رویدادهای مهم خودرویی در آخرین هفته مرداد ماه ۹۸
برکناری مدیرعامل ایران خودرو و جنجال بر سر هزینه طراحی پژو ۲۰۶ صندوقدار، در کنار اصلاح طرح ساماندهی خودرو و تاکید مجدد بر حذف پراید، مهمترین اخبار خودرویی این هفته بودند که آنها را مرور کردهایم.
یک عزل پرحاشیه
مهمترین و پرحاشیهترین خبر خودرویی این هفته بدون تردید عزل مدیرعامل ایران خودرو بود، عزلی که در ادامه بازداشت وی را هم به دنبال داشت. ظهر دوشنبه علی ربیعی، سخنگوی دولت در نشست خبری خود اعلام کرد که از وزیر صنعت،معدن و تجارت شنیده مدیرعامل ایران خودرو برکنار میشود. وی تاکید کرد که علت برکناری هاشم یکه زارع، افزایش قیمت محصولات بدون هماهنگی (با دولت) بوده است. ربیعی این را هم گفت که طبق شنیدههایش، قرار است عباس علیآبادی مدیرعامل شرکت مپنا جانشین یکهزارع شود.
اظهارات سخنگوی دولت مبنی بر عزل مدیرعامل ایران خودرو در ادامه رسماً تأیید شد و در حالی که گمان میرفت مراسم تودیع و معارفه ساعاتی بعد برگزار شود، خبر رسید یکهزارع در دفتر کار خود بازداشت شده است. فردای آن روز سخنگوی قوهقضائیه هم بازداشت مدیرعامل ایران خودرو را به همراه دو مدیر دیگر این شرکت، تأیید کرد ولی در خصوص اتهام آنها صحبتی به میان نیاورد. یکهزارع نزدیک به ۶سال سکان هدایت ایران خودرو را بر عهده داشت و از خیلی وقت پیش گمانهزنیهایی مبنی بر کنار گذاشتن وی مطرح میشود. طبق گفته سخنگوی دولت، علت برکناری یکهزارع، افزایش قیمت بدون هماهنگی بوده، موضوعی که البته از نظر کارشناسان و فعالان صنعت خودرو فرع ماجراست و دلایل دیگری به مدیرعاملی وی در بزرگترین خودروساز ایران پایان داده است.
از نظر آنها، محتملترین علت کنار گذاشتن یکهزارع، تصمیم دولت نسبت به تغییر مهره در خودروسازی بوده و افزایش قیمت بهعنوان بهانهای عوامپسند مطرح شده است. هرچه هست، یکهزارع پس از نزدیک به ۶سال از مدیرعاملی ایران خودرو برکنار شد و فعلاً (تا لحظه تنظیم این گزارش) جانشین وی تعیین نشده است. اگرچه سخنگوی دولت از علیآبادی مدیرعامل گروه مپنا بهعنوان گزینه مدیرعاملی ایران خودرو یاد کرده، ولی گفته میشود وی این مسوولیت را نپذیرفته است. این احتمال وجود دارد که شنبه آینده با پایان تعطیلات تابستانی خودروسازان، مدیرعامل جدید ایران خودرو معرفی شود.
اصلاح طرح ساماندهی خودرو
طی هفته جاری اعلام شد نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایرادهای شورای نگهبان به طرح ساماندهی خودرو را اصلاح کردهاند. بر این اساس، دولت موظف است طی مدت سه سال از لازمالاجرا شدن این قانون با اجرای صحیح سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و اصلاحات بعدی آن و سیاستهای کلی تولید ملی، کار و سرمایه ایرانی، زمینه رقابتپذیری در صنعت خودرو را به طوری فراهم کند که دولت تنها اقدامات نظارتی و سیاستگذاری و تنظیمگری در صنعت خودرو داشته باشد. نمایندگان در ماده ۳ این طرح، تعریف خودروهای هیبریدی را تغییر دادند. بر اساس ماده ۳ وزارت صنعت مکلف شده بود سند راهبردی فناوریهای نوین در خودروسازی از جمله خودروهای تمام برقی و تمام هیبریدی را تهیه کندکه با رفع ایراد شورای نگهبان واژه «تمام هیبریدی» به «ترکیبی» تغییر پیدا کرد. در اصلاحیه ماده ۶ این طرح هم عبارت «شورای عالی رقابت» به عبارت «شورای رقابت» اصلاح شد. نمایندگان مجلس شورای اسلامی همچنین در اصلاحیه ماده ۷ مقرر کردند در صورت وقوع تصادف تا ۵ سال پس از نخستین شمارهگذاری و اگر خریدار از عیب و نقص یاد شده مطلع نباشد، عرضهکنندگان خودرو (اعم از خودروسازان و واردکنندگان) به میزان دخالت عیب و نقص یاد شده و ایمنی خودرو در وقوع تصادف در میزان خسارت و تلفات حادثه، دارای مسوولیت مدنی باشد.
تاکید دوباره بر حذف پراید
این هفته پلیس بازهم بر توقف شمارهگذاری پراید از سال آینده تاکید کرد تا نشان دهد در این ماجرا بسیار جدی است. دو هفته پیش بود که سردار کمال هادیانفر، فرمانده راهور ناجا اعلام کرد پراید به خاطر نقش زیادش در تصادفات، از سال آینده شمارهگذاری نخواهد شد. به فاصله کوتاهی پس از اظهارات وی، وزیر صنعت،معدن و تجارت هم تاکید کرد پراید به آخر خط رسیده و یکی از برنامههای وزارتخانه در مسیر اصلاح خودروسازی، حذف محصولات قدیمی (از جمله پراید) است.
در نهایت این هفته هم فرمانده پلیس راه کشور تاکید کرد پراید از سال ۹۹ شمارهگذاری نخواهد شد. سردار سیدتیمور حسینی با ذکر اینکه خودروهای داخلی با استاندارد جهانی فاصله زیادی دارند، ابراز امیدواری کرده بود پراید در طول ۱۵ تا ۲۰ سال بهطور کامل از چرخه حمل و نقل و ترافیک هم خارج شود. با وجود موضعگیریها علیه پراید، سایپا هنوز واکنشی به این ماجرا نشان نداده و معلوم نیست برنامه این شرکت برای آینده پراید چیست و آیا در سال آینده آن را کنار خواهد گذاشت.
جنجال یک «صندوق»
اظهارات یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در خصوص هزینه هنگفت طراحی پژو ۲۰۶ صندوقدار، یکی دیگر از اخبار پرحاشیه این هفته بود که با واکنش مدیرعامل پیشین ایران خودرو رو به رو شد. اوایل هفته، بهرام پارسایی نماینده مردم شیراز در مجلس، اعلام کرد ایران خودرو برای طراحی صندوق پژو ۲۰۶، نزدیک به ۲۵۰ میلیون دلار هزینه کرده است، حال آنکه میتوانسته با این پول یک خط تولید راهاندازی کند. ازآنجاکه طراحی ۲۰۶ صندوقدار به دهه ۸۰ و دوران مدیرعاملی منوچهر منطقی در ایرانخودرو مربوط میشود، وی به اظهارات پارسایی واکنش نشان داد و تاکید کرد هرگز ۲۵۰ میلیون دلار برای طراحی صندوق پژو ۲۰۶ هزینه نشده است. منطقی اعداد مطرح شده در خصوص طراحی ۲۰۶ صندوقدار را اغراقآمیز و ناشی از عدم شناخت این نماینده مجلس به ابعاد کار دانست. مدیرعامل سابق ایرانخودرو در توضیح جزئیات بیشتر این هزینهها گفت: ۱۲ میلیون دلار برای طراحی این خودرو، ۸ میلیون دلار برای آزمونها، ۴۰ میلیون دلار برای طراحی خطوط تولید و ۸۳ میلیون دلار هم برای راهاندازی و تولید محصول هزینه شد، مضاف بر اینکه در این پروژه ۸۰۰ هزار نفر ساعت فعالیت شده است. منطقی با بیان اینکه هزینه ۱۴۷ میلیارد تومانی هم برای طراحی، ساخت نمونه، آزمونها و دریافت استانداردها، ساخت تجهیزات و راهاندازی خط تولید بوده، افزود: به این ترتیب، این گفته که بگویند ۲۵۰ میلیون دلار تنها برای طراحی هزینه شده، کاملاً اشتباه است.
دنیای اقتصاد
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد