طرح رئیس جمهور برای نوسازی کامیونهای فرسوده
در حالی قرار بود با تفاهمنامه سال ۹۴ وزارتخانههای راه و نفت ۶۵ هزار کامیون فرسوده کشور در طول ۴ سال نوسازی شود که پس از گذشت ۴ سال تنها ۵۰۰۰ کامیون نوسازی شده است.
صدرالله بمانا مشاور رئیس سازمان راهداری با اعلام این که در حوزه باری ۶۰۰ هزار کامیون و کشنده، ۳۲۷هزار کامیونت و ۲ میلیون و ۲۰۹ هزار وانت بار و در مجموع ۳ میلیون و ۱۲۷ هزار دستگاه انواع خودرو برون و درون شهری ناوگان حمل و نقل بار کشور را تشکیل میدهند، اظهار کرد: ۴۵.۶ درصد کامیونها، ۲۵.۷درصد کشندهها، ۴.۸درصد کامیونتها و ۲۳.۴درصد وانت بارها فرسوده هستند.
وی با ذکر این که کل فرسودگی ناوگان باری کشور ۲۴.۴ درصد است و این مسئله هزینههای زیادی از جمله افزایش ۵۰درصدی مصرف سوخت و کاهش ایمنی وسیله نقلیه را به جامعه و دولت تحمیل میکند، ادامه داد: میانگین سن کامیونها کشور را ۱۷.۸ سال است.
وی با اشاره به این که به طور میانگین ۵۱.۲ درصد ناوگان حملونقل عمومی اتوبوس و ۸۳.۷ درصد مینی بوس های کشور فرسوده است، تصریح کرد: از ۳۲۱ هزار تاکسی و سواری کرایه درون و برون شهری ۴۹.۲ درصد و ۳.۱ درصد سواریهای شخصی دچار فرسودگی هستند.
وی یادآور شد: با استفاده از ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید به دنبال نوسازی ناوگان باری و مسافری بودیم ولی تنها با نوسازی ناوگان باری موافقت شد که طرح توجیهی نوسازی بخش باری مورد قبول وزارت نفت به عنوان مجری اصلی این طرح قرار گرفت.
نوسازی ۵۰۰۰ کامیون از محل قانون رفع موانع تولید
مشاور رئیس سازمان راهداری ادامه داد: این ماده قانونی به بودجه دولت وابسته نیست و بلکه به صرفه جویی وابسته است و این تبدیل به منابع اصلی دستگاهها شد به صورتی که حدود ۵۰۰۰دستگاه کامیون از طریق همین منبع قانونی نوسازی شد.
بمانا افزود: با توافقی که میان وزارت راه و شهرسازی و وزارت نفت امضا شد، طرح نوسازی ۶۵ هزار کامیون با اختصاص ۲ میلیارد و ۷۶۲ میلیون دلار برای ۵ سال از محل صرفه جویی کلید خورد. از محل این طرح ۵۰۰۰ کامیون نوسازی شد و ۱۸ هزار قرار داد منعقد شد اما دو عامل تحریم و طرح جدید ریاست جمهوری موجب توقف این طرح شد.
مشاور رئیس سازمان یادآورد: در طرح نوسازی ۶۵هزار کامیون متقاضی برای خرید کامیونی با قیمت میانگین ۴۵۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان ۲۰ درصد آورده داشت و ۸۰ درصد تسهیلات با سود ۹ درصد به وی تعلق میگرفت.
به گزارش تسنیم اسفندماه سال ۹۴ در زمان ریاست داوود کشاورزیان در سازمان راهداری و حمل ونقل جادهای تفاهمنامه ای برای نوسازی ۶۵ هزار دستگاه کامیون با وزارت نفت امضا شد. بر اساس این تفاهمنامه قرار بود در یک بازه ۴ ساله ۶۵ هزار کامیون فرسوده کشور نوسازی شود.
عباس آخوندی وزیر سابق راه و شهرسازی در خصوص تفاهمنامه با وزارت نفت با ذکر این که مدت اجرای این پروژه ۴ سال است گفته بود: هم اکنون ظرفیت تولید کامیون در کشور براساس گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت نزدیک به ۲۵ هزار کامیون در سال است ولی عملکرد تولید بیشتر از ۱۰ هزار کامیون نبوده است. بنابراین، این تفاهمنامه برابر ۶.۵ سال تولید عملکردی سال پیش صنعت کامیون ایران بوده است.
وی با اعلام اینکه برآورد اولیه از ارزش ریالی این پروژه ۲۰ هزار میلیارد تومان است افزود: دو پارامتر در اجرای این طرح پیگیری میشود که کاهش مصرف سوخت و افزایش پیمایش و راندمان کامیون دو هدف ما در این پروژه است.»
آمار بسیار پایین نوسازی ناوگان عمومی بار کشور طی سالهای گذشته موجب شد تا شائبه توقف این طرح مشترک وزارت راه و شهرسازی و وزارت نفت تقویت شود.
مشاور رئیس سازمان راهداری و حمل ونقل جادهای در این باره گفت: طرح نوسازی ۶۵۰۰۰ کامیون فرسوده به طور کامل متوقف نشده است و تمام قراردادهای امضا شده به عنوان تعهد طرح پا برجاست. ۲ شرکت سازنده کامیون و اتوبوس در حال تلاش برای تولید و تحویل تعدادی خودرو از محل طرح ریاست جمهوری به متقاضیان هستند.
بمانا همچنین با اشاره به طرح واردات کامیونهای زیر ۳ سال ساخت، گفت: این طرح اولین بار در بند «ه» ماده ۱۶۳ قانون برنامه پنجم توسعه پایهگذاری شد که شمار ۲ هزار تا ۳ هزار دستگاه از این طرح وارد شد. این طرح دوباره در قانون ششم توسعه نیز مطرح شد که به خاطر تکرار، در بند «ث» ماده ۳۰ قانون احکام دائمی قرار گرفت و پس از تصویب آیین نامه آن، دستورالعمل اجرایی به وزیر مهم ابلاغ شد. اما به خاطر اینکه سازمان ملی استاندارد تفسیر خود از قانون را کامیونهای صفر کیلومتر سه سال ساخت عنوان کرده به دنبال اخذ استفساریه برای رفع ابهامات هستیم.
وی با ذکر اینکه تاکنون به هیچکس « مجوز واردات کامیونهای کار کرده زیرسه سال ساخت داده نشده است» تاکید کرد: وارد کامیونهای زیر سه سال ساخت باید ۴ رکن استاندارد ایمنی و کیفیت، استاندارد آلایندگی، خدمات پس از فروش داشته باشند و به ازای هر واردات هر یک خودرو یک خودرو فرسوده با مشخصات مشابه یا بنا به ظرفیت خودرو وارداتی باید از چرخه خارج شود.
مشاور رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای تصریح کرد: کامیونهای زیر سه سال ساخت مد نظر دست دوم هستند، و به همین خاطر قیمت آنها به شدت نسبت به نمونه نو پایینتر است.
وی در ادامه به طرح «نوسازی ناوگان درون و برون شهری» که از سوی نهاد ریاست جمهوری در پیش گرفته شد، اشاره کرد و گفت: در این طرح ۵۰ درصد هزینه نوسازی ناوگان حملونقل عمومی شامل کامیون، کامیونت، اتوبوس و مینیبوس را دولت پرداخت میکرد و ۳۰ درصد با ارائه تسهیلات ۱۸درصد و ۲۰ درصد آورده متقاضی بود. که متولی اصلی آن وزارت صنعت،معدن و تجارت بود و سازمان به عنوان بازوی اجرایی در این طرح حضور داشت.
وی افزود تا کنون ۳۶۰ دستگاه کامیون طبق بند ۲۱ طرح قدیم با هدف استفاده از مزایای طرح جدید به متقاضیان واگذر شد.
تفاوت طرحهای دوم و سوم نوسازی ناوگان حملونقل عمومی
بمانا با اشاره به تفاوتهای دو طرحی که طی سالهای گذشته اجرا شده است بیان داشت: در طرح قبلی که وزارت نفت متولی آن بود سه عامل سازمان بهینه سازی مصرف سوخت( وزارت نفت)، سازمان راهداری و حملونقل جادهای (وزارت راه و شهرسازی) و عاملان صرفه جویی (کارخانههای طرف قرارداد بانکها) دست اندرکار بودند. اما در طرح جدید ۱۶ دستگاه اعم ازوزارتخانهها و دستگاههای دولتی، غیر دولتی و بانکها فعالیت میکنند. البته همکاری صندوق توسعه ملی بابت کمکهایی که در راستای نوسازی ناوگان انجام داد در این طرح جای تشکر و قدردانی دارد.
تخفبف ۲۵ درصدی عوارض گمرکی برای واردات کامیون
وی افزود: به خاطر اینکه واردات کنندگان اقدام به اسقاط خودرو میکنند، عوارض گمرکی برای آنها مشمول تخفیف ۲۵ درصدی میشود.
بمانا گفت: تحریمها تاثیری بر طرح چهارم نوسازی یا همان واردات کامیونهای زیر سه سال ساخت ندارد و چون افراد حقیقی و حقوقی دارای مجوز هم میتوانند از مالکان خارجی و حتی شرکت مادر کامیون دست دوم زیر سه سال ساخت خریداری کنند.
وی به خاطر بالا بودن سطح تقاضا برای طرح واردات کامیونهای زیر سه سال ساخت گفت: با توجه به اهمیت و اولیت حمایت از تولید داخل این طرح تنها برای نوسازی ۲۰ درصد از ناوگان فرسوده در نظر گرفته شده و ۸۰ درصد برای تولید داخل در نظر گرفته شده است.
درخواست تولیدکنندگان کامیون برای واردات ناوگان زیر سه سال ساخت
وی با اشاره به حمایت کارخانجات تولید کامیون داخلی از این طرح، گفت: آنها در خواست واردات کامیونهای کار کرده دارند تا بتوانند با ارائه خدمات پس از فروش چرخ کارخانه خود و شماری از پرسنل خود را حفظ کند.
بمانا با ذکر اینکه «پیشنهاد اصلی طرح واردات کامیونهای زیر سه سال ساخت از سوی صنف حملونقل جادهای مطرح شده است» اظهار کرد: وزارت صنعت،معدن و تجارت نیز همکاری خوبی در این طرح داشته است و طبق چارچوب تعریف شده کارخانجات، شرکتهای توانمند، تجار بخش حملونقل جادهای (مانند وارد کنندگان لاستیک و لوازم یدکی و قطعات) و مالکان خودروهای فرسوده میتوانند اقدام به واردات کامیونهای زیر سه سال ساخت کنند.
تسنیم
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد