چه زمانی کابین خودرو گازهای سمی منتشر میکند؟
بر اساس گفتههای متخصصین، فضای داخل کابین خودروها در هر فصلی از سال میتواند فضای سمی و آلودهای را داشته باشد. با این وجود، در دو زمان متفاوت، این مواد شیمیایی در بالاترین سطح خود نسبت به حالت معمول هستند: یکی زمانی که شما خودروی جدیدی را خریداری میکنید و دیگری هم در هنگام تابستان.
البته با منطق جور درمیآید که در مواد تازه بهکار رفته در یک خودروی جدید، از زمان تولید شدن مقداری پسماند حمل کرده و این مواد شیمیایی به روشهای گوناگونی در طول زمان آزاد بشوند. برای مثال، صندلیها با نشستن سرنشینان روی آنها، دکمههای کنترلی روی داشبورد با لمس شدن و کفپوش خودرو هم با پا خوردن توسط راننده و دیگر سرنشینان، این مواد شیمیایی را از خود آزاد کنند.
درست همین مواد شیمیایی بوده که موجب بوی خاص در خودروهای جدید شده و برخی از مردم عاشق این بو و خیلیها هم از آن متنفر هستند. باگذشت زمان، این مواد شیمیایی اضافی روی هر قسمت از موارد گفتهشده و دیگر قسمتهای خودرو، شروع به کم شدن کرده و برای همین، خودرو بوی بهاصطلاح نو بودن خود را از دست میدهد. البته این مواد هنوز هم با مقداری بسیار کمتر وجود داشته که به این مرحله در اصطلاح «آزادسازی گاز خروجی» یا offgassing هم گفته میشود.
این فرآیند تا ابتدای تابستان یا همان فصل گرم سال ادامه دارد. در تابستان و هنگامیکه دمای هوا بالا میرود، برخی از این گازهای سمی شروع به واکنش دادن با گرما و آزاد شدن مجدد میکنند. علت این انتشار مجدد گازها در معرض گرما قرار گرفتن و واکنش دادن با اشعه ماورا بنفش حاصل از نور خورشید است.
در یک خودروی معمولی، مواد شیمیایی بسیاری در فرآیند ساخت خودرو بهکاررفته که میتوانند در طول زمان و بسته به کیفیتشان، مشکلاتی را ایجاد کنند. بعضی از متخصصین این حوزه میگویند که چیزی نزدیک به ۲۷۵ ماده متفاوت آلاینده وجود داشته که از بین آنها ۵۰ نوع، شایعتر از بقیه هستند. این مواد شیمیایی میتوانند در دستهبندیها مربوط به خود، جای گرفته و تقسیمبندی شوند.
برای مثال، وینیل (Vinyl)، مادهای پلاستیک مانند و ارزان برای پوششهای صندلی که یکی از بدترین مواد در بین موارد مصرفی شیمیایی در خودروها است. دیگر موارد هم فرمالدهید (formaldehyde) هستند که در خودروها بهمنظور کند کردن واکنش گرمایی و به وجود آمدن آتشسوزی استفادهشده و به سرنشینان خودرو کمک میکنند تا گرمای موتور و خروجی اگزوزها را تا حد ممکن احساس نکنند.
فلزات سنگین و پلاستیکهای متفاوت بهکاررفته که مواردی مثل داشبورد، دستگیرههای درب، فرمان خودرو، جای قرار گرفتن آرنج سرنشینان و خیلی از امکانات ریزودرشت دیگر را تشکیل میدهند همگی بهصورت معمول، ازاینگونه مواد شیمیایی هستند. متداولترین اثر تنفس چنین مواد شیمیایی درون کابین خودرو، میتواند حالت تهوع و سردرد باشد که خیلی از مردم حتی فکرش را هم نمیکنند ممکن است به خودروهای جدیدشان ربط داشته باشد. در طول زمان، حتی ممکن است استنشاق چنین گازهای سمی، منجر به ایجاد مشکلاتی در سیستم مرکزی عصبی و هورمونها شده و حتی به ضعیف شدن حافظه و سرطان هم در کنار خیلی از موارد دیگر ختم شود.
البته کمپانیهای خودروسازی جهان بهواسطه استانداردها باید تا جای ممکن اینگونه از مواد مصرفی شیمیایی مضر برای سلامتی را کاهش داده و قدمهایی هم برای هر چه کمتر کردن مواد شیمایی درون کابین برداشتهاند. البته برای مثال در کشوری مثل ایالاتمتحده، هیچگونه آزمایش استانداردی مبنی بر سنجش میزان مواد شیمیایی قابلقبول در خودروها نیست. پس تا هنگامیکه فرآیند انتشار چنین گازهای سمی و مضر در خودروهای جدید بهمرورزمان کاهش یابد، خود مشتری باید نسبت به آن آگاهی داشته باشد.
بهترین راه برای مقابله کردن با چنین گازهایی چه برای خودروهای جدید و چه در فصل تابستان، تهویه مناسب در خودروها است. درست پس از خرید خودروی جدید، شیشههای خودرو را تا حد ممکن پایین کشیده تا به این گازها اجازه خارج شدن از خودرو را داده و جریان هوای تازه را درون کابین ایجاد کنید.
در فصل تابستان و اوقات گرم سال هم، شیشهها را به مقدار خیلی کم (اگر امکانش فراهم باشد) پایین کشیده و از محافظ مقاوم در مقابل اشعه ماورا بنفش خودروشید برای شیشهها بهمنظور واکنش نداشتن و یا واکنش حداقلی مواد مصرفی داخل کابین با نور خورشید هم استفاده کنید.
یک نکته مهم دیگر این است که پیش از روشن کردن تهویه مطبوع خودرو، باید برای چند دقیقه شیشههای خودرو را بازکنید. هرچند ممکن است این کار حس خوبی نداشته باشد ولی میتواند گازهای سمی را پیش از اینکه بخواهند با سیستم تهویه مطبوع خودرویتان واکنشی داشته باشند، به بیرون هدایت کند. البته در کنار همهی این موارد، بهترین تاکتیک، کمتر کردن میزان گذراندن وقت در خودرو در روزهای گرم سال است.
گسترش نیوز
قوانین عجیب رانندگی در کشورهای مختلف
مشکل صندلی خودرو را چگونه برطرف کنیم؟
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد