بهار سخت خودروسازی در ۱۴۰۳

شنبه 16 تیر 03 ساعت 11:08
بهار سخت خودروسازی در 1403

خودروسازان بزرگ کشور بهار امسال را در مقایسه با فصل مشابه سال گذشته با افت تولید سپری کردند، با‌این‌حال تیراژ ماهانه آنها افزایش یافت.

غول‌های جاده‌‌مخصوص شامل ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو در سه ماه ابتدایی امسال حدود ۲۱۳هزار دستگاه انواع خودروی سواری را به تولید رساندند. با توجه به آمار تولید حدودا ۲۳۶هزار دستگاهی آنها در فصل مشابه پارسال، تیراژشان حدود ۱۰درصد کاهش پیدا کرده است.

در غیاب آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت، کارنامه تولید خودروسازان با استناد به گزارش‌های ارسالی آنها به سامانه کدال بورس قابل بررسی است. با بررسی کارنامه تولید خودروسازان بزرگ کشور در سه ماه ابتدایی امسال مشخص می‌شود که آنها با وجود بهبود تیراژ ماهانه خود (خرداد به اردیبهشت)، بهار امسال را با افت به پایان رسانده و وارد تابستان شده‌اند.

بهار سخت خودروسازی در 1403

طبق آنچه در صورت‌های مالی سه خودروساز اصلی آمده، ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو در مجموع حدود ۲۱۲هزار و ۸۵۵ دستگاه انواع خودروی سواری را در بهار امسال تولید کرده‌‌‌اند. این در حالی است که در فصل مشابه پارسال مجموع تولید محصولات سواری آنها ۲۳۵هزار و ۸۱۷ دستگاه بود. بنابراین غول‌‌‌های جاده‌‌‌‌مخصوص در فصل نخست امسال و نسبت به بازه زمانی مشابه سال قبل، ۹.۷درصد افت تولید را تجربه کرده‌اند. در این بین، بیشترین تیراژ نصیب ایران‌‌‌خودرویی‌‌‌ها شده که توانسته‌‌‌اند ۱۱۹هزار و ۱۲۸دستگاه محصول را در سه ماه نخست امسال تولید کنند. با‌این‌حال این میزان تولید نه‌تنها منجر به رشد نشده، بلکه نسبت به بهار پارسال، افت بیش از هشت‌درصدی را به دنبال داشته است. سایپایی‌‌‌ها نیز به کمک زیرمجموعه خود پارس‌‌‌‌خودرو، تولید حدودا ۹۴هزار دستگاهی را در فصل ابتدایی امسال ثبت کرده‌‌‌اند که نسبت به بهار پارسال افت بیش از ۱۱درصدی را نشان‌‌‌ می‌دهد.

در حالت تفکیکی، سایپا تولید ۷۱هزار و ۶۱۰دستگاهی در بهار امسال داشته و این در حالی است که میزان تولید این شرکت در فصل مشابه پارسال ۷۴هزار و ۸۸۰ دستگاه بود. بنابراین دومین خودروساز بزرگ ایران بدون احتساب آمار پارس‌خودرو نیز دچار افت تولید در بهار شده است. پارس‌خودرو که ۲۲هزار و ۱۱۷ دستگاه تولید در سه ماه نخست امسال داشته، در مقایسه با بهار سال گذشته با تیراژ ۳۰هزار و ۹۵۷دستگاهی، دچار کاهش تیراژ شده است.

افت تولید ۱۰درصدی خودروسازان در بهار امسال در حالی است که طبق اعلام وزیر صمت، تولید خودرو در سال‌ جاری باید به بالای یک‌میلیون و ۵۰۰هزار دستگاه برسد. بنابراین غول‌های جاده‌مخصوص باید به طور متوسط ماهی ۱۲۵هزار دستگاه محصول سواری را تولید کنند. این بدان معناست که در بهار امسال باید ۳۷۵هزار دستگاه خودروی سواری در کشور تولید می‌شد. طبعا بار اصلی تولید بر دوش غول‌های جاده‌مخصوص است (فرض این است که حداقل تولید ماهی ۱۰۰هزار دستگاه سهم ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو است)؛ بنابراین آنها نتوانسته‌اند در فصل نخست مطابق برنامه پیش بروند.

خودروسازان بزرگ کشور سال گذشته نیز نتوانستند برنامه تولید مدنظر وزارت صنعت، معدن و تجارت را عملی کنند، به نحوی که تنها  ۶۵‌درصد از این برنامه محقق شد. برنامه تولید پارسال حداقل یک‌میلیون و ۷۰۰‌هزار دستگاه بود، بنابراین مشخص می‌شود که برنامه مدنظر صمت برای امسال افت حدودا ۲۰۰‌هزار دستگاهی خواهد داشت. به نظر می‌رسد همان مشکلات سال گذشته مانند کمبود نقدینگی، فریز قیمت و عدم پرداخت سر وقت مطالبات قطعه‌سازان، در سال جاری نیز برقرار هستند و علاوه بر آنها، چالش تخصیص و تامین ارز اضافه شده است. خودروسازان به دلایلی که اصلی‌ترین آن فریز قیمت است، از نقدینگی لازم و کافی برای رشد و حتی ثبات تیراژ نسبت به پارسال برخوردار نیستند، ضمن آنکه نمی‌توانند مطالبات قطعه‌سازان را سر وقت بپردازند. گفته می‌شود در‌حال‌حاضر قطعه‌سازان چیزی حدود ۸۰همت از خودروسازها طلب دارند و این موضوع سبب شده تامین قطعات با کندی انجام شود و در نتیجه تولید افت کند.

ادامه این روند سبب می‌شود نه‌تنها برنامه تولید بالغ بر یک‌میلیون و ۵۰۰هزار دستگاهی محقق نشود، بلکه افت تولید نسبت به پارسال نیز رخ خواهد داد.

رشد تولید ماهانه

اما بررسی آمار تولید خودروسازان در خرداد امسال و مقایسه آن با ماه قبل -اردیبهشت - نشان می‌دهد که تولید ماهانه آنها رشد داشته است. طبق آمار، خودروسازان در خرداد امسال حدود ۹۴هزار دستگاه انواع محصول سواری را به تولید رسانده‌اند. با توجه به تولید ۸۳هزار و ۳۵۷دستگاهی خودروسازان در اردیبهشت سال جاری، آنها توانسته‌اند تولید ماهانه خود را حدود ۱۰هزار و ۶۵۰ دستگاه، معادل ۱۲.۵درصد، بالا ببرند. در حالت تفکیکی، ایران‌خودرو در خرداد امسال تولید ۵۷‌هزار و ۳۰۲دستگاهی را به ثبت رسانده است. در مقایسه با اردیبهشت، این شرکت توانسته ۱۷.۵درصد به تیراژ خود بیفزاید.

به نظر می‌رسد رشد تولید پژوپارس در خرداد به عنوان آخرین‌ماه تولید این محصول، نقش مهمی در افزایش تیراژ ماهانه ایران خودرو داشته است. سایپا نیز نسبت به اردیبهشت هفت‌درصد خودروی بیشتری را تولید کرده است. سایپایی‌ها در خرداد امسال ۲۶هزار و ۵۷۲دستگاه تولید داشته‌اند. در نهایت تولید ماهانه (خرداد به اردیبهشت) پارس‌خودرو رشد سه‌درصد داشته است. این شرکت توانسته در آخرین ماه بهار امسال ۱۰هزار و ۴۹ دستگاه محصول را تولید کند. پارس‌خودرویی‌ها نیز در خرداد کوئیک دنده‌ای معمولی را به خط تولید خود باز گردانده‌اند و این موضوع سبب شده تولید ماهانه‌شان رشد کند.

جزئیات کارنامه تولید بهار

بنابر آمار منتشرشده در سایت کدال، ایران‌‌‌خودرو در سه ماه نخست امسال نیز مانند گذشته بیشترین تولید خود را به مدل‌‌‌های پژو اختصاص داده است. این شرکت در بازه زمانی تحت بررسی، حدود ۵۳هزار دستگاه انواع پژو را تولید کرده است. با توجه به تولید حدودا ۷۶هزار و ۵۰۰دستگاهی خانواده پژو در بهار پارسال، ایران‌‌‌خودرویی‌‌‌ها در تولید اعضای این خانواده رشد ۳۱درصدی داشته‌‌‌اند. ایران‌خودرو در حال حاضر تنها مدل ۲۰۷ را در قالب گروه پژو تولید می‌کند. گفته می‌شود ایران‌خودرو تولید پژوپارس را طبق توافقی که با سازمان ملی استاندارد داشت، در انتهای خرداد امسال متوقف کرده است.

در بین دیگر محصولات ایران‌‌‌خودرو، گروه سورن تیراژ بالغ بر ۱۹هزار دستگاهی را از خود به جا گذاشته است. با در نظر گرفتن تیراژ ۱۲هزار و ۴۱۹دستگاهی این گروه خودرویی در بهار پارسال، ایران‌خودرویی‌ها توانسته‌اند تولید در این گروه را ۳۵درصد بالا ببرد. این در حالی است که طبق آمار منتشره در سایت کدال، دنا سه ماه ابتدایی امسال را با افت تولید نسبت به مدت مشابه پارسال پشت سر گذاشته است.

ایران‌خودرو اعلام کرده که در بهار امسال حدود ۱۹هزار دستگاه دنا را به تولید رسانده است. با توجه به تولید بالغ بر ۲۰هزار و ۵۰۰دستگاهی دنا در بهار پارسال، حدود ۷.۵‌درصد افت تولید به نام این خودرو به ثبت رسیده است.  دیگر محصول ایران‌‌‌خودرو به نام رانا که چندان با افت تولید غریبه نیست، سه ماه نخست امسال را با رشد پشت‌سر گذاشته است. طبق اطلاعات منتشر‌شده در کدال ، تا پایان خرداد امسال چهارهزار و ۴۹۰ دستگاه رانا در این شرکت به تولید رسیده است. این در حالی است که ایران‌خودرویی‌ها در سه ماه ابتدایی پارسال سه‌هزار و ۶۲۰ دستگاه از این خودرو را تولید کرده بودند. با این حساب، تولید رانا در بهار امسال  ۲۴درصد رشد را نشان می‌دهد.

طبق آمار، ایران‌‌‌خودرویی‌‌‌ها در سال گذشته‌، سه‌هزار و ۸۱۵ دستگاه هایما را در سایت خراسان خود تولید کرده بودند، حال آنکه تولید این خودرو در بهار  سال‌جاری سه‌هزار و ۳۶۵دستگاه بوده است. این آمار نشان می‌دهد تولید هایما حدود ۴۵۰ دستگاه پایین آمده است.

سری هم به تارا بزنیم؛ خودرویی که در دو مدل دستی و اتومات به تولید می‌‌‌رسد. طبق آمار منتشره در کدال، ایران‌‌‌خودرو در سه ماه ابتدایی امسال ۱۴هزار و ۶۳۲دستگاه تارا تولید کرده است. این خودروساز در بهار پارسال ۹هزار و ۶۳۵دستگاه از این محصول را به تولید رسانده بود. بنابراین تولید تارا در نخستین فصل امسال و نسبت به فصل مشابه سال گذشته رشد ۵۲درصدی را نشان می‌دهد. از ایران‌‌‌خودرو بگذریم و به سراغ گروه سایپا برویم؛ دومین خودروساز بزرگ کشور که بیشترین حجم از سبد محصولاتش در بهار امسال به خانواده ایکس ۲۰۰ (تیبا، کوئیک و ساینا) اختصاص داشته است. طبق آمار منتشره در کدال، سایپا در تولید این گروه خودرویی آمار ۵۱هزار و ۴۲۷دستگاهی را طی بهار سال جاری به جا گذاشته است. با توجه به تولید ۶۱هزار و ۵۹۴دستگاهی این گروه خودرویی در فصل نخست پارسال، تیراژ خانواده ایکس ۲۰۰ حدود ۱۷درصد افت کرده است.

در بازه زمانی تحت بررسی، سایپا همچنین توانسته ۱۴هزار و ۱۷۱ دستگاه شاهین را به تولید برساند. این در حالی است که طی بهار سال گذشته تیراژ شاهین ۱۳هزار و ۲۸۶ بود. با این حساب، تولید شاهین رشد حدودا هفت‌درصدی را نسبت به سه ماه مشابه پارسال تجربه کرده است.  از سایپا به پارس خودرو برویم؛ سومین خودروساز بزرگ کشور که در بهار امسال سهند و گروه Q200 را به تولید رسانده است. طبق گزارش ارسالی به بورس، گروه Q200 سایپا تولید ۲۰هزار و ۵۴۸ دستگاهی در بهار امسال داشته که با توجه به آمار سه ماه مشابه سال گذشته با تولید ۲۰هزار و ۲۱۰دستگاهی، از رشدی جزئی حکایت دارد. پارس‌خودرو در حالی هزار و ۲۳۰ دستگاه کوئیک معمولی دنده‌ای را در سه ماه ابتدایی امسال تولید کرده که در سه ماه مشابه پارسال، ۱۰هزار و ۷۳۱دستگاه  از این محصول را به تولید رسانده بود. این خودرو برای مدت‌ها به تولید نمی‌رسید، اما پارس‌خودرو در خرداد امسال آن را به خط تولید خود بازگردانده و اگر بازگشت کوئیک معمولی دنده‌ای نبود، سومین خودروساز بزرگ کشور با افت تولید در بهار مواجه می‌شد. در نهایت پارس‌خودرو در سه ماه ابتدایی امسال تنها ۳۳۹دستگاه سهند را به تولید رسانده است. سهند محصول جدید پارس‌خودرو به شمار می‌رود که در بهار پارسال تنها ۱۶دستگاه از آن تولید شد.

عصرخودرو

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar