مصوبات مجلس در خصوص صنعت خودرو کارآمد است
به عقیده یک کارشناس صنعت خودرو، هر سه مورد اصلی مصوبه روز پیش مجلس شورای اسلامی در خصوص صنعت خودروی بسیار خوب و کارآمد است؛ اما به شرطی که خودروسازان ما امکان اجرایی کردن آنها را فراهم کنند.
زد فور کار: روز پیش در مجلس شورای اسلامی طرح "ساماندهی بازار خودرو" تصویب شد که بعضی از مهمترین بندهای آن به شرح زیر است:
طبق ماده ۴ این طرح واردات خودروهای سواری تمام برقی و تمام هیبریدی تا زمان تولید آنها در داخل، از پرداخت حقوق ورودی معاف خواهد بود.
طبق ماده ۶ این طرح، شمارهگذاری خودروها منوط به تأیید سازمان ملی استاندارد شده و این سازمان را موظف کرده تا از شمارهگذاری خودروهایی که با استانداردهای سازمان ملی استاندارد هماهنگی ندارند، جلوگیری شود.
همچنین طبق پیشنهادی که به ماده ۶ این طرح الحاق شده است هم گروههای خودروسازی موظف هستند هنگام فروش، قیمت تمام شده خودرو، درصد سود و قیمت قطعی را محاسبه و به شورای عالی رقابت اعلام کنند.
در این خصوص امرالله امینی عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی اظهار کرد: در زمینه بحث قیمتگذاریها، خوب است که دوباره شورای رقابت وارد شده و بر قیمت تمام شده محصولات آن هم در وضعیت انحصاری نظارت و دخالت داشته باشد؛ ولی در اجرایی شدن این مهم، دو موضوع اساسی وجود دارد.
وی افزود: علاوه بر اینکه خودروسازان زیر بار بحثها و دخالتهای شورای رقابت برای قیمت تمام شده محصولات نمیروند، هزینههای بسیار غیر شفاف هم دارند و خود موضوع اعلام قیمتها به این سازمان راهی را در این زمینه باز نخواهد کرد؛ چون که خودروسازها در وضعیت انحصاری تولید خود را انجام میدهند؛ پس بهرهوری بسیار پایینی دارند که باعث شده قیمت تمام شده بسیار بالا رود.
این کارشناس صنعت خودرو تصریح کرد: بررسی بهرهوری پایین خودروسازیها، دقت شورای رقابت را مطالبه میکند که شفافسازی هم انجام بگیرد؛ ولی تاکنون معلوم نیست که این سازمان در زمینه دقت لازم را لحاظ کرده است یا خیر؟
امینی ضمن تاکید بر اینکه عدم شفافیت در قیمتها به خاطر بهرهوری پایین است، گفت: به طور مثال اگر کارخانهای محصولی را در جایی ۱۰۰ تومان و در جای دیگر ۱۵۰ تومان میسازد، به خاطر بهرهوری و کارایی پایین آن کارخانه است. قیمتهای بالا در خودروسازی ما هم به خاطر نبود شفافیت در سیستم، ساختارهای هزینهای نامناسب و هزینههای بسیار بالا، اداره شدن دولتی و نداشتن بهرهوری مناسب است. اینکه خودروسازی ما ترکیبی از دولتی و خصوصی است، موجب شده که این صنعت در داخل کشور ما با ناکارآمدی پیش برود.
وی در رابطه با معافیت پرداخت حقوق ورودی برای واردات خودروهای هیبریدی، اظهار کرد: با توجه به اینکه در کشور آلودگی هوا معضل بزرگی بوده، آزاد شدن واردات خودروهای هیبریدی بسیار کمککننده خواهد بود، ضمن اینکه خودروسازان داخلی هم متوجه میشوند که تا ابد مورد حمایت قرار نمیگیرند.
عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی تاکید کرد: واردات خودروهای هیبریدی خوب خواهد بود ولی به شرطی که برنامهریزیهای درست برای آن صورت گرفته و خودروهایی وارد شوند که در کلاس درآمدی مردم جامعه بوده و بتوانند خریداری کنند و تنها یکسری از برندها و مدلها خاص نباشد که باز هم داستان انحصاری شدن پیش آید.
امینی در خصوص منوط شدن شمارهگذاری خودروها به تأیید سازمان ملی استاندارد، تصریح کرد: این مورد موضوع تازهای نیست، قبلاً هم وجود داشته ولی اجرا نشده است. اکثر شمارهگذاریهای راهنمایی و رانندگی بیش از ۲۰ سال است که باید طبق استانداردهای سازمان ملی باشد ولی به سبب لعضی ملاحظات این مهم رعایت نشده و خودروسازان زیر بار رعایت استانداردها نرفتهاند.
وی در آخر تاکید کرد اینکه اکنون این قدرت ایجاد شود که خودروهای غیراستاندارد شمارهگذاری نشوند، بسیار خوب است ولی اینکه تاکنون اجرا نشده، سابقه طولانی دارد. مشکل اصلی در کارخانهها خودروسازی ماست که با کیفیت پایین خودرو تولید کرده و مدیران این شرکتها رعایت استانداردهای لازم را نمیکنند؛ لذا باید این موضوع ابتدا در خود کارخانهها بررسی و حل شود.
ایسنا
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد