خودروسازان امکان احتکار ندارند

یکشنبه 18 آذر 97 ساعت 16:59
خودروسازان امکان احتکار ندارند

به دنبال بررسی افزایش قیمت خودرو، معاون بازرسی سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان تصریح کرد که برای خودروسازان امکان احتکار وجود ندارد ولی این موضوع برای بنگاه‌ها و نمایندگی‌های وابسته امکانپذیر است.

شهرام میرآخورلو اظهار کرد: تغییر و تحولات قیمتی در بازار خودرو در سال اخیر، با نرخ میانگین هر دلار ۳۸۶۰ تومان تعیین شده بود که این رقم در طول امسال تا ۹۰۰۰ تومان افزایش یافته است و این افزایش به طور طبیعی در قیمت گذاری خودرو هم اثرگذار بوده است.

میرآخورلو که در یک برنامه تلویزیونی سخن می‌گفت، تاکید کرد: برای خودروسازان کشور امکان احتکار قطعه وجود ندارد، ولی این امکان برای نمایندگی‌ها و بنگاه‌های وابسته وجود دارد که مرتکب این کار شوند.

همچنین حسن قره‌ئی نماینده خودروسازان هم اعلام کرد: پیشنهاد خودروسازان این است که خودروهای در پنج درصد کمتر از حاشیه بازار نرخ گذاری شود. اگر این اتفاق نیافتد، قیمت خودروها در بازار با نوسان دائمی همراه خواهد بود. پس به خاطر حمایت از حقوق مصرف کننده، باید سهم عملکردی هر واحد معلوم شود و از تولید هم باید حمایت شود که بتواند استمرار در عرضه داشته باشند.

وی با ذکر این که قیمت بازار موهوم نیست، تصریح کرد: ظرفیت خودروسازان نزدیک به دو برابر تقاضای بازار است. به این ترتیب، خودرو سازها می‌توانند بیش از آن چه که به‌عنوان تقاضا اعلام می‌شود، عرضه داشته باشند و محصولاتشان را اقساطی بفروشند. قیمت خودرو باید تا تابستان ۹۷ افزایش می‌یافت؛ ولی در این امر تعلل شده است. این‌که چند درصد از خودروها خارجی و چند درصد آن، ایرانی است، تاثیری در قیمت‌ها ندارد.

در ادامه علی علیلو کارشناس صنعت خودرو در طول ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: زمانی‌که از حاشیه بازار حرف می‌زنیم، باید رقابت و عرضه هم وجود داشته باشد، حال این رقابت در کجا نمود دارد؟

وی افزود: به بهانه حمایت از تولید داخل، واردات خودرو وجود ندارد ولی در داخل چند شرکت واقعاً با هم رقابت می‌کنند؟ حال به بهانه تحریم، عرضه‌ای انجام نگرفته است؛ ولی آیا به یک باره موضوع تحریم‌ها حل شد و عرضه انجام گرفت؟!

این کارشناس خودرو اظهار کرد: امسال نزدیک به سه مرتبه افزایش قیمت انجام گرفته است و افزایش قیمت‌های اخیر و حاشیه‌های بازار، توسط خودروساز کارگردانی می‌شود.

بعد از این اظهارات، قره‌ئی تصریح کرد: زمانی که خودروساز اجازه افزایش قیمت نداشته باشد، توان مالی او کم خواهد شد، پس در تأمین قطعه دچار مشکل شده که در پی آن کاهش تولید ایجاد خواهد شد.

وی افزود: برای نگهداری هر خودرو، ۲۰ متر فضا نیاز است، چطور می‌شود خودرو احتکار کرد؟ اصلاً نمی‌شود، چون هزینه نگه داری و اجاره فضا خیلی بالا خواهد بود. البته احتکار خودرو فقط به بازار خودرو آسیب می‌زند. تا امروز بیش از ۱۰ هزار دلار از سرمایه خودروسازان به جیب دلالان سرازیر شده و این موجب پائین آمدن تولید خودرو شده است.

در ادامه سعید باستانی سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: یکی از علت‌های تأخیر در بازار این است که هنوز نتوانسته‌ایم میان حاشیه بازار و آنالیز قیمت تمام شده انتخاب درستی داشته باشیم. به نظر می‌رسد در وضعیت فعلی، خودروسازان باید براساس قیمت تمام شده، افزایش قیمتی داشته باشند؛ ولی بخشی از قیمت تمام شده را هزینه‌های اضافی خودروسازان تشکیل می‌دهد.

وی تصریح کرد: خودروسازی سایپا نزدیک به ۱۱ هزار و ایران خودرو هم ۱۳ هزار پرسنل مازاد دارند. این دو شرکت سالانه نزدیک به ۱۱۰۰ میلیارد تومان حقوق به پرسنل مازاد پرداخت می‌کنند. ایران خودرو سال قبل نزدیک به ۵۸۰۰ میلیارد تومان سود بانکی پرداخت کرده و می‌توان این عوامل را مؤثر بر افزایش قیمت اعلام کرد.

در پاسخ به این اظهارات، قره‌ئی اظهار کرد: شمار اعضاء هیات مدیره مطرح شده از طرف آقای باستانی ۱۰۰ درصد اشتباه است. خودروسازان جهت حمایت از اشتغال، پرسنل خود را اخراج نکرده‌اند.

در ادامه مازیار بیگلو دبیر انجمن قطعه سازان در ارتباط تصویری با برنامه یادآوری کرد: مواد اولیه قطعه‌سازان چه خارجی و چه داخلی از بخش‌های دولتی تأمین می‌شود. مواد خارجی با ارز بانک مرکزی تأمین می‌شود و مواد اولیه داخلی هم از فولادسازان، مس و آلومینیوم‌سازان داخلی تأمین می‌شود که هر دو این مباحث، دولتی هستند و یک طرف گازانبر را تشکیل می‌دهند. طرف دیگر گازانبر را خریداران یعنی خودروسازان داخلی تشکیل می‌دهند که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم از دولت دستور می‌گیرند.

وی افزود: جالب اینجاست که دولت نرخ ارزی که مبلغ خرید خارجی ماست را سه برابر افزایش داده است. از سوی دیگر قیمت قطعه را نمی‌پذیرد. هم اکنون، قطعه‌سازان چیزی نزدیک به ۲۰ هزار میلیارد تومان از خودروسازان طلبکارند.

در پایان، قره‌ئی با اشاره به این که نارضایتی و دلخوری مردم از خودروسازان غیرقابل انکار است، گفت: در طول چند ماه گذشته، تولیدات خودروسازان به نصف رسیده و اگر افزایش قیمت خودروها اعمال نشود، تولید بازهم کاهش می‌یابد، گویا خوشبختانه افزایش قیمت‌ها در حال اعمال است.

ایسنا

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar