چالش‌های بازار خودرو در شب عید

شنبه 5 بهمن 98 ساعت 02:01
چالش‌های بازار خودرو در شب عید

از بهمن ماه سال اخیر وزارت صمت همزمان با رونمایی از مدل جدید قیمت‌گذاری خودرو در مبدأ، بر اساس ۵ درصد زیر قیمت‌های حاشیه بازار (که البته هیچ‌گاه اجرایی نشد) خودروسازان را مکلف کرد تا ۲۰ درصد محصولات تولیدی خود را به‌طور مستقیم به بازار عرضه کنند. تصمیم دولت در این زمینه در راستای تنظیم بازار خودرو بود حال آنکه در وضعیت کنونی فاصله قیمتی بین بازار و کارخانه به بالاترین حد خود رسیده است.

 بر این اساس با توجه به تکلیف دولتی، این سؤال مطرح است که خودروسازان چه میزان به این تقسیم بندی از طرف سیاست‌گذار کلان خودرو پایبند بودند؟  بر این اساس به نظر می‌رسد گروهای خودروساز چندان به این تکلیف پایبند نبودند. چنانچه این اقدام از طرف خودروسازان طی یک ‌سال اخیر مورد توجه قرار می‌گرفت امروز شاهد این فاصله قیمتی بین کارخانه و بازار نبودیم. در حالی گروه‌های خودروساز در تزریق ۲۰ درصد از تولید ماهانه خود عملکرد مناسبی نداشته‌اند که نگاهی به وضعیت تحویل معوقات نشان می‌دهد این بخش هم خالی از اشکال نبوده است. علت این موضوع را می‌توان در نارضایتی شرکت‌کنندگان در طرح‌های پیش فروش به وضوح دریافت چون که بخش بزرگی از مشتریان هنوز موفق به دریافت خودروی ثبت نامی خود نشده‌اند.  البته عمل نکردن به این تکلیف از طرف خودروسازان نگاه‌ها را به سمت سازمان حمایت و همچنین ستاد تنظیم بازار معطوف می‌کند. اگر این دو نهاد به وظایف خود در قبال نظارت بر بازار درست عمل کرده بودند و از گروه‌های خودروساز می‌خواستند که فرمول ارائه شده از طرف وزارت صمت را بی کم و کاست اجرا کنند، بی تردید این میزان از شکاف قیمتی را میان کارخانه و بازار شاهد نبودیم.  در این وضعیت نزدیک شدن به پایان سال و داغ شدن بازار شب عید بر مشکلات افزوده است.

وزیر صمت خودروسازان را موظف کرده تا بازار شب عید را مدیریت کنند. این در وضعیت است که برنامه منسجمی از طرف خودروسازان در این زمینه دیده نمی‌شود. فروش فوری تنها ابزار در اختیار خودروسازان است. در همین حال دیده می‌شود که ایران خودرو به تناوب از طرح‌های فروش استفاده کرده حال آنکه نارنجی‌های جاده مخصوص به ندرت فروش فوری را در دستور کار قرار داده‌اند.  در همین حال بعضی از دست اندرکاران بازار عقیده دارند که نحوه اجرای طرح‌های فروش فوری ایران خودرو از کارآیی لازم برای کاهشی کردن نمودار قیمت در بازار بر خوردار نیست. در اعلامیه‌های فروش فوری ایران خودرو از واژه «محدود» و «بسیار محدود» استفاده می‌شود. این به آن معناست که محصولات اندکی در این طرح‌ها شرکت داده می‌شوند. از سوی دیگر تنوع کمی هم در خودروهای فروش فوری دیده می‌شود که این موضوع هم چالش دیگری است که باعث بی‌تاثیری این اقدام برای مقابله با تقاضای فزاینده موجود در بازار می‌شود.  این نحوه عرضه به نظر کارشناسان نه تنها به تعادل قیمتی در بازار منجر نمی‌شود که خود موجب ایجاد فساد می‌شود. ایجاد فساد در این وضعیت بیش از پیش عملکرد خودروسازان را تحت تأثیر قرار خواهد داد. بنابراین در مدت زمان باقی مانده تا پایان سال این نوع اقدامات به منظور مدیریت بازار کافی نبوده و سیاست‌گذار کلان خودرو باید با تغییر سیاست‌های خود، کفه عرضه را سنگین‌تر کند. بی تردید سنگین‌تر کردن کفه عرضه به کاهشی شدن نمودار قیمت در بازار منجر خواهد شد.

دنیای اقتصاد

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar