تکلیف خودروهای فرسوده چیست؟
براساس مصوبه هیات دولت، به خودروهای بالای ۲۵ سال و موتورسیکلتهای بالای ۱۰ سال، کارت سوخت تعلق نمیگیرد و به نظر میرسد که دولت، از رده خارج کردن این خودروها را در دستور کار خود قرار داده است.
هم اکنون یک میلیون و ۵۰۰ هزار خودروی فرسوده و ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار موتورسیکلت فرسوده در کشور رفت و آمد میکند که این خودروها آلودگی زیادی دارند. این در حالی است که در دولت یازدهم و طبق مصوبه هیات وزیران، خودروساز داخلی باید در ازای تولید هر خودرو با مصرف سوخت بالای هشت و نیم لیتر، یک خودرو فرسوده از رده خارج میکرد.
این مصوبه اصلاحیه خورد و قرار شد خودروساز در ازای تولید خودرو با مصرف سوخت بین هشت تا ۱۰ لیتر، یک خودرو را اسقاط کند و در ازای تولید خودروی با مصرف سوخت ۱۰ لیتر به بالا، دو خودروی فرسوده را از رده خارج کند.
این مصوبه در در ابتدای دولت دوازدهم، حذف و ماجرا کلاً به فراموشی سپرده شد ولی مجلس شورای اسلامی در این حوزه ورود کرده و با شرایط جدید، برای خودروهای داخلی هم طرح اسقاط احیا شد، چون این معقول نبود که در قبال واردات خودروهای خارجی که دارای استانداردهای روز دنیا هستند؛ اسقاط داشته باشیم، ولی خودروهای داخلی از اسقاط مصون باشند.
قانون جدید دولت هم این بود که کارت سوخت به خودروهای فرسوده تعلق نگیرد، در همین راستا در ابتدا، یک کارگروه برای آن تشکیل و در نهایت تصمیم قطعی در این باره گرفته شد تاجاییکه طبق گفتههای فاطمه کاهی سخنگوی شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی براساس آییننامه هیات دولت، کارت سوخت خودروهای دارای شرایط فرسودگی ابطال میشود.
به طور کلی براساس آییننامه هیات دولت خودروهای سواری شخصی با عمر ۲۵ سال، سواری دولتی با عمر ۱۵ سال، تاکسی با عمر ۱۰ سال، مینی بوس با عمر ۱۵ سال، اتوبوس درون شهری با عمر ۱۰ سال، اتوبوس برونشهری با ۱۵ سال، کامیون و کشنده با ۱۵ سال عمر، وانت با ۱۵ سال، موتورسیکلت با ۱۰ سال و دیگر وسائل نقلیه با گذشت ۲۵ سال از تاریخ ساخت به عنوان خودروی فرسوده و از رده خارج محسوب میشوند.
براساس این تصمیم که از سال ۱۳۸۸ تاکنون در جریان است، تمام وسائل نقلیهای که شامل این قانون میشوند، امکان برخورداری از کارت سوخت را ندارند و باید از سهمیه آزاد بنزین استفاده کنند.
از بامداد روز جمعه ۲۴ آبان، بنزین سهمیه بندی شد و بر این اساس قیمت بنزین معمولی سهمیهای ( ماهانه ۶۰ لیتر برای خودروهای شخصی) از قرار هر لیتر ۱۵۰۰ تومان، قیمت بنزین معمولی غیرسهمیهای از قرار هر لیتر ۳۰۰۰ تومان و قیمت بنزین سوپر هم از قرار هر لیتر ۳۵۰۰ تومان تعیین شده است.
ایسنا
دیدگاه بگذارید
5 دیدگاه ها برای "تکلیف خودروهای فرسوده چیست؟"
سلام خواهشن بذارید ماشینای ماروبخرن یاخودتون برداریدبجاش ماشین بدیدمردیم ازبدبختی مردم گیج شدن دیگه اخرای راهیم بذارید دلالهابخرن شمابه ماکمک کنیدممنون
به چه تدبیری وزیرصمت سهمیه خودروفرسوده رابرداشت مگه صاحبان خودروفرسوده ادم این مملکت نیستن مگه زنوبچه ماسوار فرسوده میشه ادم نیست تاکی ظلم تاکی بدبختی کسی نیست بدادمابدبختا برسه
خودرو که ۲۰ سال کارکرده شده ۲۵ دیگه اون خودرو ماشین نیست واسی تخم گذاشتن مرغ تو حیاط هست آفای ریس اداره صمت وایران دولت سیزدهم الویت فرسوده های مملکت هست خودرو ۲۰ سال کارکرده بابا اون دیگه داغون هست خدای ما نمیدونیم بچه های شما چی سوارهست میدونن سمند وپیکان چیه ۲۰ بسه ملت مسخره نکنید خودتون نوسازی کنید وفتی میگن بچه ایثاگر خودش حرمت داره اما بی سواد هم باشه بره تواداراه جات رسمی بشه آقای سواد نداره چی کاره بشه چی میگن مملکت رو چی فرض میکنید
روزبه روز فرسوده سواری شده ۲۵ سال یاعلی اقل ۲۰ سال بشه ۲۵ سال دیگه اون ماشین نیست گهواره یا مرغ تخم بداره مسخره میکنید اقاس ریس ایران خودرو ریس اداره صنعت مسخره میکنید بچه هاتون ماشین ۲۵ سال یا ابوالفضل خل گیر اوردین چه کارهایی میکنید ۲۰ بسه جمع کنید
کاش یه روزی برسه که قوانین خوب وضع بشه و اجرا بشه و کاش عده ای سر کار بیان که فقط به فکر آبادانی کشور باشن نه فقط نفع شخصی و جیب خودشان و اطرافیان…..