رکود بازار خودرو در نیمه خرداد ۱۴۰۳

بروزرسانی در: پنج شنبه 17 خرداد 03 ساعت 12:39
رکود بازار خودرو در نیمه خرداد 1403

بازار خودروی کشور در حالی فروردین داغی را در قیمت پشت‌سر گذاشت که بررسی‌های نشان می‌دهد بازدهی این بازار در نیمه خرداد افت کرده است.

میانگین قیمت ۱۰ خودروی منتخب داخلی و مونتاژی در ۱۵ فروردین امسال یک‌میلیارد و ۱۲۴میلیون تومان بوده، اما در نیمه ماه جاری به یک‌میلیارد و ۵۱میلیون تومان رسیده است. با این حساب بازدهی بازار خودرو در میانه خرداد و نسبت به نیمه فروردین به طور میانگین حدود ۶.۵درصد افت کرده است. اینکه چرا بازدهی بازار خودرو در حدفاصل نیمه فروردین تا میانه خرداد افت کرده، بیش از هر مساله‌ای ریشه در افت انتظارات تورمی و کاهش قیمت ارز دارد.

بازار خودرو در فروردین امسال، به‌خصوص نیمه دوم، تحت‌تاثیر مسائل مختلف، به‌ویژه رشد انتظارات تورمی و قیمت ارز، روزهای گرانی را تجربه کرد. اوج رشد قیمت در هفته پایانی فروردین و پس از حمله موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل رخ داد. پیش از آن نیز در واپسین روز تعطیلات نوروز، اسرائیل به ساختمان کنسولگری ایران در سوریه حمله کرد که سبب شهادت چند تن از فرماندهان و کارکنان ایرانی شد. با توجه به این اتفاقات، در واقع بازار خودرو که از اوایل فروردین سر به گرانی گذاشته بود، در میانه ماه به شکلی جدی تحریک شد و در هفته آخر فروردین نیز به نقطه‌عطف قیمتی خود رسید. در آن مقطع تصور می‌شد حمله انتقام‌جویانه ایران به اسرائیل (در واکنش به حمله اسرائیل به ساختمان کنسولگری ایران در سوریه) سبب شکل‌گیری درگیری وسیعی در منطقه شود و از همین رو انتظارات تورمی بالاتر رفت، دلار رکوردی جدید زد و بازار خودرو نیز از فرصت استفاده و رشد قیمت بیشتری را ثبت کرد.

رکود بازار خودرو در نیمه خرداد 1403

از همین رو نقطه‌عطف بازار خودرو طی دو ماه امسال، در هفته آخر فروردین و پس از حمله انتقامی ایران به اسرائیل شکل گرفت. اما تب جنگ فراگیر تقریبا زود خوابید و از همین رو انتظارات تورمی رو به کاهش رفت. با افت «انتظارات»، بازار ارز نیز در مسیر کاهش قیمت گرفت تا بازار خودرو هم مسیری مشابه را در پیش بگیرد و سر به زیر شود. مرور روند بازار خودرو نشان می‌دهد پس از فروکش کردن تب جنگ، منحنی قیمت آرامشی نسبی تا میانه خرداد داشته و میانگین قیمت چه در مقایسه با نقطه جوش بازار (هفته آخر فروردین) و چه میانه ماه نخست امسال، افت کرده است. در حال حاضر نیز بازار روزهای نسبتا آرامی را پشت‌سر می‌گذارد و به نظر می‌رسد تا وقتی انتظارات تورمی صعود نکند و بازار ارز آرامش داشته باشد، قیمت خودرو در بازار هم تلاطم خاصی نخواهد داشت. البته برخی فاکتورهای دیگر، مانند اصلاح قیمت کارخانه‌ای خودروها و رشد تقاضا به دلیل فرارسیدن تابستان و اوج‌گیری سفرها، ممکن است سبب رشد قیمت در بازار خودرو شوند.

افت‌و‌خیز قیمتی ۱۰ خودروی منتخب
نگاهی به افت‌و‌خیز قیمتی ۱۰ خودروی منتخب داخلی و مونتاژی در حدودا دو ماه گذشته بیندازیم تا مشخص شود چه روندی در بازدهی طی این مدت طی کرده‌اند. گران‌ترین خودروی انتخابی، دیگنیتی پرایم است که در نیمه فروردین حدود دومیلیارد و ۱۰۰میلیون تومان قیمت داشته است. این در حالی است که قیمت خودروی موردنظر در نیمه خرداد به یک‌میلیارد و ۹۸۰میلیون تومان رسیده تا بازدهی آن حدود شش‌درصد افت کند.خودروی مونتاژی دیگر در گروه منتخب، جک اس ۵ اتومات است. قیمت این خودرو از ‌یک‌میلیارد و ۷۵۰میلیون تومان در نیمه فروردین به یک‌میلیارد و ۶۸۰میلیون تومان در اواسط خرداد رسیده که نشان از افت جزئی بازدهی آن دارد. همچنین آریزو ۵ تی اسپرت که در نیمه فروردین امسال یک‌میلیارد و ۴۵۰میلیون تومان قیمت داشته، با افت حدودا چهاردرصدی بازدهی، به حدود یک‌میلیارد و ۴۰۰میلیون تومان رسیده است.

در بین خودروهای داخلی دنا پلاس اتومات توربو در نیمه فروردین یک‌میلیارد تومان قیمت داشته، اما در میانه خرداد قیمت ۹۱۰میلیون تومان را ثبت کرده تا بازدهی‌اش ۹درصد پایین بیاید. هچنین راناپلاس که در نیمه ماه نخست امسال ۶۵۰میلیون تومان ارزش داشته، افت ۵.۵درصدی بازدهی را ثبت کرده تا قیمت آن به ۶۱۵میلیون تومان کاهش یابد. اما پژو ۲۰۷ دنده‌ای ارتقایافته که در نیمه خرداد قیمت ۷۴۰میلیون تومان را ثبت کرده، در میانه فروردین ۸۱۰میلیون تومان قیمت داشته است. بنابراین بازدهی این خودرو حدود ۹درصد افت کرده است. مدل اتومات این خودرو نیز افت بازدهی حدود ۴درصد را ثبت کرده است. دیگر خودروی داخلی یعنی ساینا دنده‌ای نیز در میانه فروردین ۴۵۰میلیون تومان قیمت داشته، اما ارزش آن به ۴۲۰میلیون تومان در میانه خرداد رسیده است. با این حساب ساینا افت بازدهی حدود ۷‌درصد را ثبت کرده است.

خودروی داخلی دیگر که افت بازدهی را در دو ماه گذشته داشته، تارا اتومات است. این خودرو در میانه فروردین یک‌میلیارد و ۲۳۰میلیون تومان قیمت داشته که در میانه خرداد با افت ۱۳‌درصدی بازدهی، به یک‌میلیارد و ۷۰میلیون تومان رسیده است. در نهایت پژوپارس هم افت حدودا ۹درصدی بازدهی را در دو ماه گذشته ثبت کرده است. قیمت این خودرو در میانه فروردین ۷۳۰میلیون تومان بوده اما در نیمه خرداد به ۶۶۵میلیون تومان نزول کرده است.

دنیای اقتصاد

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar