ثمره راهاندازی مجدد کارت سوخت
لیست بلند افراد در انتظار دریافت کارت سوخت و محدودیت سهمیه کارت سوخت جایگاهها ثمرهای جز صفهای طولانی و شلوغ شدن جایگاهها به همراه نداشت.
مدتی میشود که قوانین کشور مجدداً به سمت استفاده از کارتهای سوخت و نظارت بر مصرف بنزین تغییر جهت داده است.
با احتساب بیتوجهیهای مردم در مصرف سوخت و حجم قاچاق سوختی که به طور مداوم و از طریق مرزهای کشور انجام میشود، استفاده از کارت سوخت و نظارت بر حجم مصرف سوخت میتواند راهکار مناسب و درستی برای مدیریت این مشکلات باشد.
در این بین قانونی وضع شد که بنزین قابل برداشت از کارت سوخت جایگاه داران را به ۳۰ لیتر محدود میکرد؛ به عبارتی دیگر برای پر کردن باک بنزینتان باید کارت سوخت شخصی به همراه داشته باشید در غیر این صورت با هر بار مراجعه به جایگاه سوختگیری میتوانید تنها ۳۰ لیتر بنزین دریافت کنید.
مدتی پیش شهرام رضایی معاون برنامه ریزی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی معاون برنامهریزی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در خصوص صدور کارتهای المثنی گفت: از ابتدای اجرای این طرح، نزدیک به ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار درخواست صدور کارت المثنی داشتهایم که نزدیک به ۷۰ درصد آنها تولید شده و مابقی کارتها تا آخر مهرماه تولید و به دست متقاضیان میرسد.
او با اشاره به زمان ۲ تا ۳ هفتهای مورد نیاز برای صدور کارت المثنی گفت: با توجه به حجم درخواستی که امروز با آن رو به رو هستیم، ممکن است فرآیند اخذ کارت سوخت به یک ماه برسد.
رضایی تصریح کرد: علی رغم شمار بالغای بالای متقاضیان صدور کارت سوخت، هنوز کارت جایگاهها فعال است و کمت از ۱۰ درصد از مردم از کارت شخصی استفاده میکنند.
اکنون به نیمه مهرماه نزدیک میشویم، ولی کماکان افراد زیادی کارت سوخت خود را دریافت نکردهاند و گمان نمیکنیم در این چند روز شمار افرادی که برای سوختگیری از کارت سوخت شخصی استفاده میکنند افزایش چندانی پیدا کرده باشد.
تعداد بالای افرادی با کارت جایگاهها اقدام به سوختگیری میکنند و محددیت دربافت سوخت با این کارتها، تنها یک معنا میتواند داشته باشد؛ افزایش دفعات سوختگیری، طولانی شدن صفهای دریافت بنزین و... از جمله مشکلات ناشی از اعمال این محدودیت است.
نکته حائز اهمیت آنجاست که این محدودیت دریافت سوخت هیچ تاثیری به جز دردسر ندارد؛ کافیست از رانندههای سطح شهر و مردم کوچه و بازار در خصوص محدودیت دریافت سوخت سؤال کنید و در نهایت متوجه میشوید که کافیست کارت سوخت را از دستگاه خارج کرده و مجدداً جاگذاری کنید تا امکان استفاده از ۳۰ لیتر دوم برای شما فراهم شود.
حسن مرادی استاد حقوق انرژی دانشگاه تهران در مورد اثرات اعمال محدودیت برداشت در کارت سوخت جایگاهها، اظهار کرد: بازگشت به کارت سوخت برای کنترل عرضه و قاچاق بنزین در کشور لازم است و دولت از این طریق میتواند به طور دقیق بررسی کند که چه کسانی در چه نقاطی و چه میزان سوخت مصرف میکنند.
او با تأکید بر تأثیر این روش بر کنترل قاچاق سخت در مناطق مرزی بیان کرد: افراد زیادی کارتهای سوخت مربوط به گذشته را گم کرده یا دور انداختهاند چون که در آن زمان تأکیدی بر حفظ و نگهداری کارتهای سوخت بلا استفاده نشد، ولی با این وجود امروزه کسانی که از گذشته کارتهای سوخت خود را حفظ کردهاند میتوانند اقدام به استفاده از آن کنند.
مرادی گفت: متأسفانه اخذ مجدد کارت سوخت کمی مشکل آفرین است؛ کسانی که کارت سوخت خود را گم کردند یا کارتهای سوخت آنها عملکرد لازم را ندارد باید به مراکز پلیس+۱۰ مراجعه کرده و چند روزی برای اخذ کارت زمان صرف کنند.
استاد حقوق انرژی دانشگاه تهران یادآوری کرد: برای تحقق طرح استفاده از کارت سوخت باید روند اخذ کارت سادهتر شده و مراکز بیشتری اقدام به فعالیت در حوزه ارائه این کارتها کنند کماکان افراد زیادی کارت سوخت را دریافت نکردهاند و این موضوع آنها را وادار به استفاده از کارت جایگاهها برای دریافت سوخت استفاده کنند.
او اظهار کرد: بنابر سیاستهای دولت محدودیت برداشت ۳۰ لیتر به کارتهای جایگاهها اعمال شد تا مردم به سمت استفاده از کارتهای سوخت شخصی گرایش پیدا کنند.
مرادی بیان کرد: افراد زیادی در پی دریافت بیش از ۳۰ لیتر بنزین هستند که آنها را وادار به طی کردن مجدد فرآیند دریافت سوخت میکند این موضوع موجب طولانیتر شدن زمان سوخت گیری و در نتیجه تشکیل صفهای طولانی برای جایگاههای ارائه بنزین میشود.
این استاد حقوق انرژی دانشگاه تهران ادامه داد: با توجه به آنچه که در بین مردم مشاهده شده است بیشتر افراد با خارج کردن کارت سوخت و صرف چند ثانیه زمان میتوانند مجدداً بنزین دریافت کرده و باک خود را پر کنند بنابراین اعمال محدودیت به کارتهای سوخت عملکرد لازم را نداشته است بلکه تنها موجب ایجاد فعالیت اضافه و طولانی شدن زمان سوخت گیری میشود.
او با تأکید بر سیاستهای دولت برای استفاده از کارتهای سوخت تصریح کرد: هم اکنون صحبتهایی وجود دارد تا محدودیت دریافت سوخت توسط کارت جایگاه را به ۱۵ لیتر برسانیم، ولی این موضوع مشکلی را برطرف نمیکند و تنها راه کمک به رفع این اختلالات تسریع فرآیند ارائه کارت سوخت است تا افراد متقاضی هرچه سریعتر کارتهای سوخت خود را دریافت کرده و به استفاده از کارتهای سوخت شخصی روی بیاورند.
مرادی بیان کرد: باید تمرکز سازمانهای مربوطه، بر ارائه کارت سوخت به اتومبیلدارها باشد؛ در حالت فعلی شرایط مناسب برای اعمال محدودیت بر استفاده از کارت سوخت جایگاه داران وجود ندارد.
با قوانین عجیب و محدودیت ۳۰ لیتر دست و پنجه نرم میکردیم که وزیر نفت خبر از کاهش ظرفیت کارتهای سوخت جایگاهها به ۱۵ لیتر خبر داد و گفت: مقدار بنزین تحویلی از طرف کارت جایگاهداران را به ۱۵ تا ۲۰ لیتر کاهش پیدا خواهد کرد، ولی توجه داشته باشید که این به معنای سهمیه بندی شدن نیست و افراد با کارت شخصی خود میتوانند هر مقدار بنزینی که میخواهند دریافت کنند.
سیدعلی ادیانی نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس در خصوص محدودیت برداشت از کارتهای سوخت جایگاهها اظهار کرد: ارائه خدمات در حوزه بنزین و در چارچوب کارت سوخت یکی از وظایف دولت است که مجلس هم بر آن تأکید دارد.
او ادامه داد: قوانین لازم برای اجرای این طرح وضع شده است و دولت موظف به تهیه مقدمات و اجرای این طرح است؛ خوشبختانه در چند ماه گذشته شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی کشور همکاری مناسبی در اجرای این طرح داشته است و افراد به راحتی میتوانند اقدام به دریافت سوخت توسط کارتهای سوخت تعریف شده کنند.
ادیانی گفت: پیش از این هم اعلام کردیم کسانی که کارت سوخت قدیمی خود را در دست دارند میتوانند با بررسی فعال بودن آنها از همان کارت قدیمی استفاده کنند ولی سایرین باید با مراجعه به دفاتر پلیس+۱۰ اقدام به اخذ کارت سوخت شخصی کنند.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس در خصوص مشکلات دریافت کارت سوخت اظهار کرد: بخشی از اعتراضات مردم نسبت به فرآیند اخذ کارت سوخت منطقی و صحیح است؛ به دنبال آن هستیم تا با اضافه شدن مراکز فعال در این حوزه فرآیند ارائه کارت سوخت را تسریع کنیم.
او بیان کرد: از مدتی پیش از طرف وزارت نفت محدودیتی برای کسانی که از کارت سوخت جایگاهها برای دریافت بنزین استفاده میکنند ایجاد شد تا هم راهگشایی برای کسانی باشد که کارت سوخت دریافت نکردهاند و هم مانع از ادامه فرآیند دریافت کارت سوخت شخصی نشوند.
ادیانی گفت: فرآیند صدور کارتهای سوخت به خاطر جنس خاصی که دارد و فرآیند اداری که باید طی شود کمی زمان بر است ولی با اقدامات انجام شده به زودی فرآیند دریافت این کارتهای سوخت سرعت بیشتری پیدا میکند.
باشگاه خبرنگاران جوان
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد