آیا قیمت خودرو امسال افزایش مییابد یا خیر؟
فربد زاوه گفت: وضعیت صنعت خودروسازی در سال جاری بدون تغییر رویکردها، بهبودی را تجربه نخواهد کرد.
این کارشناس صنعت خودرو با تاکید بر اینکه وضعیت ارزی ایران به خاطر وضعیت تحریمی بدون شک بهبود نخواهد یافت، ادامه داد: ما در جنگ اقتصادی به سر میبریم و تحریمهای اعمال شده از طرف آمریکا علیه ایران، نشان میدهد نقطه آسیبپذیری ما در کجاست.
وی گفت: صنعت خودروسازی ایران هم در سالهای گذشته نه تنها از شرایط کنونی در رنج است بلکه اگر به فکر حل بحرانهای کنونی نباشد، این مشکلات در وضعیت کنونی تشدید هم خواهد شد.
زاوه با اشاره به اینکه خودروسازان به رغم افزایش شدید قیمتها زیانهای بسیار سنگینی را متحمل شدهاند، توضبح داد: صورتهای مالی شش ماهه نشان میدهد هم سایپا و هم ایران خودرو زیانهای بزرگی کردهاند، گفت: وقتی هم مشتری از قیمت و کیفیت ناراضی است و هم خودروساز ضرر میدهد و هم دولت مجبور است بخشی از این زیان را با حمایتهای ویژه جبران کند، چرا باید این روند را ادامه دهیم؟
او تغییر رویکرد را در این حوزه ضروری دانست و گفت: نحوه اداره صنعت خودروسازی باید تغییر کند، ضروری است این وضعیت دستخوش تغییراتی جدی شود و دولت خود را یک جا از این صنعت بیرون بکشد و در نقش سیاستگذار ظاهر شود، والا این نارضایتیها ادامه خواهد یافت و صنعت خوردوسازی ایران را در موقعیت متزلزلی قرار خواهد داد.
زاوه با تاکید بر اینکه موافقان صنعت خودروسازی در وضعیت کنونی تاکید دارند که این صنعت مانع خروج ارز از کشور میشود، گفت: پاسخ من به این افراد این است که زیان ناشی از مصرف بالای بنزین را چگونه در این میان توجیه میکنید، اگرچه این شیوه موجب نشده است صنعت خوردوسازی ایران مانع خروج ارز شود.
او در توضیح این مطلب ادامه داد: به عنوان مثال در سال ۱۳۹۶ بین ۵ تا ۶ میلیارد دلار ارز برای واردات قطعات یدکی از ایران خارج شده است، این به چه معناست؟ نشان دهنده این است که این قطعات در خطوط تولید مصرف میشود نه در قالب و جایگاه لوازم یدکی چون که مصرف واقعی ایران در حوزه لوازم یدکی نزدیک به ۱.۵ میلیارد دلار است.
آیا قیمتها باز افزایش مییابد؟
این کارشناس صنعت خودرو در جواب به این پرسش که آیا قیمت خودرو در سال جاری نیز دستخوش افزایش خواهد شد یا خیر؟ گفت: به نظر من خرید خودرو دیگر اولویت مصرف کننده واقعی نیست و وقتی مصرف کننده واقعی از میدان خارج شود، کسی در بازار نیست که سرمایه گذار با تکیه بر حضورش بتواند خودرو خریداری کند.
وی گفت: من عقیده دارم قیمت خودرو میل به افزایش دارد ولی متاسفانه دیگر قدرتی برای خرید خودروها نیست و قیمتها به شرایطی رسیده است که مشتری توان انتخاب آن را ندارد.
وی با تاکید بر اینکه تورم در سال جاری هم روندی افزایشی را طی خواهد کرد، گفت: ما در فضایی انتزاعی نمیتوانیم در مورد میزان رشد تورم صحبت کنیم چون که میزان رشد تورم در گرو شرایط ارزی و میزان تنگتر شدن حلقه تحریم علیه ایران است.
او با اشاره به اینکه اقتصاد ایران نیازمند بازنگری است، گفت: وقتی من از تغییر رویکرد رد صنعت خودروسازی صحبت میکنم، اشارهام به شرایطی است که پیشتر در حوزه تولید لوازم خانگی با آن رو به رو شدیم. دیدیم دولت در این صنعت؛ میدان را به بخش خصوصی باخت چون که دیگر این صنایع دولتی نمیتوانند کاری را از پیش ببرند.
چرا قیمت خودروها بالاست؟
وی در جواب به این پرسش که چرا قیمت خودرو حتی پیش از طوفان تورمی سال ۱۳۹۷ بالا بود، گفت: خودروسازان تسهیلات بانگی بالایی را دریافت کردهاند و بهره بالایی بابت این تسهیلات پرداخت میکنند.
او در توضیح این مطلب ادامه داد: در حقیقت سهم بهرههای بانکی در قیمت خودرو به شکلی کاملاً غیر منطقی بالاست، در عین حال این خودروسازان زیان انباشته هم دارند، در حقیقت مواد مصرفی بین ۵۵ تا ۶۰ درصد بهای تمام شده خودرو را تشکیل میدهد و ۴۰ تا ۴۵ درصد باقیمانده قیمت را بیمه، مالیات بر ارزش افزوده، حمل و نقل، بازاریابی، خدمات پس از فروش و ... تشکیل میدهد و این خود نشان میدهد سهم اقلامی جز مواد اولیه و قطعات در تعیین قیمت تمام شده چقدر بالاست.
او اضافه کرد: به این ترتیب با اصلاح ساختاری میتوان هزینههای جانبی را تا حد بسیار زیادی کاهش داد و صنعت خوردوسازی در ایران چارهای جز پیمودن این راه ندارد.
خبرآنلاین
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد