جزئیات سفر با خودرو شخصی به کشورهای همسایه

پنج شنبه 9 آبان 98 ساعت 10:52
جزئیات سفر با خودرو شخصی به کشورهای همسایه

خیلی از گردشگران و مسافران به دلیل افزایش قیمت بلیت هواپیما، رفت و آمد زمینی را در سفرهای برون مرزی به کشورهای همسایه، ترجیح می‌دهند. البته هزینه عوارض خروج از کشور، کاپوتاژ خودرو و پرداخت مابه التفاوت قیمت سوخت، سفر با اتوبوس را به صرفه‌تر از خودرو شخصی کرده است.

هزینه کاپوتاژ بیشتر از بلیت اتوبوس

بیشترین هزینه سفر با خودرو شخصی به خارج از مرزها هزینه‌های مربوط به کاپوتاژ خودرو و چند برابر بودن نرخ سوخت در آن طرف مرزها نسبت به کشور است.

کسانی که قصد دارند با خودرو شخصی به کشورهای همسایه سفر کنند، برای اینکه بتوانند از خودروی شخصی خود در کشورهای دیگر استفاده کنند، باید پلاک و گواهینامه بین‌المللی (کاپوتاژ) داشته باشند. کاپوتاژ خودرو در ایران برای یک سال صادر می‌شود و در این مدت می‌توانید بارها و بارها بدون پرداخت عوارض گمرکی دو راهه، خودروی خود را از مرز خارج کرده و مجدداً وارد کشور کنید.

هزینه کاپوتاژ ۳۰هزار تومان است. به این هزینه باید هزینه پلاک بین‌المللی به قیمت ۳۶۰هزار تومان، دفترچه مالکیت خودرو ۱۱۰هزار تومان، گواهینامه بین‌المللی یکساله ۱۱۹هزار تومان، برچسب IR هم ۴۸۰۰ تومان اضافه کرد. نکته مهم در خصوص کاپوتاژ خودرو این است که پس از یکسال و اتمام اعتبار برگه کاپوتاژ خودرو باید آن را باطل یا تمدید کنید. در صورت باطل نکردن برگه کاپوتاژ خودرو، مشمول جریمه خواهید شد.

افزایش سفرهای زمینی

با افزایش قیمت بلیت هواپیما سفرهای زمینی به کشورهای همسایه نسبت به سال‌های قبل افزایش یافته است. محمد بایبوردی، مدیر پایانه مرزی نوردوز به‌عنوان پایانه مرزی برای سفر به ارمنستان، می‌گوید «۵ ماهه ابتدای امسال رفت و آمد مسافران ایرانی برای رفتن به ارمنستان ۶۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال پیش افزایش یافته است.»

 به‌گفته بایبوردی «سفر اتباع ارمنستان به ایران هم در همین مدت ۱۲۴ درصد رشد داشته است که سفر آنان روزانه است. در واقع به خاطر تفاوت نرخ ارز و لغو روادید از مردادماه سال ۹۵، اتباع ارمنستان هر روز برای خرید کالای ایرانی وارد خاک ایران می‌شوند.»

در مقایسه تردد مرزی با اتوبوس و خودرو شهری در مرز نوردوز، به گفته مدیر پایانه مرزی نوردوز در ۵ ماهه امسال رفت و آمد اتوبوس‌ها برای رفتن به ارمنستان ۲۶ درصد و تردد با خودرو شخصی ۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال پیش بیشتر شده است.

پرداخت مابه التفاوت نرخ بنزین

یکی از دلایل دیگر ارزان‌تر بودن سفر زمینی با اتوبوس نسبت به خودرو شخصی الزام پرداخت مابه التفاوت نرخ بنزین است. بر اساس قانون خودروهایی که از مرز خارج می‌شوند باید ۹۰ درصد قیمت مابه التفاوت نرخ بنزین در داخل نسبت به کشور مبدأ را پرداخت کنند. به‌عنوان مثال آن‌طور که مدیر پایانه مرزی نوردوز می‌گوید، خودروهایی که از این مرز به مقصد ارمنستان خارج می‌شوند، باید به ازای هر لیتر بنزین ۸۵۰۰ تومان مابه التفاوت نرخ سوخت را بپردازند.

حسن داداش ‌زاده مدیر پایانه مرزی جلفا، که در مرز سفر زمینی به جمهوری نخجوان است، می‌گوید که مابه‌التفاوت نرخ بنزین در ایران و در جمهوری نخجوان زیاد نیست و این تفاوت نزدیک به ۱۰۰ تومان است، ولی به‌طور کلی چون جاذبه‌های گردشگری این جمهوری کم است بیشتر رفت و آمد از این مرز مربوط به تجار است. به‌گفته داداش زاده با توجه به افزایش عوارض تردد، رفت و آمد از این مرز کاهش یافته است. داداش‌زاده به موضوع قاچاق سوخت هم اشاره می‌کند و می‌گوید: «با توجه به تفاوت اندک نرخ بنزین در ایران و نخجوان قاچاق گالنی بنزین در این مرز نسبت به مرزهای دیگر کمتر است. یکی از مشکلاتی که در خصوص سفر به ترکیه با خودروی شخصی وجود دارد، قیمت‌ بنزین در ترکیه است که خیلی از افرادی که با خودرو شخصی خودشان به ترکیه سفر کرده‌اند، از این موضوع گلایه می‌کنند. قیمت بنزین در ایران تقریباً یک ششم قیمت بنزین در ترکیه است.»

در مرز پارک کنید

با توجه به این هزینه‌ها بعضی مسافران سفر خود با خودرو شخصی را تا مرز ادامه می‌دهند و در مرز خودرو خود را پارک و ادامه سفر را با خودروهای مستقر در مرز ادامه می‌دهند. به این ترتیب این مسافران هزینه‌ای برای کاپوتاژ یا مابه التفاوت نرخ بنزین نمی‌پردازند.

هزینه سفر از مرز تا کشور مقصد متفاوت است و در زمان اوج سفر در ایام تعطیل این هزینه‌ها افزایش می‌یابد. به‌عنوان مثال در تعطیلات هزینه سفر از مرز آستارا تا باکو با خودروهای مستقر در مرز ۱۳۴ هزار تومان و هزینه سفر از مرز رازی تا شهر وان ۵۰ هزار تومان است.

سفر با اتوبوس به صرفه‌تر

 سفر با خودرو شخصی به کشورهای همسایه حداقل ۷۰۰ هزارتومان هزینه‌های مربوط به پلاک و گواهینامه بین‌المللی را برای مسافران رقم می‌زند که به این هزینه‌ها باید هزینه سوخت، عوارض خروج و... اضافه کرد. ولی بررسی قیمت‌های بلیت اتوبوس نشان می‌دهد برای سفر به کشورهای همسایه بیش‌ترین قیمت بلیت اتوبوس مربوط به بلیت تهران-استانبول با نرخ ۳۶۰ هزار تومان است. نرخ بلیت اتوبوس در مسیرهای پرمتقاضی دیگر مثل مسیر تهران-ارمنستان ۲۵۰ و تهران- باکو ۲۸۰ و تهران-اربیل ۱۲۰ هزار تومان است.

در مجموع با وجود اینکه استفاده از خودرو شخصی برای مسافرت خارجی با پذیرش هزینه بیشتر می‌تواند رفاه بیشتری داشته باشد، ولی مسافرت با اتوبوس با توجه به تعدد حرکت از پایانه‌های مسافری، مقرون به صرفه‌تر است.

روزنامه ایران

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar