پاسخ منفی شهرداری به تغییر ساعت طرح ترافیک

شنبه 11 آبان 98 ساعت 12:06
پاسخ منفی شهرداری به تغییر ساعت طرح ترافیک

در حالی که پلیس درخواست تغییر در ساعت طرح ترافیک را دارد اما مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران عقیده دارد هر نوع تغییر موجب اختلال در ترافیک می‌شود و پاسخ ما به پلیس منفی است.

اجرای طرح جدید ترافیک از ابتدای تابستان کلید خورد و از همان زمان اجرا، طرح با موافقان و مخالفان زیادی همراه شد. طرح کاهش آلودگی هوا پس از ۱۴ سال اجرای طرح زوج و فرد جایگزین آن شده بود و همین موضوع آن را به حاشیه‌های فراوانی کشاند. حاشیه‌هایی مثل تأثیر نداشتن در کاهش ترافیک و آلودگی هوا و نرخ آن؛ این موضوعات با گذشت ۵ ماه از اجرای طرح هنوز ادامه داشته و به نظر می‌رساند تمامی نداشته باشد.

اگرچه نرخ طرح ترافیک کم نیست اما شهرداری تلاش کرد با ارائه تسهیلاتی دل شهروندان را بدست آورد و بر همین اساس هزینه ورود به محدوده طرح ترافیک دوم در روزهای فراتر از تعداد مجاز( ۲۰ روز برای رانندگان تهرانی و ۱۵ روز برای رانندگان غیرتهرانی در هر فصل)، نصف عوارض طرح ترافیک ۹۸ تعیین شد. البته شمارش تعداد روزهای مجاز برای رفت و آمد رایگان در محدوده دوم (زوج و فرد سابق) مشروط به آن است که ثبت نام در سامانه انجام شده باشد و از این رو همه دارندگان خودرو یک بار در سامانه ثبت نام و مشخصات خودروی خود را وارد کرده باشند.

همچنین بر اساس طرح جدید خودروهای کمتر آلاینده که معاینه فنی برتر دریافت کرده باشند، از تخفیف در هزینه طرح ترافیک برخوردار شدند.

علیرغم در نظر گرفتن این تسهیلات ولی مخالفت با اجرای طرح وجود دارد. پلیس از جمله مخالفان این طرح هست اگرچه شهرداری اعلام کرده، پلیس در شورای عالی ترافیک به اجرای طرح ترافیک رأی مثبت داده است.

این طرح سه محور شهروندان، شهرداری و پلیس دارد و هر کدام نظرات خاص خود را در این زمینه دارند. اگرچه گلایه اکثر شهروندان در خصوص طرح جدید بیشتر بر سر نرخ است اما برخی رانندگان هم عقیده دارند که با جایگزینی طرح جدید ترافیک با طرح زوج یا فرد از فرصت آنها برای رفت و آمد در محدوده حلقه دوم طرح کاسته شده است.

پلیس هم با اجرای طرح با روند کنونی مخالفت دارد. سردار محمدرضا مهماندار رئیس پلیس راهور تهران بزرگ مخالفان سرسخت طرح با روند کنونی محسوب می‌شود. وی در این‌باره، اظهار داشت: حلقه دوم طرح ترافیک پایتخت هم اکنون در حال اجراست؛ پلیس هم نظرات کارشناسی خود را برای طرح یاد شده نوشته و آن را به شهرداری ارائه کرده است.

وی با ذکر اینکه پلس اعلام کرده که باید اصلاحاتی در طرح فوق انجام شود؛ گفت: منتظر هستیم که شورای حمل و نقل و ترافیک شهر تهران برگزار شود تا در مورد نظرات کارشناسی پلیس صحبت شده و تصمیم‌گیری انجام شود.

رئیس پلیس راهور تهران بزرگ در مورد عمده اشکالاتی که پلیس به طرح ترافیک وارد دانسته است، اعلام کرد: نخستین خواسته پلیس کاهش زمان اجرای طرح ترافیک و طرح کاهش آلودگی است؛ با توجه به آنکه در نیمه دوم سال بوده و هوا زودتر تاریک می‌شود شمار زیادی از افراد و شهروندان برای خرید مایحتاج  به معابر مراجعه می‌کنند؛ شماری هم درصددند تا با  تاریک شدن هوا زودتر به منزل برسند؛ برای اینکه فشار را از معابر پیرامونی برداشت و مردم بتوانند سریعتر کارهای خود را انجام داده و به منزل برسند به نظر می‌رسد که باید زمان اجرای طرح ترافیک و طرح کاهش آلودگی کاهش یابد.

وی گفت: دلیل عمده بعدی بحث ممنوعیتی است که این محدوده دارد؛ بر طبق قانون وقتی که شورای ترافیک تصویب می‌کند که این محدوده ممنوع است تنها تا یک سقفی شهرداری می‌تواند ظرفیتی را برای کارهای ضروری اختصاص داده و اجازه رفت و آمد دهد اما هم اکنون این محدوده سقف ندارد.

سردار مهماندار تصریح کرد: به نظر می‌رسد باید یک سقف مشخصی را برای این محدوده مشخص کرد؛ درست مثل محدوده طرح ترافیک که ورود به محدوده طرح ترافیک اصلی ممنوع بوده و تنها  ۱۰۳ هزار مجوز سالیانه واگذار می‌شود که ۴۰ هزار مجوز روزانه است؛ نهایتاً باید از این روش استفاده کرد و ممنوعیت را به طور مطلق اجرا کرد در حالی که در حال حاضر ممنوعیت مطلقی وجود ندارد.

وی افزود: در حال حاضر رانندگان می‌توانند هفته‌ای یک و نیم روز به طور رایگان وارد محدوده کاهش آ‌لودگی شده و باقی روزهای هفته را خریداری کرده و رفت و آمد کنند و این دیگر معنای ممنوعیت ندارد؛ چون که اگر بخواهیم براساس ماده ۱۸ قانون رسیدگی به تخلفات عمل کنیم، با توجه به اینکه شورای ترافیک تهران مجوزش را از ماده ۱۸ گرفته، باید محدودیت و ممنوعیت اعمال شود و تنها باید برای کارهای ضروری سقفی تعیین شود که این سقف هم اینک تشکیل و تعیین نشده است.

رئیس پلیس راهور تهران بزرگ یادآوری کرد: عدم ممنوعیت مطلق رفت و آمد در منطقه کاهش آلودگی و کاهش زمان طرح ترافیک و طرح کاهش آلودگی از جمله عمده مسائل مطرح شده پلیس راهور در مورد طرح ترافیک پایتخت است.

کاهش ساعات ترافیک به هیچ‌عنوان به صلاح نیست

اما جواب شهرداری به پلیس به ۲۴ ساعت هم نکشید و در موضعی مشخص شهرداری اعلام کرد؛ کاهش ساعات طرح ترافیک مطلبوب ما نیست. یوسف حجت مدیرعامل سازمان حمل ونقل و ترافیک شهرداری تهران در مورد این موضوع گفت:  این موضوع اجرای آن به هیچ عنوان به صلاح  نیست چون که اگر ساعات طرح کاهش یابد و ساعت ۱۷ به اتمام برسد خیلی از شهروندان تمایل بیشتری برای استفاده از خودروی شخصی خواهند داشت را که منتظر می‌مانند طرح به اتمام برسد و پس از آن از محل کار با خودروی شخصی خارج شوند. بنابراین حجم زیادی از رفت و آمد خودروهای شخصی را در شهر شاهد خواهیم بود.

درخواست پلیس موجب افزایش طرح ترافیک

کاهش ساعات طرح ترافیک موجب افزایش تمایل برای استفاده از خودروهای شخصی و در نتیجه حجم ترافیک در سطح شهر خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه نظر ما به این درخواست مثبت نیست، بیان داشت:هم اکنون طرح ترافیک ساعت ۱۹ به اتمام می‌رسد و این موضوع باعث می‌شود کسی تمایل به استفاده از خودروی شخصی نداشته باشد. بنابراین کاهش ساعات ترافیک به هیچ عنوان مطلوب ما نیست. البته ما می‌توانیم در شورای عالی ترافیک این موضوع را بحث کنیم و ادله خود را مطرح سازیم.

مدیرعامل سازمان حمل ونقل و ترافیک شهرداری تهران یادآوری کرد:‌مخالفت‌هایی با طرح ترافیک جدید وجود دارد از نوع مخالفت مقابل تغییر است که طبیعی محسوب می‌شود. البته به تدریج نسبت به ۵ ماه پیش حجم مخالفت‌ها کاهش یافته است و البته به نظر مسئولان شهر این طرح موفق بوده و به اهداف خود از جمله کاهش آلودگی و کاهش ترافیک دست یافته است.

اجرای طرح کمترین اعتراض را داشته است

مدیران شهری می‌گویند قدرت هوشمندی که در طرح به‌کار برده شده پابه‌پای بهترین شهرهایی در دنیاست که این‌گونه سیستم کنترل ترافیک را انجام می‌دهند. محسن پورسید آقایی، معاون حمل‌ونقل ترافیک شهرداری تهران در دفاع از طرح جدید ترافیک گفت: ۲۲ درصد ورود خودروها به منطقه مرکزی شهر با اجرای این طرح کاهش یافته است همچنین با توجه به موفقیت‌ها در گام اول تصمیم گرفتیم گام دوم را به ‌اجرا بگذاریم. وقتی هوای تهران به‌ شدت آلوده شد اجرای طرح زوج یا فرد انجام گرفت اما به ‌مرور پس از ۱۴ سال به خاطر اینکه شمار خودروها دو برابر شد عملاً بیش از کل خودروهایی که قبل از اجرای طرح در محدوده حضور داشتند افزایش یافت.

وی افزود: همه ابعاد طرح را می‌شناختید، قدرت هوشمندی که در طرح به‌کار برده شده پابه‌پای بهترین شهرهایی در دنیاست که این‌گونه سیستم کنترل ترافیک را انجام می‌دهند.

پورسیدآقایی یادآوری کرد: براساس نوع بودجه، معاینه فنی و زمان ورود و خروج میزان افرادی که وارد محدوده شدند تشخیص داده می‌شود و خوشبختانه با این طرح کمترین اعتراض را شاهد بوده‌ایم.

کاهش ۷ درصدی ترافیک با اجرای طرح جدید

حسین مقدم، سرپرست ستاد معاینه فنی خودروهای شهر تهران دراین خصوص گفت: اجرای طرح به طور میانگین در حدود ۷ درصد در کاهش ترافیک مؤثر بوده است در هر یک سال ۳۰۰ هزار پلاک خودرو به مجموعه پلاک‌های تهران افزوده می‌شود و همیشه سال به سال با افزایش شمار خودروها ترافیک شدیدتر می‌شود اما علیرغم این مسئله ترافیکی که ما پیش‌بینی می‌کردیم مهر امسال داشته باشیم، رخ نداد و رصد کردن این موضوع نباید سلیقه‌ای باشد.

طرح ترافیک علمی اجرایی شده است

وی گفت: بر اساس بررسی‌ها و مطالعات شهرداری تهران که اسناد آن هم موجود است اجرای طرح موجب کاهش ترافیک شده است. نباید تنها بر اساس سلیقه اعلام کرد که طرح مؤثر نبوده و به اهداف خود نرسیده است ادله قوی و منطقی داریم که طرح به اهداف خود رسیده و نزدیک شده است و از تقاضای سفرهای بیجا جلوگیری کرده و کاهش سفرهای غیرضروری را به همراه داشته است.

وی بیان داشت: طرح LEZ مؤثر است و طرح آن با همکاری اساتید بزرگ دانشگاهی تهیه شده است و در شورای شهر و دولت تصویب شد تا به اجرا رسید. برنامه‌ها بسیار پیچیده بود و به نظرم برای مردم برکات زیادی دارد.

گاهی آنقدر فرضیات زیاد است که اصل به حاشیه می‌رود به گمانم نگاه برخی به طرح ترافیک درست نیست، طرح جدید ترافیک باکار مطالعاتی و پشتوانه علمی قوی انجام شده و همه اسناد علمی آن موجود است.

همیشه مسائل سیاسی بر اصل ماجرا تأثیرگذار است و گاهی آنقدر فرضیات زیاد است که اصل به حاشیه می‌رود به گمانم نگاه برخی به طرح ترافیک درست نیست، طرح جدید ترافیک باکار مطالعاتی و پشتوانه علمی قوی انجام شده و همه اسناد علمی آن موجود است.

شورای شهر تنها نرخ عوارض طرح را تصویب می‌کند

شورای شهری‌ها هم نظرات متفاوتی نسبت به اجرای طرح ترافیک دارند اما نظر آنها چندان در روند اجرا تأثیر ندارد. محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران  در خصوص انتقاداتی که به طرح جدید ترافیک می‌شود، گفت:  اما طرح‌های ترافیک مصوبه شورای ترافیک است و شورای شهر تنها نرخ عوارض را تصویب می‌کند. البته درخواست ما این است که شورا هم در جریان این امور قرار گیرد و در تصمیم گیری‌ها سهیم باشد.

وی با ذکر اینکه در تمام کلانشهرهای دنیا ورود خودروها به محدوده‌های مرکزی شهر را با سیاست‌هایی مثل گران کردن پارکینگ و سوخت محدود می‌کنند، اظهار داشت: اما در تمام این کشورها توسعه حمل و نقل عمومی به عنوان جایگزین استفاده از خودروهای شخصی مدنظر قرار می‌گیرد.

طرح جدید ترافیک نیاز به اصلاح دارد

با وجود اینکه شورای شهری‌ها نقش چندانی در نحوه اجرای طرح ندارند اما نظرشان هم چندان به طرح جدید ترافیک مثبت نیست.

محمد علیخانی، رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر در خصوص این موضوع گفت: لغو طرح زوج و فرد اقدام درستی بود اما طرح جدید ترافیک که جایگزین آن شده دچار اشکال است.چون که قشر مرفه بیشتر از آن بهره‌مند است و نحوه اجرا نیاز به اصلاح دارد.

طرح جدید ترافیک نیاز به اصلاح دارد. اگرچه شورای شهر عضو شورای عالی ترافیک نیست اما رأی ما به اجرای طرح به شکل کنونی هم مثبت نیست.

وی با اشاره به اینکه شورای شهر عضو شورای عالی ترافیک نیست در حالی که می‌تواند نقش مهمی در این راستا داشته باشد، تصریح کرد: طرح با شیو کنونی نیاز به اصلاح دارد.و راهکارها و روش‌ها باید دقیق بررسی شود تا شهروندان متضرر نشوند و ترافیک به بهترین نحوه مدیریت شود. پلیس هرچند به طرح در شورای عالی ترافیک رأی مثبت داده ولی همه مخالفت‌های کنونی نشان از پشیمان شدن آنها دارد با این روند باید دید که شورای عالی چه تصمیمی می‌گیرد و آیا از دلایل شهرداری به ادامه اجرای طرح به روش کنونی قانع می‌شوند؟

پرونده طرح ترافیک روی میز شورای عالی ترافیک

۵  ماه از اجرای طرح جدید می‌گذرد و بعضی کارشناسان و حتی مسؤولان آن را کاسبکارانه و بعضی کارشناسان آن را عادلانه می‌دانند. شهرداری بر عادلانه بودن طرح اصرار دارد و عقیده دارد طرح جدید ترافیک به اهداف خود یعنی کاهش آلودگی هوا و ترافیک رسیده است اما برخی بر خلاف این موضوع نظر دارند. اکنون باید منتظر ماند و دید شورای عالی ترافیک چه نظری در این زمینه خواهد داشت و آیا عمر طرح جدید ترافیک به سال ۹۹ قد می‌دهد؟

فارس

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar