عقب ماندن ۱۸ درصدی تولید خودرو از برنامه وزارت صمت

یکشنبه 25 آذر 03 ساعت 14:36
عقب ماندن 18 درصدی تولید خودرو از برنامه وزارت صمت

در هشت ماهه سال جاری، خودروسازان داخلی و نیمه‌دولتی کشور حدود ۷۳۹ هزار دستگاه خودروی سواری تولید کرده‌اند. کارشناسان انتظار داشتند که طبق هدف‌گذاری وزارت صنعت، معدن و تجارت (وزارت صمت)، تولید این خودروها تا پایان آبان‌ماه به ۹۰۰ هزار دستگاه برسد. اما با این آمار، می‌بینیم که تولیدکنندگان تقریباً ۱۸ درصد از هدف خود عقب هستند.

پیش‌بینی‌های وزارت صمت

اردیبهشت‌ماه امسال، عباس علی‌آبادی، وزیر وقت صمت، اعلام کرد که برنامه افزایش ۲۰ درصدی تولید خودرو برای سال ۱۴۰۳ مدنظر است. با در نظر گرفتن تولیدی که در سال ۱۴۰۲ به حدود یک میلیون و ۱۳۲ هزار دستگاه رسید، باید در سال ۱۴۰۳ تولید خودروی سواری به بیش از یک میلیون و ۳۵۰ هزار دستگاه برسد. اما به نظر می‌رسد اگر روند تولید در هشت ماه اخیر ادامه یابد، در پایان سال جاری تولید به تنها یک میلیون و ۱۱۰ هزار دستگاه خواهد رسید و این یعنی کمتر از سال قبل.

آمار تولید خودرو

سه خودروساز بزرگ کشور (ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو) از ابتدای سال تا انتهای آبان‌ماه ۵۷۴ هزار و ۵۴۳ دستگاه خودروی سواری تولید کرده‌اند. جزئیات بیشتر به شرح زیر است:

خودروساز تعداد تولید (دستگاه)
ایران‌خودرو ۳۲۷،۰۴۵
سایپا ۱۷۹،۴۵۵
پارس‌خودرو ۶۸،۰۴۳

در مورد خودروسازان خصوصی، آمار دقیقی از تولید آنها در دست نیست. با این حال، گزارش‌ها نشان می‌دهد که در ۶ ماهه اول سال، این شرکت‌ها ۱۲۳ هزار و ۵۲۹ دستگاه خودروی سواری تولید کرده‌اند. بنابراین اگر فرض کنیم که این روند در دو ماه اخیر نیز ادامه داشته، به احتمال زیاد تولید آنها به حدود ۱۶۴ هزار و ۵۰۰ دستگاه رسیده است.

تولید ماهانه و پیش‌بینی‌ها

اکنون که مجموع تولید سواری در هشت ماه به ۷۳۹ هزار دستگاه رسیده، باید توجه داشت که به طور متوسط، خودروسازان داخلی ماهانه ۹۲ هزار و ۴۰۰ دستگاه تولید کرده‌اند. اگر این روند ادامه یابد، پیش‌بینی می‌شود که کل تولید در سال جاری به یک میلیون و ۱۱۰ هزار دستگاه برسد. این عدد نیز از تولید سال گذشته حدود ۲ درصد کمتر خواهد بود، در حالی که هدف افزایش ۲۰ درصدی بوده است.

چالش‌های تولید

برای اینکه به هدف تولید یک میلیون و ۳۵۰ هزار دستگاه برسیم، خودروسازان باید در چهار ماه آینده ۶۱۱ هزار دستگاه تولید کنند. این به معنی تولید ماهانه حدود ۱۵۳ هزار دستگاه است. این افزایش تولید ۶۶ درصدی به نظر بسیار چالش‌برانگیز است.

یکی از دلایل اصلی عقب‌ماندگی تولیدکنندگان، “فریز قیمتی” یا ثابت نگه‌داشتن قیمت‌ها تا اواخر آبان‌ماه است. این وضعیت مشکلاتی در تأمین نقدینگی برای خودروسازان به وجود آورد. در واقع، آنها امیدوار بودند که قیمت‌های جدید خودرو بعد از این تاریخ اعلام شود که این امر تا ۲۸ آبان‌ماه تحقق نیافت.

نتیجه‌گیری

با توجه به این تحلیل، نیاز است که خودروسازان و دولت در فکر مدیریت بهتر و افزایش تولید باشند. امیدواریم با افزایش قیمت‌ها و برخی اقدامات دیگر، تولید خودرو در کشور با سرعت بیشتری ادامه یابد و به اهداف معین رسد. این نیاز به همکاری و هماهنگی بیشتر میان وزارت صمت و خودروسازان دارد تا شاهد بهبود وضعیت تولید و بازار خودرو در ایران باشیم.

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar