۶۰ درصد خریداران خودرو فروشنده هستند

دوشنبه 25 فروردین 99 ساعت 19:15
60 درصد خریداران خودرو فروشنده هستند

یک کارشناس خودرو گفت: معاوضه خودرو در سالهای اخیر که تحریمها به شدت گروههای خودروساز را غافلگیر کرد قابل قبول است، اما از این به بعد پذیرفته نیست، چون شرکتها به توانایی خود آگاهی دارند.

حسن کریمی‎سنجری با ذکر اینکه هم اکنون بازار خودرو به خاطر شرایط حاکم از بیماری کرونا در رکود است، گفت: بیماری کرونا باعث شده است که مردم به خاطر قرنطینه و کاهش سفر، تمایل کمتری به خرید خودرو در بازار داشته باشند بنابراین در این بازار شاهد رکود هستیم.

وی با اشاره به اینکه در دو سال اخیر به خاطر تحریم‎ها و ممنوعیت واردات خودرو، نتوانستیم پاسخگوی نیاز بازار باشیم، گفت: از طرف دیگر به خاطر افزایش قیمت خودرو در بازار نیاز به خودرو وجود نداشت و اگر هم وجود داشت، این نیاز به خاطر قیمت بالا به مرحله ابراز نرسید، زیرا قدرت خرید مردم پایین بود. بنابراین تمام این نیازها به سال ۹۹ حواله شده است و با توجه به وضعیت بحرانی حاصل از بیماری در سال جدید، در بازار خودرو رکود حاکم شده است.

دلایلی که به افزایش قیمت خودرو دامن میزنند

وی با اشاره به اینکه برخی به خاطر عدم کسب درآمد در شب عید سهل‎الوصولترین دارایی خود (خودرو) را به فروش می‎رسانند، گفت: افزایش قیمت ارز و افزایش تورم که پیش‎بینی می‎شود در سال جاری بالای ۴۵ درصد باشد از دلایلی است که باعث افزایش قیمت خودرو در بازار شده است. از سوی دیگر گروه‎های خودروساز برای اینکه کاهش تولید خود را جبران کنند نیاز دارند که حداقل دو برابر سال اخیر کار کنند و این یعنی باید امسال چیزی نزدیک به یک میلیون و ۲۰۰ هزار خودرو تولید کنیم تا بتوانیم التهاب بازار را کاهش دهیم. البته ناگفته نماند که قدرت مالی شرکت‎ها بسیار کاهش یافته است و تقریباً در هر خودرو‌ای که گروه‎های خودرو ساز به بازار عرضه می‎کنند در حدود ۲۳ درصد زیان متقبل می‎شوند که این مسئله به خاطر قیمت‎گذاری دستوری از طرف دولت ایجاد شده است.

عارضههای قیمتگذاری دستوری از طرف دولت بر بازار خودرو

این کارشناس خودرو افزود: تعیین قیمت خودرو از طرف دولت چند عارضه به همراه دارد که کاهش توان مالی و نقدینگی گروه‎های خودروساز و در نتیجه کاهش قدرت تولید و عرضه از عوارض اولیه این اتفاق است. چون شرکت پولی برای ارائه به قطعه ساز ندارد، بنابراین نمی‎تواند به اندازه نیاز بازار خودرو تولید کند، در نتیجه تعادل بین عرضه و تقاضا بهم خورده و باعث ایجاد التهاب در بازار می‎شود. توجه شود که این ضرر ابتدا خود را در توان مالی شرکت‎ها و بعد در توان تولید آن‌ها نشان می‎دهد.

به گفته او؛ زمانی که قیمت‎گذاری دستوری اتفاق می‌افتد، نمی‎توان به تعداد همه متقاضیان خودرو تولید و عرضه کرد، توجه شود که هم اکنون به ازای هر ۳ متقاضی خودرو فقط ۲ خودرو صفر کیلومتر وجود دارد، بنابراین یکی از متقاضیان باید برای رفع نیاز خود به بازار آزاد مراجعه کند. از سوی دیگر زمانی که خودرو در کارخانه به قیمت پایین‎تر عرضه می‎شود در نتیجه شخصی که نیاز به خودرو ندارد، آن را خریداری کرده و در بازار آزاد بفروش می‎رساند، به معنای دیگر دولت عملاً باعث دامن زدن به جریان دلالی در  بازار خودرو می‎شود.

۶۰ درصد خودروهای خریداری شده در بازار آزاد به فروش میرسد

وی با اشاره به اینکه طبق پژوهش‎ها ۶۰ درصد افرادی که خودرو پیش خرید می‎کنند آن را در بازار آزاد می‎فروشند، گفت: به معنای دیگر ۶۰ درصد مصرف کنندگان واقعی، خودروی مورد نیاز خود را در بازار آزاد با قیمت بالاتر خریداری می‎کنند. بنابرین ۶۰ درصد فروشندگان خودرو در بازار آزاد از سود حاصل بین این تفاوت قیمت استفاده می‎کنند. این روش اجباری دولت باعث فروش همراه با زیان شرکت‎ها و از سوی دیگر باعث خرید با قیمت بسیار بالاتر مصرف کننده واقعی در بازار خودرو می‌شود.

دولت توانایی اداره شرکتها به عنوان یک بنگاه سود آور را ندارد

کریمی سنجری دولتی بودن گروه‎های خودروساز را یکی از ضعف‎های آن بیان کرد و گفت: بخشی از تولید همراه با زیان و بخشی از عدم سودآوری شرکت‎ها متوجه روش‎های بنگاه‌داری اشتباه است و مسبب همین روش‎ها هم دولت است، چون توانایی اداره آن به عنوان یک شرکت سودآور را ندارد. حتماً لزومی ندارد که شرکت‎ها برای اینکه سودآور شوند به بخش خصوصی واگذار گردند، همانطور که در تمام دنیا دولت‎ها در این شرکت‎ها سهام دارند اما دخالتی در آن نمی‌کنند و این شرکت‌ها براساس قواعد شرکت‌های سودآور و رقابتی اداره می‎شوند.

اگر میخواهیم بازار خودرو سرو سامان بگیرد باید روشهای بنگاه‌داری را تغییر دهیم

وی با اشاره به اینکه دولت در التهاب ایجاد شده در بازار خودرو مقصر است، گفت: اگر می‎خواهیم به این بازار سرو سامان بدهیم، باید نگاه دولت به این شرکت‎ها تغییر کند و این به معنای خصوصی‎سازی نیست، چون هم اکنون شرایط برای خصوصی شدن این شرکت‎ها اصلاً مناسب نیست و نباید به صورت رانتی این شرکت‎ها را به یک گروه خاص واگذار کرد. اما می‌توان با تغییر روش‎های مدیریتی، عدم دخالت، عدم واگذاری مسئولیت به مدیران سیاسی و کارنابلد که فرمانبردار مدیران دولتی هستند، و از سوی دیگر کاهش اختلاف قیمت کارخانه و بازار  و بتبع کاهش سوداگران و دلالان، موجب ایجاد جو آرام در این بازار شد. چون با توجه به آنکه گروه‎های خودرو ساز در تولید با مشکل و تأخیر مواجه‎ هستند تا یکی دوماه آینده در بازار خودرو افزایش قیمت و التهاب را خواهیم داشت. مگر اینکه تدابیر لازم اندیشیده و به آن عمل شود.

به گفته وی؛  معاوضه خودرو در سال‎های اخیر که تحریم‎ها به شدت گروه‎های خودروساز را غافلگیر کرد قابل قبول است، اما از این به بعد پذیرفته نیست و زیرا شرکت‎ها به توانایی خود آگاه هستند.

وی پیشنهاد کرد: اگر گروه‎های خودروساز می‎خواهند تیراژ تولید خود را افزایش دهند، باید از رونمایی و عرضه خودرو با آپشن و تغییرات جدید و تولید خودروهایی که وابستگی تأمین قطعات به خارج از کشور را دارد دست بردارند و تلاش کنند خودروهایی تولید کنند که وابستگی قطعاتی کمتری به خارج از کشور داشته باشد. شاید این مسئله مقداری مصرف کننده را آزرده خاطر کند، چون که او نیاز به تنوع و محصولات جدید دارد. اما ما در شرایط جنگ اقتصادی هستیم و باید در این دو راهی شرایط بهتر را انتخاب کنیم. راه اول تولید خودروی کمتر اما با توع زیاد است و راه دیگر افزایش تولید با تنوع کمتر است به جلوگیری از افزایش قیمت خودرو کمک خواهد کرد.

ایلنا

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar