پیش بینی شرایط بازار خودرو در سال ۹۹

سه شنبه 26 فروردین 99 ساعت 10:21
پیش بینی شرایط بازار خودرو در سال 99

درحالی‌که کرونا بازارهای خودرو ایران را تعطیل کرده، بهای پراید در آگهی‌های فضای مجازی تا ۷۲ میلیون تومان رسیده است. نمایشگاه‌داران اتومبیل می‌گویند که این قیمت‌ها واقعیت ندارد و بهای خودروهای پرتیراژ در بازار چیزی نزدیک به ۱۰‌ میلیون تومان کمتر از نرخ‌های تعیین‌شده در آگهی‌های آنلاین است.

بابک صدرایی، کارشناس صنعت خودرو هم این قیمت‌ها را ذائقه‌سنجی مشتریان در فضای مجازی می‌داند و عقیده دارد که دست دلال‌ها در کار است. البته او به وضع اقتصاد کشور در شرایط تحریم و شیوع کرونا گریزی می‌زند و می‌گوید که کاهش تولید خودرو در‌ سال ‌جاری دور از انتظار نیست و در وضعیتی که ایران تورم بالای ۴۰ ‌درصد را تجربه‌می‌کند، خودرو از حالت کالای مصرفی خارج و به کالای سرمایه‌ای تبدیل شده است، بنابراین در شرایط کاهش عرضه احتمالاً افزایش تقاضا وجود دارد و قیمت خودرو را بالا می‌برد.

پراید ۷۲‌ میلیون تومانی در آگهی‌های آنلاین

این روزهای تعطیلی بازار آگهی‌دهندگان در فضای مجازی نرخ‌های عجیب‌وغریبی را برای پرایدهای فایل‌شده اعلام می‌کنند، قیمت پراید در فضای مجازی حتی تا مرز ۷۲‌میلیون تومان نیز پیشروی کرده است، اما بعضی فروشندگان حرفه‌ای خودرو و نمایشگاه‌دارانی که به خاطر شیوع کرونا واحدهای صنفی‌شان بسته بود و به تازگی بازگشت به کار داشته‌اند، می‌گویند قیمت واقعی در بازار حداقل ۱۰‌میلیون تومانی با قیمت‌های اعلامی در فایل‌های فضای مجازی تفاوت دارد. این درحالی است که فعالان بازار خودرو می‌گویند که از زمان شیوع کرونا بازار به کما رفته است و خرید و فروش چندانی وجود ندارد.

البته آنها عقیده دارند که ادامه رشد قیمت دلار و طلا می‌تواند تقاضای خودرو را بالا ببرد، چون مشتریان نگران کاهش قدرت خریدشان می‌شوند.

بابک صدرایی، کارشناس صنعت خودرو عقیده دارد که وضع کنونی بازار خودرو بیشتر ناشی از جو روانی موجود در جامعه است و فروشندگان خودرو درواقع تمایل دارند که این بازار را محک بزنند. البته سیاست‌گذاران خودرو هم می‌توانند با تحلیل این شرایط ظرفیت بازار را برای افزایش قیمت بررسی کنند.

او توضیح می‌دهد: «البته با توجه به وضعیت فعلی اقتصاد کشور در ‌سال ‌جاری افزایش قیمت خودرو چندان دور از انتظار به نظر نمی‌رسد، اما این افزایش قیمت شاید در ماه‌های ابتدای سال که هر ساله رکود در بازار خودرو وجود دارد، ملموس نباشد.»

صدرایی ادامه می‌دهد: «با وجود این با توجه به تورم سنگین پیش‌بینی‌ شده در ‌سال‌ جاری و مشکلات ناشی از تحریم، خودروسازان برای تأمین قطعات خودرو با مشکل رو به رو خواهند شد و این مسأله موجب افزایش قیمت خودرو خواهد شد. از طرف دیگر افزایش احتمالی قیمت ارز به خاطر یکی‌شدن قیمت ارز نیمایی و آزاد برای بازار علامت افزایش  قیمت خواهد بود.

این کارشناس صنعت خودرو علت دیگر افزایش شدید قیمت خودرو در سال‌های گذشته را تبدیل خودرو از یک کالای مصرفی به یک کالای سرمایه‌ای می‌داند و می‌گوید در سال‌های گذشته مردم تلاش کردند با تبدیل وجوه نقد خود به کالاهای مختلف ارزش پول خود را حفظ کنند، به همین خاطر بخشی از افراد که نیازی هم به خودرو نداشتند درواقع با خرید خودرو تلاش کردند در این بازار سرمایه‌گذاری کنند که به نظر می‌رسد این روند در‌ سال‌جاری هم ادامه داشته باشد که تقاضای خودرو را افزایش خواهد داد. از طرف دیگر خودروسازان تعهد دارند که در ابتدای ‌سال برخی از تعهدات‌ سال پیش خود را در‌سال جاری عرضه خواهند کرد که این مطلب احتمالاً موجب خواهد شد  قدری از تلاطم در بازار خودرو کاسته شود.

۶۰‌ درصد خودروهای پیش‌فروش به بازار آزاد می‌روند

تحلیل صدرایی مبنی بر تبدیل شدن خودرو از کالای مصرفی به سرمایه‌ای درحالی است که حسن کریمی سنجری، دیگر کارشناس خودرو گفته است که خودروهای پیش‌فروش کارخانجات هم به نیت مصرف خانوار خریداری نمی‌شوند و طبق پژوهش‎های موجود ۶۰‌ درصد افرادی که خودرو پیش خرید می‎کنند آن را در بازار آزاد می‎فروشند و به معنای دیگر ۶۰‌درصد مصرف‌کنندگان واقعی، خودروی مورد نیاز خود را در بازار آزاد با قیمت بالاتر خریداری می‎کنند. بنابراین ۶۰‌درصد فروشندگان خودرو در بازار آزاد از سود حاصل بین این تفاوت قیمت استفاده می‎کنند. این روش اجباری دولت باعث فروش همراه با زیان شرکت‎ها و از سوی دیگر باعث خرید با قیمت بسیار بالاتر مصرف‌کننده واقعی در بازار خودرو می‌شود.

مجموع این شرایط موجب شده است که امید به کاهش قیمت خودرو در‌سال ۹۹ چندان قابل اعتنا نباشد. از طرفی اعمال تحریم‌های سنگین به اقتصاد ایران باعث شده است که نه‌تنها تولید خیلی از انواع مدل‌های خودرو در ایران متوقف شود بلکه خودروسازان هرسال با افت تولید رو به رو شوند.

تولید خودرو کمتر از تقاضای بازار

بر اساس آماری که وزارت صنعت منتشر کرده است در ۹ماهه ابتدای‌ سال ۹۸ تولید خودرو نسبت به مدت مشابه ‌سال پیش ریزشی بوده است. طبق آمارهای منتشره در صورت‌های مالی خودروسازان، آن‌ها توانسته‌اند در ۹ ماه‌ سال اخیر ۶۰۲‌هزار و ۴۵۸ دستگاه انواع محصول سواری را به تولید برسانند. این در وضعیتی است که خودروسازان در ۹ ماه ابتدای‌سال ۹۷ در مجموع ۷۹۸‌ هزار و ۹۲۸ دستگاه انواع محصول سواری را به تولید رسانده‌اند، حال آنکه در‌سال ۹۶ موفق به ثبت تیراژی بیش از یک‌میلیون و ۳۱۶‌هزار دستگاهی شده بودند.

کاهش تولید انواع خودروی سواری در ایران در وضعیتی است که مصرف بازار ایران سالانه بین یک ‌میلیون تا یک ‌میلیون و ۱۰۰‌هزار خودرو است و از زمانی که تحریم بر صنعت خودروسازی سایه انداخته است، تولید خودرو به کمتر از میزان نیاز بازار رسیده است.

شهروند

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar