گرانی خودرو ربطی به وزارت صمت ندارد

بروزرسانی در: سه شنبه 10 اردیبهشت 98 ساعت 13:51
گرانی خودرو ربطی به وزارت صمت ندارد

اسفند ماه سال پیش بود که وزیر صمت در واکنش به گرانی قیمت‌ها، وعده کاهش قیمت خودرو را داد ولی اکنون با گذشت کمتر از دو ماه از این وعده، قیمت خودرو در حال ثبت رکوردهای بی‌سابقه‌ای است.

قیمت بعضی خودروها در کارخانه و بازار بین شش تا ۱۴ میلیون تومان افزایش پیدا کرده و به‌طور میانگین قیمت انواع خودروهای داخلی رشد تا ۲۰ درصدی را تجربه کرده است. ولی چه اتفاقی افتاده که طی یک هفته گذشته بازار با افزایش روزانه قیمت انواع خودروهای داخلی و خارجی رو به رو شده است؟ بعضی مقصر اصلی به‌هم‌ریختگی قیمت‌ها را تحویل‌ندادن محصولات به مردم از طرف خودروسازان می‌دانند و عقیده دارند اگر خودروها به‌موقع تحویل داده می‌شد، به طور حتم بازار با افزایش قیمت‌ها مواجه نبود، وقتی عرضه‌ای وجود نداشته باشد، طبیعتاً تعادلی میان عرضه و تقاضا در بازار نمی‌توان مشاهده کرد. در این شرایط، وظیفه اصلی وزارت صمت کنترل و تنظیم بازار به نفع مهار گرانی است. مدیرکل صنایع خودرو و نیرو محرکه وزارت صمت در خصوص افزایش قیمت خودرو توضیح داد: بخشی از تعیین قیمت خودرو به عهده وزارت صمت و بخشی از آن مربوط به بازار است. افزایش قیمت خودرو در این روزها ربطی به ما ندارد.

قیمت خودرو رکورد زد

وزیر صنعت، معدن و تجارت اواخر سال پیش در حالی وعده متعادل‌شدن قیمت خودروهای داخلی و افزایش عرضه خودروسازان را به مردم داد که برخلاف این ادعا، شاهد بالارفتن قیمت کارخانه‌ای بعضی خودروها هستیم. رضا رحمانی، وزیر صنعت، ابتدای اسفند سال پیش با ذکر اینکه بعضی نوسانات مقطعی است، گفته بود: مردم نباید تحت تأثیر فضای روانی قرار گیرند، چون که به هر میزان مصرف‌کننده‌ها تقاضا داشته باشند، در کشور قابل تأمین است؛ به خصوص در ماه‌های آتی که شاید تولید بیش از رقم کنونی افزایش یابد و با این افزایش تولید قیمت‌ها متعادل‌تر می‌شود. وی با تأکید بر اینکه تولیدات خودرو در اسفندماه نسبت به سه ماه پیش از آن بیش از دو برابر شد، گفته بود: این افزایش تولید دو اثر دارد؛ اول اینکه توان خودروسازان را برای انجام تعهدات قبلی افزایش می‌دهد و افرادی که خودرو پیش‌خرید کرده‌اند، می‌توانند خودروهای خود را سریع‌تر دریافت کنند و دوم اینکه عرضه خودرو، قیمت را متعادل‌تر می‌کند. اما اکنون عینیت هیچ‌کدام از سخنان وزیر صمت را نمی‌توان در بازار خودرو مشاهده کرد. قیمت کارخانه‌ای بعضی خودروها در سال جاری نسبت به روزهای آغازین فروش فوری در بهمن‌ماه افزایش یافته است. در این مورد می‌توانیم به رشد قیمت محصولات سایپا اشاره کنیم، به صورتی که در آغاز فرایند فروش فوری در بهمن ۹۷ سایپا ۱۳۱ با قیمت ۳۷ میلیون تومان عرضه شد، ولی همین خودرو امروز با قیمت ۳۷ میلیون و ۳۸۱ هزار تومان به مشتریان عرضه شد. همچنین قیمت فعلی تیبا SX در فروش فوری سایپا ۴۲ میلیون تومان است، در حالی که این خودرو بهمن سال پیش با قیمت ۴۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان عرضه شد. قیمت ساینا در فروش سال پیش سایپا ۴۷ میلیون تومان بود، اما اکنون با قیمت ۵۳ میلیون و ۲۴۳ هزار تومان از طرف این شرکت خودروساز عرضه می‌شود که نشان از رشد شش میلیون و ۲۴۳ هزارتومانی قیمت این خودرو دارد. قیمت خودروهای خارجی هم به‌شکل سرسام‌آور و عجیبی افزایش پیدا کرده، به صورتی که سانتافه از خانواده هیوندایی با ۱۸۰ میلیون افزایش قیمت به قیمت نهایی یک میلیارد رسیده و از خانواده کیا هم سورنتو با ۱۴۰ میلیون افزایش به قیمت یک میلیارد و ۸۰ میلیون تومان رسید.

هدایت سرمایه‌گذاری از مسکن و بانک به خودرو

مدیرکل صنایع خودرو و نیرو محرکه وزارت صمت در خصوص افزایش قیمت خودرو توضیح داد: بخشی از تعیین قیمت خودرو به عهده وزارت صمت و بخشی از آن مربوط به بازار است و ربطی به ما ندارد. تقاضا افزایش پیدا کرده و عرضه تناسبی با تقاضا ندارد و قیمت‌ها افزایش پیدا می‌کند. با توجه به کاهش نرخ سود بانکی، مردم برای سرمایه‌گذاری به سمت بازارهای دیگر از جمله، ارز، سکه و خودرو رفته‌اند و با توجه به اینکه بخش مسکن در رکود است و ارز و سکه نوسانات زیادی داشته، بعضی افراد حاشیه سود سرمایه‌گذاری را در بازار خودرو بهتر می‌دانند. به همین خاطر عملاً میزان تقاضای خودرو با میزان عرضه هم‌خوانی ندارد و همین باعث افزایش قیمت‌ها شده است.

امیرحسین قناتی ادامه داد: عملاً هم اکنون تقاضا در بازار خودرو از حد ظرفیت تولید بیشتر است. برای تنظیم این شرایط، ما در وزارت صمت می‌توانیم در جهت افزایش ظرفیت خودرو در حد توان حرکت کنیم. میزان تولید خودرو حداکثر بالغ بر یک میلیون و ۶۰۰ دستگاه بوده در حالی که اکنون میزان تقاضا به بالای دو میلیون دستگاه رسیده است. این حد از تقاضای بالا افزایش قیمت را به وجود می‌آورد. او درباره اقدامات وزارت صمت برای کنترل قیمت خودرو گفت: ما تمهیداتی را برای تأمین مالی قطعه‌سازان و تأمین ارز آنها انجام دادیم و در پایان سال پیش تولید روزانه به بالای سه‌هزار و ۵۰۰ دستگاه رسید درحالی که در فصل پاییز میزان تولید نزدیک به سه هزار دستگاه بود. همچنین بخشی از خودروها را هم برای عرضه فوری در دستور کار گذاشتیم. ولی باید در نظر گرفت که تنگناهایی در خصوص بحث تأمین منابع و مواد اولیه بخشی از عملکرد را مختل کرد، معوقات بیشتر شد و انجام تعهدات خودروسازان حداقل در ماه آخر روند نزولی پیدا کرده است.

بیشتر بخوانید:

اگر قیمت خودرو کاهش نیابد استیضاح وزیر صمت پیگیری می‌شود

هزینه‌های خودروسازان براساس ریال است ولی قیمت‌گذاری بر اساس دلار

شرق

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar