بررسی ۴ رویداد در بازار خودرو

دوشنبه 30 اردیبهشت 98 ساعت 14:40
بررسی 4 رویداد در بازار خودرو

۴ رویداد در بازار خودرو اتفاق افتاده است. یک حذف سود مشارکت و سود انصراف و دیگری رونق فروش اقساطی و پشیمانی افرادی که سراغ چنین خریدهایی رفتند. سومین موضوع گرانی خودرو که برای سومین بار در سال جاری اتفاق افتاده است. نکته چهارم؛ احتمال واگذاری سهام دولت در گروه‌های خودروسازی است.

گلایه دارم

ساعت از ۱۰ گذشته و تلفن زنگ می‌خورد. آقایی میانسال با صدایی لرزان که عصبانیتش به وضوح از پشت خط حس می‌شد، از حذف سود مشارکت و انصراف خودرو انتقاد کرد و گفت: «واقعاً سردرگم شده‌ام و نمی‌دانم از چه کسی گلایه کنم. حتی نمی‌دانم به‌کجا باید اعتراض کرد. واقعاً اگر این ابهام و سردرگمی، یک کارغیر قانونی بود می‌توانستم به مراجع قضایی شکایت کنم. متأسفانه کاری از من و دیگر مشتریان متضرر ساخته نیست، چون که پیش‌فروش خودرو به طور رسمی انجام گرفته و در ستون مشارکت و انصراف عددی گنجانده نشده است.» با شنیدن این صحبت‌ها، ابتدا خودم را توجیه کردم که شاید وی با دقت کافی جدول پیش فروش را مطالعه نکرده و حتماً با دیدن سرسری جدول فروش یکی از گروه‌های خودروسازی (مونتاژکننده خودروهای چینی) به چنین نتیجه‌ای رسیده است. ولی کمی بعد خودم به سراغ سایت یاد شده رفتم و با کمال تعجب دیدم، حق با اوست و جای اعداد سود مشارکت و سود انصراف با خط تیره پر شده است!

رساندن خودرو مهم‌تر است

این موضوع را از گروه خودروساز چینی پیگیر شدم و آنها در یک جمله پاسخ دادند: «رساندن خودرو به مردم مهم‌تر از سود مشارکت و انصراف است.» ولی به‌نظر می‌رسد این اتفاق تنها در خصوص خودرو چشم بادامی‌ها نیست؛ خودروسازان داخلی هم برای اینکه تا اندازه‌ای از ضرر و زیان خود بکاهند و نقدینگی داشته باشند می‌خواهند مشتریان خودرو را دور بزنند و با سود مشارکت و انصراف خداحافظی کنند.

برنامه‌ای نداریم

گروه‌های خودروسازی از پاسخ به سؤال ما مجدداً عدم پرداخت سود مشارکت طفره رفتند و پاسخ آنها این بود که «فعلاً برنامه‌ای نداریم.» ولی ظاهراً دومؤلفه‌ای که موجب می‌شد بعضی‌ها برای خرید خودرو ثبت‌نام کنند در حال حذف شدن است.

خودروساز تصمیم گیر است

این موضوع را از طرف وزارت صنعت، معدن و تجارت هم پیگیری کردم ولی آنها به طوری پاسخ دادند که گویی خودروساز تصمیم گیر نهایی است.

سراغ خرید نقدی می‌روم!

علی یکی از خریداران خودرو است. او قرار بوده با پیش فروش یکی از شرکت‌های چینی خودروی مورد نظر خود را خریداری کند و ولی روز پیش با خبر حذف مشارکت تصمیم گرفت سراغ خرید نقدی برود. وی می‌گوید: وقتی سود مشارکت دیده نشده مشخص نیست خودرو چه زمانی داده خواهد شد لذا ریسک خواباندن پول در حساب خودروسازی را نمی‌پذیرم.

خرید اقساطی با ضررهای میلیونی

در روزهای که خرید خودرو برای خانواده‌ها سخت شده و دیگر با هر بودجه‌ای نمی‌توان خودرو وطنی یا حتی چینی خرید، فروش اقساطی محبوبیتی برای خود دست و پا کرده است. سال پیش با پیش پرداخت ۱۰ میلیون تومان امکان خرید خودروی وطنی فراهم بود و شرکت‌های چینی هم با هر وضعیتی که خریدار می‌خواست، خودرو می‌فروختند. در این میان خبری از دریافت سود از طرف مونتاژکاران چینی مطرح نبود و تنها گروه‌های خودروسازی داخلی به گرفتن سود از مردم اصرار داشتند. در آن زمان که خیلی هم دور نیست میزان سود تا ۲۳ درصد هم می‌رسید ولی با تمام سودها و گرانفروشی‌هایی که سال پیش وجود داشت مردم ناراضی نبودند و می‌توانستند با دغدغه کمتر خودرو خریداری کنند. از اواخر سال پیش با تغییر شدید قیمت خودرو، فروش اقساطی باب شده است. این فروش در بازار خودرو به دو شکل اتفاق می‌افتد. یک فروش اقساطی که قیمت نهایی خودرو با قیمت روز است. به‌عنوان مثال خودروی «تیبا یک» که روز پیش ۵۹ میلیون تومان بود در فروش اقساطی ۵۰ درصد آن گرفته می‌شود و بعد از دو سال خریدار بین ۴۹ تا ۵۰ میلیون تومان باید برگرداند. ولی در فروش اقساطی شماره دو قیمت خودرو در زمان سند زدن نهایی می‌شود. یعنی فرد خریدار موقع سند زدن (در پایان دوره دوساله) باید به قیمت صفر خودرو در همان روز پول پرداخت کند و البته این عدد بعلاوه سودهایی هست که از وی گرفته شده است.

پشیمان شدم

مژده شش ماهی بود که می‌خواست خودرو بخرد ولی توان مالی‌اش نمی‌رسید بدین جهت سراغ فروش اقساطی رفت. او یک پژو ۲۰۶ تیپ ۲ را به طور قسطی خریده است. ماهیانه (تا دو سال) باید ۲ میلیون و ۱۶۷ هزار تومان کنار بگذارد. آن زمان یعنی اواخر سال ۹۷ قیمت خودرواش ۹۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بود (قیمت این خودرو روز پیش ۱۰۵ میلیون تومان بود). ولی مژده پشیمان است و می‌گوید: اقساط این خودرو کمرشکن است و نمی‌دانم برای ماه‌های پیش رو چگونه چک‌ها را پاس کنم.

گرانی خودروها ادامه دارد

قیمت خودرو مجدداً ترمز برید. در حالی که قیمت دلار روند کاهشی به خود گرفته است همه امیدوار بودند که قیمت خودرو هم در مسیر تنزل قرار گیرد اما برخلاف پیش‌بینی‌ها خودرو بین ۲ تا ۵ میلیون تومان گرانتر شده است. البته فعال شدن سایت‌های اعلام‌کننده قیمت خودرو هم در این گرانی خودرو بی‌تأثیر نیست ولی قطعاً این امر نمی‌تواند اثرگذاری بالایی داشته باشد.

دور ماندن از تنش‌ها

برای آنکه قیمت‌ها تغییرات زیادی پیدا نکند اتحادیه نمایشگاه داران خودرو دیگر روزانه قیمت‌ها را اعلام نمی‌کند تا بازار خودرو از تنش قیمت‌ها دور بماند.

۳۰۰ هزار خودرو در پارکینگ

وقتی خودرو به اندازه کافی در بازار تزریق شود به‌طور قطع قیمت‌ها شکسته خواهد شد. آمارها نشان می‌دهد ایران خودرو ۱۴۰ هزار خودرو و سایپا ۱۶۰ هزار خودروی ناقص را هنوز تحویل متقاضیان نداده‌اند و در پارکینگ گروه‌های خودروسازی است. البته در همین زمینه خودروسازان وعده داده‌اند با همکاری قطعه سازان تلاش لازم را برای تأمین قطعات خودروهای ناقص موجود در انبارها انجام دهند تا با افزایش عرضه روند نزولی قیمت‌ها در بازار اتفاق بیفتد.

دولت سهام خودرویی‌اش را می‌فروشد

چهارمین اتفاقی که این روزها در بازار خودرو رخ داده احتمال واگذاری سهام دولت در سایپا و ایران خودرو است. خودروسازان که همواره صفت دولتی بودن را یدک می‌کشند و حتی با واگذاری ۸۰ درصد سهام خود دولت برای آنها تصمیم می‌گیرد، قرار شده برای نخستین بار به سمت خصوصی‌سازی کامل بروند. سعید باستانی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در خصوص واگذاری سهام گروه‌های خودروسازی گفت: اوایل هفته پیش کمیسیون اقتصادی دولت در مصوبه‌ای تصمیم گرفت سهام دولت در گروه‌های خودروساز و چند شرکت دیگر دولتی را به طور کامل واگذار کند.

با نهایی شدن این تصمیم ۱۵ درصد سهام دولت در ایران خودرو و ۱۷ درصد سهام دولت در سایپا واگذار می‌شود. این خبر برای سهامداران خودرویی مثبت بود چون که می‌دانند بهانه‌های گروه خودروسازی برای فعالیت‌های توسعه‌ای پایان پیدا می‌کند. در طول سال‌های گذشته گروه‌های خودروسازی برای آنکه خودشان را در پدید آوردن مشکلات مبرا کنند در نشست با سهامداران و حتی رسانه‌ها دولت را مقصر می‌دانستند نمونه بارز آن که البته بحق هم هست، مخالفت با افزایش قیمت‌ها و پیشگیری از حاشیه بازار در سال‌های اخیر بود. اگر شورای رقابت خودرو را در زمره کالاهای انحصاری نگذاشته بود اکنون شیب قیمت خودروهای داخلی مثل ماه‌های گذشته نبود. با واگذاری سهام دولت و خصوصی‌سازی واقعی گروه‌های ایران خودرو و سایپا تحول بزرگی در این صنعت رخ می‌دهد.

روزنامه ایران

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar