چالش کرایه مسافر چهارم در تاکسیها
در راستای مهار شیوع کرونا، طرح فاصله گذاری اجتماعی مطرح و توصیه شد افراد برای عدم ابتلا به کرونا حداقل یک متر با دیگران فاصله داشته باشند، اجرای این توصیه در محیطهای عمومی و باز امکان پذیر بود، اما در فضاهای محدود چه؟ وسایل حمل ونقل عمومی مانند مترو و اتوبوس به خاطر داشتن فضاهای بازتر توانستند بدون حواشی، طرح فاصله گذاری اجتماعی را کجدار و مریز با نصب برچسبهای هشدار و ... اجرایی کنند؛ اما اجرای این طرح در تاکسی به خاطر محدودیت فضا با چالشهایی رو به رو شد.
اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی در تاکسیها، متفاوت بود، چون که فضای محدود داخل خودرو ابتکار عمل برای اجرای این طرح را سلب کرد و مسئولان از رانندگان خواستند که به جای سه مسافر در صندلی عقب، تنها دو مسافر را پذیرش کنند.
نمیتوان از جیب تاکسیران یک طرح ملی را اجرایی کرد
علیرضا قنادان مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهر تهران در رابطه با اجرای این طرح در تاکسیها میگوید: فاصله گذاری اجتماعی از اواسط اسفند ماه در تاکسیهای پایتخت اجرایی شد و از رانندگان تاکسی در خطوط پر رفت و آمد درخواست کردیم که در صندلی عقب به جای ۳ مسافر، ۲ نفر را سوار کنند.
وی با ذکر اینکه نمیتوان از جیب تاکسیران یک طرح ملی را اجرایی کرد و میبایست به این قشر ضعیف جامعه کمک شود، ادامه میدهد: منطقاً وقتی ما نرخ کرایه تاکسی را بر مبنای ۴ مسافر تعیین میکنیم باید در این شرایط بحرانی که رانندگان تاکسی نیز معیشتشان به خطر افتاده، فکری به حال نرخ کرایه آنها کنیم تا بیش از این ضرر نکنند و به نظر میرسد این انتظار که کرایه تاکسیها با وجود حذف یک مسافر افزایش نیابد، منطقی نیست و طبیعی است که مازاد کرایه را یا باید دولت پرداخت کند و یا کرایه نفر چهارم به طور مساوی میان سه سرنشین دیگر تقسیم شود.
کاهش ۶۴ درصدی مسافران تاکسیها
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی با ذکر اینکه خیلی از مردم با پرداخت بخشی از کرایه نفر چهارم مشکلی ندارند و حتی گزارشات و درخواستهایی به ویژه از طرف بانوان داشتیم که حتی پس از پایان کرونا، در صندلی عقب تنها دو مسافر سوار شود، میافزاید: البته از سویی دیگر گزارشاتی دریافت کردیم مبنی بر اینکه بعضی رانندگان تاکسی هم به اجرای این طرح تمکین نمیکنند و میخواهند چهارنفر مسافر را در تاکسی سوار کنند که باید اعلام کنم براساس آخرین بررسیها، نرخ رعایت طرح فاصله گذاری اجتماعی در خطوط ۶۰ درصد بوده تا اما حالا این نرخ به بیش از ۷۵ درصد رسیده است و اغلب تاکسیرانان این طرح را اجرایی میکنند.
وی میافزاید: البته تصورمان این بود که با آغاز فعالیت ادارات و سازمانها، تعداد مسافران افزایش مییابد، اما بررسیها نشان داد که در این هفته نسبت به مدت مشابه سال قبل شاهد کاهش ۶۴ درصدی مسافران تاکسی هستیم.
از کاهش درآمد رانندگان تاکسی، نباید غفلت کرد
با اینکه مدیرعامل سازمان تاکسیرانی عقیده دارد که بسیاری از مردم با سوار کردن دو مسافر به جای سه نفر در صندلی عقب موافق هستند، اما کاهش درآمد رانندگان تاکسی هم نباید مورد غفلت قرار گیرد؛ کرایهای که خیلی از مسافران زیربار پرداخت آن نمیروند و برخی از رانندگان هم در واکنش به این موضوع حاضر نیستند از درآمد خود چشم پوشی کنند و بعضاً موجب بروز اختلاف و بحث میان راننده و مسافر میشود.
یک کارشناس حوزه حمل ونقل عقیده دارد که نرخ کرایه متعلق به خطوط است و چه ده مسافر و چه ۳ مسافر باید نرخ کرایه خط را پرداخت کنند.
امیر روحی در خصوص چالش کرایه مسافر چهارم در تاکسیها تصریح میکند: چالش کرایه در تاکسی خطی و گردشی که به صورت اشتراکی فعالیت میکنند؛دیده میشود، چون که در این نوع تاکسی، فضای داخل خودرو به طور اشتراکی بین مسافران تقسیم شده است.
وی با ذکر اینکه در راستای اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی، شیلد پلاستیکی، دور صندلی رانندگان کشیده شده است، ادامه میدهد: از آنجایی که فاصله حداکثری میان افراد برای پیشگیری از شیوع کرونا، توصیه میشود؛ در تاکسی هم در راستای تأمین سلامت مسافران یکی از مسافران صندلی عقب حذف شده است، اما دقت داشته باشید که حذف مسافر چهارم نباید چالش برای پرداخت کرایه تاکسی ایجاد کند؛ چون که کرایهها به ازای هر سرویس است و نرخ کرایه براساس مسافت طی شده محاسبه میشود که در تاکسیهای اشتراکی مثل خطی و گردشی این مبلغ بر تعداد مسافران تقسیم میشود.
وی با ارائه توضیح بیشتر میافزاید: کارشناسان در زمان تعیین کرایه یک خط تاکسی، مسافتی را که خودرو باید طی کند را محاسبه کرده و براساس آن کرایه را مشخص میکنند که بعنوان مثال کرایه یک مسیر مثلاً بیست هزار تومان میشود که این بیست هزار تومان اگر به تعداد مسافران یعنی چهار مسافر تقسیم کنیم، کرایه به ازای هر نفر ۵۰۰۰ تومان تعیین میشود و حالا اگر تعداد مسافران کاهش یابد هم همین فرمول را باید پیاده کرد، چون که قیمت سرویس ثابت است و این عدد مسافران است که به عنوان یک مؤلفه متغیر در نظر گرفته میشود.
کاهش ۳۳ درصدی درآمد رانندگان تاکسی با حذف مسافر چهارم
روحی با تاکید بر اینکه اجرای اینگونه طرحها تنها در راستای سلامتی مردم است، اظهار میکند: یک سوی دیگر این چالش رانندگان تاکسی هستند که اگر فکری به حال کرایه نفر چهارم برای آنها نشود در هر سرویس حدود ۳۳ درصد درآمدشان کاهش مییابد و این کاهش درآمدها در حالی است که این رانندگان سال گذشته به خاطر افزایش قیمت بنزین فشار زیادی را تحمل کردند.
به گفته وی، اگرچه تاکسیها ۳۰۰ لیتر بنزین سهیمه ای میگیرند اما این سهیمه تنها برای چند روز آنهاست و رانندگان تاکسی باید بنزین آزاد برای خودروهایشان بخرند و حتی برای برخی رانندههای تاکسی که خودرو تک سوخت بنزینی دارند شاید این نوع فعالیت به صرفه نباشد، اما چارهای ندارند.
روحی میافزاید: دقت داشته باشید که سه مسافر دیگر تاکسی با پرداخت کرایه نفر چهارم، در واقع هزینه سلامتی خود را پرداخت میکنند.
چالش پرداخت کرایه مسافر تاکسی با اینکه این روزها مورد توجه قرار گرفته، اما یادمان باشد که تقسیم کرایه نفر چهارم میان سه مسافر دیگر علاوه بر اینکه بار هزینهای را کاهش میدهد، پرداختی در راستای تأمین سلامتی خودمان است.
ایسنا
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد