خریداران محصولات رنو هر روز سرگردانتر از دیروز هستند
در حالی فعلاً خریداران خودروهای فرانسوی خودروهای پیش خریدی خود را تحویل نگرفتهاند که در ساختمان بلند بالای رنو در سعادت آباد همه چیز آرام است فرانسویها پیش از تحریمها چمدانهایشان را بسته و ایران را ترک کردهاند تا به قول معروف آب از آسیاب بیفتد.
این روزها به تعویق افتادن خودروهای تحویلی در پیش فروشها یک مشکل جدید برای خودروسازان شده به طوری که خریداران هر روز با تجمع در مقابل شرکتهای خودروسازی خواستار احقاق حقوق خود هستند ولی متأسفانه فعلاً چاره اساسی برای این مشکل آنهم در محصولات فرانسوی پیش بینی نشده است.
جالب اینجاست در حالی هنوز خریداران خودروهای فرانسوی خودروهای پیش خریدی خود را تحویل نگرفتهاند که در ساختمان بلند بالای رنو در سعات آباد همه چیز آرام است. نه جلسه خبری برقرار میشود تا رسانهها پاسخ سؤالات خود را بگیرند و نه کسی هست که بار مسئولیتهای معوق رنو را بر گردن بگیرد. رنو این روزها مثل عملکرد گذشته خود در بازار ایران همچنان رفتار و زرنگیهای گاه و بیگاهش را ادامه میدهد و هنوز هیچ خبری از برخورد جدی با رفتای های متناقض آنها نیست. قرار بود در قراردادهای جدید متعهد به تعهدات خود باشند ولی در دور جدید همکاریها نه تنها خبری از اجرای تعهدات نیست بلکه متقاضیان محصولات رنو هر روز سرگردانتر از دیروز هستند.
در بین تاکتیکهای مختلف رنو در بازی با صنعت خودروی ایران میتوان به صحبتهای پیمان کارگر مدیرعامل ایرانی رنوپارس که البته حالا از مدیران رده بالای شرکت رنو نیسان به حساب میآید، اشاره کرد. او که همیشه در جلسههای خبری بر ایرانی بودن خود تاکید میکرد در خلال افتتاح تولید ساندرو استپ وی در سال ۹۵ در گروه پارس خودرو در پاسخ به یکی از خبرنگاران در خصوص تحریمها در آینده گفت: امروز حالمان خوب است و ما چرا باید این پتانسیل را رها کنیم؟ چرا باید جایی که میتوانیم تا روزی ۸۰۰ دستگاه رنو تولید کنیم را ول کنیم؟
اگرچه در آن روزها تولید رنو هر روز رو به افزایش بود و حتی رکورد تولید ۶۰۰ دستگاه در یک روز هم به ثبت رسید. ولی با شروع رقابتهای انتخاباتی در آمریکا و ظهور تفکر ترامپیسم، صحبتهایی از زدن زیر میز برجام از طرف ترامپ به گوش رسید. این در وضعیتی بود که خودروسازان داخلی با اتکا به تواناییهای تولید و البته دلگرم از حمایت رنو بر اساس تعهدهای دو طرفه به تولید خودرو میپرداختند.
در فاز جدید رنوییها قول همکاری مستحکمتری را داده بودند با این وجود خودروسازان سعی کردند در فروش محصولات رنو کمی محتاطانه عمل کنند تا تجربههای گذشته تکرار نشود. بر همین اساس پارس خودرو که به عنوان پایگاه اصلی تولید رنو در ایران شناخته میشود، در سال ۹۷ و آن هم در اردیبهشت ماه تنها اقدام به فروش شماری تندر ۹۰ کرد و خانواده ساندرو را در سال ۹۷ در لیست فروش قرار نداد. ایران خودرو هم رفتاری مشابه را اتخاذ کرد. در این وضعیت کارلوس گون (گوسن) مدیرعامل وقت کمپانی رنو نیسان در خلال مجمع سالینه سهام داران این کمپانی در پاریس گفت" رنو در صورت تحریم شدن ایران، این کشور را ترک نمیکند و تنها روش عملکرد خود را تغییر میدهد".
تحریمها آغاز شد و قطعات نیامدند تا مشخص شود بازی رنو با افکار عمومی و صنعت خودرو ایران ادامه دارد. در چند ماه اخیر که صدای اعتراض متقاضیان رنو به آسمان رسیده است، شیشههای ضخیم ساختمان رنو در سعادت آباد اجازه نمیدهد صدای مردم به رنوییها برسد. در این ساختمان همه چیز آرام است. فرانسویها و مدیران ایرانی فرانسوی پیش از تحریمها چمدانهایشان را بسته و ایران را ترک کردند. بنابراین چراغهای اتاق مدیران ارشد ساختمان شیشهای خاموش شده تا به به قول معروف آبها از آسیاب بیفتد.
در حالی که طبق اساسنامه این کمپانی، رنوپارس مسئول تأمین قطعات مورد نیاز تولید کنندگان داخلی در ایران است، این گروه علی رغم ژستهای رسانهای هیچ پلن B برای دوران تحریم نداشته است و حالا بار بدعهدی آنها بر دوش خودروسازان داخلی سنگینی میکند. این در وضعیتی است که طبق شنیدهها از منابع آگاه، خودروسازان داخلی پیش از هر پیش فروش در خصوص تأمین قطعات مورد نیاز هماهنگیهای لازم را برای تأمین کننده (رنو پارس) را انجام داده بودند.
اکنون حتی رنوپارسیها دلیل رفتن و عمل نکردن به تعهدات را عنوان نمیکنند! آن هم در وضعیتی که خودروسازان ایرانی برای انتقال پول و قطعات ابراز آمادگی کردهاند و طبیعتاً رنو به غیر از تحریم هیچ توجیه دیگری برای عدم همکاری ندارد.
به هر حال پاک کردن صورت مسئله مشکلات جاری صنعت خودرو دردی را از کسی دوا نمیکند. ولی چرا کسی به سراغ رنو رفته است؟ آیا رنویی ها به هیچ ارگان و سازمانی پاسخ گو بودهاند؟ خیر. ساختمان شیشه ایی آرام است تا آبها از آسیاب بیفتد.
تسنیم
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد