جبران زیان ایران خودرو با تورم

دوشنبه 6 اسفند 03 ساعت 12:32
جبران زیان ایران خودرو با تورم

براساس صورت‌های مالی حسابرسی شده ایران خودرو تا نیمه سال جاری، این شرکت با زیان انباشته‌ای بیش از ۱۳۲ هزار میلیارد تومان مواجه است. این موضوع ایران خودرو را تحت شمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت قرار داده که بر اساس آن، اگر نیمی از سرمایه شرکت به علت زیان از بین برود، هیئت مدیره موظف است جلسه‌ای فوق‌العاده با سهام‌داران برگزار کند تا درباره انحلال یا ادامه فعالیت شرکت تصمیم‌گیری شود.

اقدام جدید ایران خودرو

نکته قابل توجه این است که با سپری شدن مهلت تعیین شده از طرف سازمان بورس برای حل مشکل، ایران خودرو به تازگی پیشنهاد افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها را ارائه کرده است. در صورت تأیید این پیشنهاد توسط سازمان بورس، سرمایه این شرکت از ۳۰ هزار میلیارد تومان به حدود ۳۱۴ هزار میلیارد تومان افزایش خواهد یافت. با این تغییر، خطر ورشکستگی برای این خودروساز تا حدی کاهش می‌یابد، اما چالش‌های زیان انباشته هنوز پابرجاست.

وضعیت صنعت خودرو و تأثیر آن بر بورس

خودروسازان ایرانی در چهار سال اخیر به‌طور متوالی مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت بوده‌اند. در خرداد ماه امسال، نگرانی‌هایی درباره احتمال خروج این شرکت‌ها از بورس به‌وجود آمد. طبق ماده ۱۴۱، اگر شرکت‌ها به اندازه‌ای زیان ببینند که نصف سرمایه آن‌ها از بین برود، ممکن است به انحلال یا اعلام ورشکستگی دچار شوند.

پس از انتشار صورت‌های مالی سال ۱۴۰۱، مشخص شد که ایران خودرو و سایپا در چهار سال از پنج سال اخیر، در شرایط مشابه قرار داشته‌اند. همچنین، صورت‌های مالی ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که زیان انباشته این دو شرکت به حدود ۲۲۴ هزار میلیارد تومان رسیده که سهم ایران خودرو ۱۲۲ هزار میلیارد تومان و سهم سایپا ۱۰۲ هزار میلیارد تومان بوده است. این ارقام بسیار بیشتر از سرمایه ثبتی این دو خودروساز است.

مهلت یک ساله و برنامه‌های آینده

سازمان بورس برای این دو خودروساز مهلت یک ساله‌ای تا تیر ۱۴۰۴ تعیین کرد تا از شمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت خارج شوند. در این راستا، خودروسازان خواهان فرصت بیشتری برای تجدید ارزیابی و افزایش سرمایه شدند.

تجدید ارزیابی به معنای به‌روزرسانی ارزش دارایی‌ها در ترازنامه است که می‌تواند به کاهش زیان انباشته کمک کند. این کار با توجه به ماده ۱۴ قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی کشور مجاز است. با این حال، آخرین باری که خودروسازان از این شیوه استفاده کردند، به سال ۱۳۹۸ برمی‌گردد.

پیشنهاد افزایش ۱۰ برابری سرمایه

به تازگی، ایران خودرو پیشنهاد افزایش سرمایه خود را از ۳۰ هزار میلیارد تومان به ۳۱۴ هزار میلیارد تومان از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها ارائه کرده است. این افزایش سرمایه بیش از ۱۰ برابر (۹۴۰ درصد) خواهد بود و در صورتی که توسط سازمان بورس مورد تأیید قرار گیرد، می‌تواند تأثیر مثبتی بر بازار سرمایه بگذارد.

جدول مشخصات مالی

مشخصات مبلغ (میلیارد تومان)
زیان انباشته ایران خودرو ۱۳۲
زیان انباشته سایپا ۱۱۵.۶
سرمایه‌ ثبتی ایران خودرو ۳۰
سرمایه جدید (پیشنهادی) ۳۱۴

جمع‌بندی

هرچند که افزایش ۱۰ برابری سرمایه ایران خودرو می‌تواند به‌طور موقت زیان انباشته را پنهان کند، اما واقعیت این است که چالش‌های مالی و عملیاتی این شرکت همچنان کماکان وجود دارد. تا زمانی که اصلاحات اساسی در نحوه مدیریت، مالی و حمایت‌های قانونی از صنعت خودرو انجام نشود، این گونه اقدامات تنها یک پوشش موقتی بر روی مشکلات عمیق اقتصادی این صنعت خواهند بود. امید است که با پیگیری اصلاحات واقعی، راه‌حل‌های مناسبی برای مشکلات موجود در صنعت خودرو به‌ویژه برای خریداران و سهام‌داران ارائه شود.

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar