بومی سازی قطعات خودرو تنها در قسمتهای ساده موفق بوده است
عضو هیات علمی گروه مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت گفت: در ۴۰ سال اخیر اگرچه موضوع داخلی سازی همواره مورد تاکید بوده و پیگیری شده است، ولی تنها در قسمتهای ساده خودرویی توفیق داشتهایم. داخلی سازی آنچه باقیمانده گر چه با پیچیدگیهایی همراه است ولی قطعاً توان کشور را در جنگ اقتصادی بالا میبرد.
امیر حسن کاکایی افزود: بدون تردید در وضعیت کنونی، ارتقای داخلی سازی بهترین کاری است که باید روی آن تمرکز کرد، چون بهترین راهکار برای پیروزی در جنگ اقتصادی دستکم در بخش خودرو است.
وی با اشاره به اهمیت اقتصاد مقاومتی در وضعیت فعلی اشاره کرد و گفت: این مهم به معنای افزایش توان تولید داخل در حد امکان است، که البته با پیچیدگیهایی همراه است.
عضو هیأت علمی گروه مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت یادآوری کرد: تحریمها موجب شد تا اقدامهای خوبی را از طرف وزارت صنعت، خودروسازان، قطعه سازان و واحدهای دانش بنیان در زمینه تعمیق داخلی سازی شاهد باشیم؛ اقدامهایی که به تدریج افزایش تولید و کاهش وابستگیها به خارج را به دنبال خواهد داشت.
وی به محدودیت منابع در این راه اشاره کرد و بیان داشت: دستکم، امروز مسئولان پذیرفتهاند که باید داخلی سازی اتفاق بیفتد، اما تحقق آن نیازمند یک اقدام ملی و هماهنگی همه دست اندرکاران است.
پیشتر «مازیار بی گلو»، دبیر انجمن قطعه سازان و مجموعههای خودرو گفت: علاوه بر تیراژ تولید اقتصادی، بهره وری و سودآوری هم در تصمیم گیری برای داخلی سازی قطعات مهم است. با این وجود در راستای افزایش استقلال صنایع خودروسازی و قطعه سازی و کاهش وابستگی به خارج از کشور، حتی اگر روی قطعات زیان ده سرمایه گذاری کنیم، ایرادی بر آن وارد نیست.
بی گلو اظهار داشت: اگر بابت تولید یک قطعه یا تأمین مواد اولیه زیان کنیم، در ادامه با صرفه جوییهای ارزی در تولید خودرو جبران خواهد شد و این موضوع تولید و داخلی سازی بسیاری قطعات را مقرون به صرفه خواهد کرد.
ادامه تولید ال ۹۰ با موتور داخلی
کاکایی به مطرح شدن ادامه تولید خودروی ال ۹۰ با یکی از موتورهای داخلی از طرف یکی از مسئولان ایدرو اشاره کرد و گفت: هر چند پارسال مقرر شده بود مونتاژ موتور این خودرو در شرکت مگا موتور شروع شود، ولی اکنون که خودروساز فرانسوی بازار ایران را ترک کرده، نزدیک به ۵۰ درصد این خوردو در داخل کشور امکان تولید دارد.
پیشتر «بهزاد اعتمادی» معاون سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) در مورد تولید ال ۹۰ در کشور گفت: برای خودروی ال ۹۰ برنامه داریم تا با موتور دیگری تولید آن ادامه یابد.
کاکایی اظهار داشت: در سالهای اخیر امکانات خوبی برای تولید این خودرو در کشور تهیه و خودروسازان و قطعه سازان نیز به سرمایه گذاری در این زمینه پرداختند.
این کارشناس صنعت خودرو یادآوری کرد: موتور ال ۹۰ به موتور تی. یو ۵ پژو ۲۰۶ بسیار نزدیک است و پتانسیل جابجایی با آن را دارد.
وی گفت: این قابلیت در چند خودروی دیگر هم مهیاست تا به همین ترتیب به تولید آنها بپردازیم، از جمله اینکه قابلیت تولید موتور جدید تی. یو ۵ پژو هم وجود دارد.
کاکایی بیان داشت: مشکل اصلی در بخش ئی. سی. یو (کامپیوتر خودرو) در موتور تی. یو ۵ است، از نظر مکانیکال توان تولید این موتورها وجود دارد، به صورتی که میتوان خودروهای ال ۹۰ را بدون افت در ظاهر و کیفیت تولید و روانه بازار کرد، اگرچه در جعبه دنده آن مشکلات کمی وجود دارد.
وی تاکید کرد: اگر پیش از این توان تولید تیراژ محدودی از این موتور در کشور وجود داشت، ولی اکنون میتوان آن را در شمارگان بالاتر تولید کرد.
عضو هیأت علمی گروه مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت یادآوری کرد: تحریمها فرصتی برای صنعت ماست تا با اشتراک گذاری توان تولید بعضی خودروها، به افزایش تیراژ پرداخته و صرفه فعالیتهایی که پیش از این اقتصادی نبودند را شاهد باشیم.
وی ادامه داد: در این صورت میتوان از مجموعه سازان و خودروسازان انتظار داشت به افزایش کیفیت تولیدات خود پرداخته و توسعه محصولات تولیدی امکانپذیر میشود.
مرزها را در جبهه اقتصادی علیه دشمن گم کردهایم
کاکایی به سخنان اخیر مدیرکل تعزیرات حکومتی تهران در خصوص غیرواقعی بودن کمبود قطعه خودروسازان اشاره کرد و گفت: اگرچه شاید ظاهر این اتهام زنی ساده به نظر برسد، اما نشان میدهد در کشور تفاهمی روی علت اصلی مشکلات وجود ندارد و در نتیجه صحبتها و حرکتهای متناقضی را شاهدیم و در واقع یکی از بزرگترین مشکلات امروز جامعه، از بین رفتن اعتماد به عنوان یک سرمایه اجتماعی است.
وی به طور نمونه به مطرح شدن موضوع واردات خودروهای دست دوم و کارکرده در هفتههای اخیر اشاره کرد و ادامه داد: بدون تردید واردات این خودروها هم در وضعیت کنونی، خیانتی بزرگ است، چون هر چند به مثابه مسکّنی در وضعیت موجود است، ولی در ادامه بنیانهای اقتصادی را از بین میبرد.
این کارشناس صنعت خودرو یادآور شد: در این موضوع شاهدیم هنوز دولت اجازهای برای واردات صادر نکرده، ولی از آن طرف خبر میرسد که کشتیهای حامل خودروهای کارکرده و دست دوم به ایران رسیدهاند.
کاکایی بیان داشت: امروز مسئولان و متولیان امر، مرزها را در جبهه اقتصادی علیه دشمن گم کردهاند و هر کس چیزی میگوید که این موضوع به نوعی عمق فاجعه را نشان میدهد.
وی اضافه کرد: پارسال هم چنین وضعیتی را شاهد بودیم و در حالی که دولت ممنوعیت صادرات خودرو را اعلام کرد، اما در نهایت حدود ۱۳ هزار دستگاه خودروی خارجی وارد گمرکات شد.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: این وضعیت نشان میدهد عدهای که منافع سیاسی، اقتصادی و رسانهای دارند همه توان خود را به کار بستهاند که ثابت کنند میتوانند با واردات از بار مشکلات بکاهند.
ایرنا
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد