو صادراتی را در میان دیگر کشورهای هدف به خود اختصاص داده است.

به این ترتیب در وضعیتی صادرات خودرو طی سال اخیر مطرح شده است که وضعیت تولید خودروسازان هنوز چنگی به دل نمی‌زند و همچنان خودروسازان در تامین نیازهای بازار داخلی با چالش مواجه هستند.

با این حال بحث صادرات خودرو به بعضی از کشورهای منطقه از جمله عراق، سوریه و جمهوری آذربایجان در سال‌های اخیر جزو برنامه گروه های خودروساز بود و خودروسازان در برخی از این کشورها  به احداث پایگاه یا خطوط تولید پرداخته بودند. اما بعد از خروج ایالات متحده آمریکا از توافق‌نامه برجام  و بازگشت تحریم‌های صنعت خودرو بحث صادرات کلا به کما رفت. حال  در وضعیتی صادرات خودرو با بازگشت تحریم‌ها متوقف مانده که بر اساس استراتژی صنعت خودرو، قرار است تا سال  ۱۴۰۴ گروه های خودروساز تیراژ تولید خود را به ۳ میلیون دستگاه در سال برسانند و از آن طرف هم زمینه را برای صادرات یک میلیون دستگاه خودرو از کشور مهیا کنند. هر چند آمارهای منتشرشده در ارتباط با صادرات خودرو، با هدف‌گذاری انجام گرفته برای ۴ سال آینده فاصله زیادی دارد و بعید است که صنعت خودروی کشور با توجه به وضعیت فعلی تا فرصت باقیمانده بتواند هدف‌گذاری انجام ‌گرفته را محقق کند؛ اما  به‌نظر می‌رسد بار دیگر خودروسازان به صورت کج‌دار و مریز نیم‌نگاهی به صادرات محصولات خود به کشورهای هدف دارند.

همان‌طور که اشاره شد صادرات خودرو به کشورهای اروپایی مانند اسپانیا با توجه به اینکه این مقصد صادراتی بیشترین تنوع محصول صادرشده را به خود اختصاص داده، سوالات زیادی را به وجود آورده است.

در این ارتباط روح‌الله لطیفی سخنگوی گمرک جمهوری اسلامی می‌گوید: ارزش دلاری خودروی صادرشده به اسپانیا بیش از ۹۶ هزار دلار بوده است.

این مقام گمرکی ادامه می‌دهد بر اساس آمارهای گمرک پنج دستگاه تیبا صندوقدار، سه دستگاه وانت آریسان، دو دستگاه تیبا ۲، دو دستگاه ساینا، یک دستگاه کوییک، یک دستگاه پژو پارس، یک دستگاه پراید ۱۳۱ و یک دستگاه رهام به این کشور صادر شده است.

لطیفی می‌گوید:  ارزش صادراتی اظهارشده برای هر دستگاه ساینا ۴ هزار و ۵۰۰ دلار، پژو پارس و سمند ۷ هزار دلار و دنا اتوماتیک ۱۴ هزار دلار به گمرک اعلام شده است.

بحث استفاده از خودروهای یادشده در سفارت‌خانه‌های کشور یا بحث صادرات این خودروها به‌منظور گذراندن تست‌های متنوع خودرویی مطرح است؛ اما سخنگوی این سازمان می‌گوید گمرک نمی‌تواند در خصوص دلیل خروج این خودروها از کشور اظهارنظر صریح و قطعی بکند.

حسن کریمی‌سنجری، کارشناس خودرو هم می‌گوید نمی‌توان در خصوص خروج خودروهای یادشده بحث  صادرات را مطرح کرد.

این کارشناس خودرو ادامه می‌دهد زمانی می‌گوییم خودرو صادر شده است که یک خودروساز داخلی بتواند به‌صورت پایدار خودرو به کشور هدف صادر کند و این امکان وجود داشته باشد که محصول صادرشده بتواند استانداردهای لازم در کشور مورد نظر برای تردد در جاده‌های آن کشور را پاس کند.

او می‌گوید: همچنین شرکت خودروساز باید بتواند سهم مشخصی را از بازار خودروی کشور هدف به خود اختصاص دهد.

کریمی‌سنجری تاکید می‌کند این سهم  در کف قرار دارد. بنابراین این امکان وجود دارد که افزایشی شود؛ اما نباید کاهش یابد.به‌نظر کریمی‌سنجری، این خودروها به احتمال زیاد به‌منظور گذراندن تست‌های مربوط به خودرو از کشور خارج شده‌اند؛ چون از آنجا که قادر به پاس کردن استانداردهای لازم در کشور هدفی مانند اسپانیا نیستند، بعید است امکان تردد در جاده‌های آن کشور را پیدا کنند.

دنیای اقتصاد

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar