۷ کاری که اتومات سوارها نباید انجام بدهند
گیربکس اتوماتیک، بدون شک یکی از بزرگترین اختراعها در صنعت خودروی دنیا محسوب میشود. به لطف ایمنی بالایی که این اختراع برای خودروها به ارمغان آورد، میتوان با جرات گفت که گیربکس اتومات، فصلی جدید توانست در دفتر صنعت خودرو بگشاید. این نوع گیربکس نه تنها محبوب رانندگان حرفهای است، بلکه کسانی که خیلی تواناییهای رانندگی بالایی ندارند هم آن را میپسندند. ولی سوالی که مطرح میشود این که، آیا این بزرگترین اختراع تاریخ خودرو، میتواند ایمنی کاملی را برای راننده به ارمغان بیاورد؟ متاسفانه پاسخ منفی است.
اگر چه گیربکس اتومات بسیار ایمن میباشد، ولی برخی موارد هستند که هنگام رانندگی با یک خودروی اتوماتیک نباید آنها را انجام دهید. در این مطلب، لیستی از ۷ اشتباه رایج که برخی رانندههای خودروهای اتومات مرتکب میشوند و میتواند سبب خراب شدن خودرو و ایجاد هزینههای زیاد برای مالک شود را برای شما آماده کردهایم، در ادامه با Z4CAR همراه باشید.
خلاص کردن دنده در سرازیری
این کار اجازه شتاب گیری به شما نخواهد داد و سرعت خودرو را کمتر میکند. با این کار، منبع روغن گیربکس قطع شده و خبری از روان کاری برای عملکرد مطلوب و مناسب گیربکس نخواهد بود. نتیجه این کار افزایش احتمال خراب شدن گیربکس اتومات است. به همین دلیل، ما توصیه میکنیم این عادت اشتباه را دیگر هیچ وقت انجام ندهید. برخی اعتقاد دارند این کار سب صرفه جویی در مصرف سوخت میشود. در پاسخ آنها همین بس که هزینه سوخت کمتر را باید با پرداخت هزینههای بالا برای تعمیر گیربکس اتومات خودروی خود جبران کنید.
گاز دادن درجا قبل از قرار دادن دسته دنده روی D
در دوران نوجوانی همه ما حتی یک بار هم که شده این کار را با خودروی پدرمان انجام دادهایم. ولی اکنون، دیگر قرار نیست والدین ما هزینه تعمیر گیربکس اتومات خودرو را بپردازند! این کار شوک بزرگی به گیربکس میدهد که میتواند منجر به افزایش اصطکاک میان قطعات داخل گیربکس و موتور شود؛ موضوعی که نهایتاً منجر به خراب شدن آنها خواهد شد.
تغییر وضعیت دنده هنگامی که خودرو در حال حرکت است
این کار سبب تغییر حالت قطعات گیربکس با سرعت بیشتر میشود و نهایتاً، طول عمر مفید گیربکس اتومات را کاهش خواهد داد. برای نگه داشتن خودرو بهتر است از سیستم ترمز کمک بگیرید. برخی افراد بدون گرفتن پدال ترمز اقدام به قرار دادن دسته دنده در حالت پارک میکنند که این کار به نوبه خود، برای گیربکس مضر است.
قرار دادن دنده روی حالت N پشت چراغ قرمز
بسیاری از افراد برای کاهش مصرف سوخت و محافظت از سیستم انتقال قدرت در برابر استهلاک بالا این کار را انجام میدهند. در واقع، اگر دنده را روی D نگاه داشته و پایتان را روی پدال ترمز فشار دهید، میزان استهلاک گیربکس کمتر خواهد بود. آسیب واقعی به گیربکس هنگام قرار دادن دنده روی N و خارج کردن از آن میرسد.
قرار دادن دنده روی P قبل از توقف کامل خودرو
قرار دادن دسته دنده در حالت پارک سبب میشود تا یک پین قفل کننده داخل دنده متصل به شفت خروجی گیربکس قرار داده شود. چرخها هم به همین شفت متصل شدهاند. از این رو، هنگامی که پین مذکور را قفل میکنید و خودرو همچنان در حال حرکت است، ریسک شکستن پین قفل کننده وجود دارد.
تحت فشار دادن موتور قبل از گرم شدن کامل آن
این کار، مخصوصاً در فصل زمستان یک اشتباه بزرگ است. هنگام سرد بودن هوا، روغن سنگینتر شده و بسیار آهستهتر حرکت میکند. تقریباً یک دقیقه اجازه بدهید خودرو گرم شده و روغن به داخل گیربکس و تمام قطعات آن وارد شود. اگر شما به محض روشن کردن خودرو مخصوصاً در هوای سرد، شروع به رانندگی پرسرعت بکنید، این کار سبب خراب شدن بسیاری از قطعات داخلی خودرو خواهد شد.
رانندگی با روغن گیربکس کم
یک خودروی اتومات برای درست کار کردن به میزان زیادی روی فشار مایعات وابسته است. یکی از نقشهای روغن گیربکس کمک به روان کاری گیربکس و خنک ماندن آن هنگام کار است. از این رو، اگر به مدت زیادی با روغن گیربکس کم رانندگی کنید، منتظر بروز مشکلات زیادی برای گیربکس اتومات خودروی خود باشید.
یک گیربکس اتوماتیک چگونه کار میکند؟
گیربکس اتومات بدون شک یکی از قویترین دستگاهها در صنعت خودرو محسوب میشود. این نوع گیربکس دنیایی کاملاً جدید برای مکانیکهای خودرو ایجاد کرده و زندگی بسیاری از رانندهها را تغییر داده است. سوالی که مطرح میشود این که؛ نحوه کار گیربکس اتومات چگونه است؟
مبدل گشتاور
گیربکس خودرو به کمک قطعهای به نام Bell Housing به موتور خودرو متصل میشود. داخل Bell Housing سیستمی به نام مبدل گشتاور وجود دارد که اجازه میدهد موتور به طور مستقل از گیربکس کار کند. برای درک نحوه کار این سیستم، بیایید نگاهی به چرخ دندههای سیارهای و مبدل گشتاور بیندازیم.
اول از همه باید با فلکس پلیت موتور آشنا شوید. این قطعه میتواند به صورت مستقیم به یک مبدل گشتاور متصل شود. از این رو، هنگامی که یک میل لنگ در حال کار کردن است، قاب مبدل گشتاور هم همراه با آن خواهد چرخید، موضوعی که میتواند خروجی موتور را به گیربکس متصل یا قطع کند.
به داخل مبدل گشتاور اگر نگاهی دقیق بیندازید میتوانید توربین، پمپ، کلاچ قفل شونده و استاتور را ببینید. در این قطعات، پمپ توربین را میچرخاند. توربین به شفت ورودی گیربکس متصل است و به کمک نیروی ویسکوزیته میچرخد. سادهتر بخواهیم بگوییم، موتور پمپها را میچرخاند که این کار، سبب به حرکت درآمدن توربین میشود، نتیجه کار ارسال گشتاور به گیربکس است.
چرخ دنده سیارهای
اکنون که می دانیم گیربکس چگونه خروجیهای موتور را دریافت میکند، حال میتوانیم یاد بگیریم که گیربکس چگونه دندهها را عوض میکند. از آن جایی که این کار یک پروسه بسیار پیچیده است، ما فقط به ارائه توضیحی ساده و اساسی بسنده خواهیم کرد.
سیستم چرخ دنده سیارهای در یک گیربکس اتومات معمولاً چنین ترکیبی دارد: دو دنده خورشیدی در مرکز، یک حامل دنده سیارهای و دو جفت چرخ دنده سیارهای. با انتخاب چنین ترکیبی، مهندسان تلاش دارند تا آزادی عمل بیشتری در اختیار گیربکس قرار داده و بتوانند ورودیها و خروجیهای سیستم را به راحتی تغییر بدهند.
بعد از محاسبات دقیق، شما میتوانید ضرایب دنده مختلفی بسته به این که کدام قسمت (دنده حلقهای یا خورشیدی) را قفل میکنید خواهید داشت. همان طور که احتمالاً حدس زدهاید، مبدل گشتاور هم نقش مهمی در عملکرد پمپ روغن گیربکس دارد. پمپ روغن گیربکس از یک موتور چرخشی داخل قاب پمپ تشکیل شده است. زمانی که میزان چرخش موتور تغییر میکند، روغن گیربکس هم مطابق با آن تغییر خواهد کرد. در نتیجه، سیستم کنترل هیدرولیک سیگنالهایی برای قفل شدن مبدل گشتاور و تعویض دندهها ارسال میکند.
چگونه با یک خودروی اتومات رانندگی کنیم
برای جلوگیری از ارتکاب هر گونه اشتباه هنگام رانندگی با یک خودروی اتومات، ابتدا باید با همه این اشتباهات آشنا شوید. اگر چه همه خودروهای دو دیفرانسیل نحوه عملکرد یکسانی دارند، تفاوتهایی وجود دارند که مالکان خودروها باید با آن آشنا باشند.
استفاده از پا
درست مانند رانندگی با هر خودروی دیگر، باید بدانید که هنگام رانندگی با یک مدل اتومات، چگونه باید از پای خود برای کنترل کردن خودرو استفاده کنید. همان طور که می دانید، مدلهای اتوماتیک فقط دو پدال گاز و ترمز دارند و خبری از پدال کلاچ نیست.
اگر تاکنون با خودروی اتومات رانندگی نکرده باشید، ممکن است در ابتدا با مشکلاتی مواجه شوید. ولی رانندگی با این خودروها بسیار راحت است: شما فقط باید از پای راست خود برای کنترل دو پدال گاز و ترمز استفاده کنید و پای چپتان، همیشه در حال استراحت خواهد بود.
روشن کردن خودرو
هنگام روشن کردن یک خودروی اتومات، نکتهای وجود دارد که رانندهها همیشه باید به خاطر داشته باشند. زمانی که موتور خاموش است، دسته دنده باید روی P قرار داشته باشد. بسیاری از خودروهای اتومات، بعد از خاموش شدن، تا زمانی که دسته دنده روی P نباشد، روشن نمیشوند. بعد از روشن شدن خودرو میتوانید دنده را روی D قرار داده و ترمز دستی را آزاد کنید. بعد از این کار و بدون گاز دادن، خودرو شروع به حرکت خواهد کرد.
دور زدن و تغییر سرعت
دور زدن و تغییر سرعت در خودروهای گیربکس اتومات هیچ تفاوتی با مدلهای دنده دستی ندارد. به راحتی میتوانید با چرخاندن فرمان به راست و چپ جهت حرکت خودرو را عوض کنید. در کنار آن، مالکان خودروهای اتومات بدون نیاز به تعویض دنده و به راحتی فشردن پدال گاز یا ترمز، میتوانند به ترتیب سرعت خودرو را زیاد یا کم کنند.
پارک کردن
نکتهای بسیار مهم که هنگام پارک کردن خودروی دنده اتومات باید بدانید:
حتماً به هنگام پارک کردن خودروی دنده اتومات، دسته دنده را در حالت P قرار داده و سپس خودرو را خاموش کنید. این نکته مهم در صورتی که رعایت نشود میتواند دردسرهای زیادی برای شما فراهم آورد.
سخن پایانی
برخی رانندگان باتجربه ممکن است بعضی از توصیههای این مطلب را خیلی ساده و حتی مسخره تلقی کنند، ولی نکتهای که مطرح است این که خیلی از خوانندگان این مقاله رانندههای حرفهای نبوده و اطلاعات زیادی در مورد نحوه عملکرد فنی خودروها ندارند. انجام ندادن این ۷ کار اشتباه که در این مطلب به طور مفصل در مورد آنها به شما توضیح دادیم شاید در ابتدا کار سختی باشد، ولی با گذر زمان بدون شک به آنها عادت خواهید کرد. پرهیز از انجام این کارها نه تنها طول عمر گیربکس اتومات خودروی شما را افزایش خواهد داد، بلکه میتواند سبب حفظ جان شما در جاده شده و در هزینههای شما هم صرفه جویی زیادی بکند.
منبع ترجمه: وب سایت CarFromJapan
۱۰ اشتباه رایجی که مالکان خودرو مرتکب میشوند
۱۰ تعمیر خودرویی که هیچ وقت نباید خودتان انجام بدهید!
دیدگاه بگذارید
46 دیدگاه ها برای "۷ کاری که اتومات سوارها نباید انجام بدهند"
سلام
من یه خودرو باگیربکس اتومات Atدارم که بصورت فقط اتومات کارمیکنه حالت دنده دستی نداره درسرازیری سرعتش که افزایش پیدامیکنه به غیر از ترمز راه دیگه ای هم داره که بشه کنترلش کرد.ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام من یک سوالی داشتم که جوابش در مطالب بالا نبود
اگر در هنگام حرکت خودرو را در دنده دستی قرار دهیم مشکلی دارد؟
سلام وقت بخیر
خیر به هیچ وجه مشکلی ندارد
سلام دوستان،ماشین من جک با گیربکس cvt هست عادت دارم همیشه ماشین که پارک میکنم دنده رو میزارم رو خلاص و خاموش میکنم و دیگه تو پارک نمیزارم و برای روشن کردن هم از همون خلاص روشن میکنم دستی میکشم میزارم درایو یا دنده عقب و ترمز ول میکنم الا اخر خلاصه که یکی از دوستان گفت ماشین خاموش میکنی فقط باید بزاری توپارک و گرنه مشکل میخوره گیربکس. هالا اگه اشکالی داره کارم بگید علما
منم همین کارو میکنم با خودرو دنا اتو
درود چگونه باید موقع رانندگی با ماشین تویوتا اتوماتیک CHR از بنزین بریم روی برق مچکرم اگر توضیح بدین
عزیز ماشین شما اتومات خودش سویچ میکنه و اونم فقط درصد کمی از قدرت ماشین از باطری ها تامین میشه. و برای شارژ کردن باطری ها هم از تولید اضافه بار دینام و ترمز گیری تأمین میکنه والبته ماشین های هیربید خیلی بهینه هم برق مصرف میکنن مثال، کلان مدل فن هاش فرق میکنه با ماشین های معمولی و این که بهترین مدل این ماشین ها هم پلاکین هیربید است نه مثل chr هیربید خالی
سراتوآبشنال سایپا مدل ۹۷ دارم چند روزی است وقتی ماشین را درحالت حرکت قرار میدم حرکت نمی کنه بعد ازچند بار روشن خاموش کردن درست میشه ممنون میشم اگر کسی اطلاعاتی داره راهنمایی کنه
سلام.ترمز دستی سانتافه کجاست و چطوری عمل میکنه
سلام
سانتافه به جای اهرم کلاچ، ترمز دستی رو ارائه داده
یعنی سه تا پدال: گاز ترمز و ترمز دستی رو شما زیر پای خود احساس میکنید.
مانند خودکار فنری داره که یکبار فشارش بدی قفل میشه، بار بعدی فشار بدی ازاد میشه.
چجوری وقتی ماشین خاموش میشه گیربکسش رو از اتومات خارج کنیم تابتونیم حلش بدیم
سوییچ رو باز کنید پا رو روی ترمز فشار بدید دنده ازاد میشه متونید بزارید روی خلاص
سلام اکه ی ماشینی دنده معمولی را اتوماتیک کنیم تو سرعت زیر ده کیلومتر خودبخودخاموش میشه
سلام یه سوال داشتم
من یک ماشین گیریبکس سی وی تی دارم من هنگامی که دنده رو d بود همزمان گاز وترمز را باهم فشار دادم ایا به گیریبکس اسیب میرسه لطفا راهنمایی کنید
خواهر مادر گیربکس *** میشه
با سلام و عرض ادب
اگه ماشین در سراشیبی خاموش و در وضعیت P باشد و هنگام روشن کردن بدون آنکه پا بر روی ترمز باشد ترمز دستی را بخوابانیم تکانی که به ماشین وارد میشه آیا به موتور یا گیربکس خرابی وارد میکند؟ احتراما توضیح دهید ممنون میشوم
سلام وقت بخیر
من هم دچار چنین مشکلی شدم و راه حل من این بوده که قبل از گذاشتن دنده روی پارک ترمز دستی را میکشم و پایم را از روی ترمز برمیدارم سپس ماشین کمی حرکت میکند و می ایستد انوقت دنده را برروی پارک قرار می دهم تا موقع خارج کردن از پارک تکان شدید و صدای ناهنجار را ندهد