معرفی رووی آی مکس ۸
رووی آی مکس ۸ نام یک ون جدید و لوکس از گروه سایک چین است که در ۳ تریم و از قیمت ۲۷۸۰۰ تا ۳۴۹۰۰ دلار روانه بازار چین شده است.
این خودرو که از پیشرانه با ساختار افزاینده برد حرکتی استفاده می کند، قابلیت پیمایش ۱۵۳۶ کیلومتر را با یک بار سوخت گیری و شارژ کامل دارد.
رووی آی مکس۸ از نظر طراحی شباهت زیادی به محصولات کلاس مشابه از برند تویوتا دارد. یک جلوپنجره بزرگ کرومی که بخش بیشتر پروفایل دماغه را به خود اختصاص داده، خط شانه قوی، درب های اسلایدی و... اصل ماجرا را شکل داده اند.
در قسمت های مختلف بدنه مانند زیر لوگو در جلوپنجره، زیر آینه های جانبی و زیر لوگو درب صندوق می توان تعداد زیادی سنسور و دوربین را مشاهده کرد. براساس اطلاعات موجود، در قسمت جلو رووی آی مکس۸ از دو رادار اولتراسونیک نیز استفاده شده است.
رووی آی مکس۸ از منظر ابعاد برابر با ۵۰۱۶ میلیمتر در طول، ۱۹۰۹ میلیمتر در عرض و ۱۸۰۲ میلیمتر در ارتفاع توسعه یافته است. فاصله بین محورها نیز ۳۰۰۰ میلیمتر است. وزن خالص آی مکس۸ نیز ۲۲۲۶ کیلوگرم محاسبه شده است.
در کابین از یک نمایشگر ۱۲.۳ اینچی ویژه اطلاعات کیلومتر پشت فرمان و یک نمایشگر ۱۲.۸ اینچی ویژه تنظیمات سیستم سرگرمی استفاده شده است. پشتیبانی از فرمان های صوتی، شبکه نسل چهارم موبایل، فرمان دو شاخ دی کات، شارژر بی سیم ۵۰ واتی، ۶ تا ۸ اسپیکر سیستم صوتی، ریموت کنترل روی تلفن همراه، ورود بدون کلید، شیشه ضد صدا و... از دیگر ویژگی های این قسمت است.
جانمایی صندلی ها داخل کابین به شکل ۳+۲+۲ مجموعا ۷ نفره است. صندلی راننده مجهز به گرم کن و تهویه، ماساژ و تنظیم الکتریکی ۴ جهته است. صندلی های ردیف دوم به شکل کاپیتانی با امکان حرکت ۳۶۰ میلیمتر ریلی به جلو و عقب در نظر گرفته شده است. صندلی نیمکتی ردیف آخر نیز امکان حرکت ۲۰۰ میلیمتر به شکل ریلی را دارد.
همچنین دو میز تاشو کوچک برای ردیف دوم در نظر گرفته شده است.
پیشرانه در واقع ترکیبی از انجین احتراقی ۱.۵ لیتری توربو و تک موتور الکتریکی است که با جعبه دنده دی اچ تی هماهنگ شده اند.
خروجی انجین ۱۴۸ اسب بخار و گشتاور آن ۲۳۵ نیوتن متر است. موتور الکتریکی نیز ۲۳۶ اسب خروجی و ۳۹۰ نیوتن متر گشتاور دارد. ظرفیت باک بنزین ۶۶ لیتر است. بیشینه سرعت ۱۷۵ کیلومتر برساعت محاسبه شده است.
انرژی مورد نیاز موتور الکتریکی رووی از باتری ۲۴.۷ کیلووات ساعت تامین می شود که برد حرکتی ۱۳۵ کیلومتر در حالت الکتریکی خالص را نیز فراهم می کند. با پشتیبانی از فناوری شارژ سریع می توان طی ۳۰ دقیقه باتری را از ۳۰ به ۸۰ درصد ظرفیت آن شارژ کرد.
با تبدیل شدن انجین احتراقی به ژنراتور باتری، برد حرکتی به ۱۵۳۶ کیلومتر می رسد. متوسط مصرف سوخت ۴.۷ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر رانندگی محاسبه شده است.
عصرایران
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد