علت ساییدگی لاستیک خودرو چیست؟
لاستیک سایی که بیشتر در خودروهای مدل پائین دیده میشود، به دلیل آن است که به مرور زمان زاویههای تنظیم این خودروها به هم میخورد و نیز هنگام انجام تعمیرات به دست تعمیرکاران غیر مجرب، این اندازهها رعایت نمی وشند و یا کلاً دقیق تنظیم نمیشوند برای مثال به هنگام تعمیر جلوبندی ماشین و تعویض سیبک ها یا فنر بندی خودرو ممکن است، این تنظیمها به هم بخورد. خیلی از تعمیر کاران ما از بن با اصطلاحات کمبر و کستر و تو این و تو اوت آشنایی ندارند و حتی ممکن است که این عبارات به گوششان هم نخورده باشد.
در بخش خودرو، بحثی است بنام هند لینگ (که به معنی همان خوش دستی ماشین است) که البته بخش عمدهای از آن مربوط به موضوعات فنی و طراحی خودرو میشود و بخشی از آن هم ناشی از میزان بودن تنظیمهای خودرو است. خودرویی که بخوبی تنظیم باشد، رانندگی به مراتب لذت بخش تر و راحتتری را دارد.
فرمان ماشین در حین حرکت نباید به چپ یا راست منحرف شود، حتی اگر آن را رها هم کنید، نباید چنین شرایطی پیش بیاید. گاهی هم فرمان لرزش دارد، گاهی اوقات تنظیم فرمان آنقدر به هم خورده است که اصطلاحاً می گویند فرمان گیج است چون بدرستی عمل نمیکند. همه این موارد به اضافه موارد گوناگون دیگر میتواند دلایل گوناگونی داشته باشد از خرابی و سائیدگی پلوس ها گرفته تا مشکل در بالانس چرخها و یا حتی تنظیم نبودن باد لاستیکها. که قضاوت در خصوص این موارد گوناگون کار تعمیرکار است تا بتواند عیب اصلی را تشخیص دهد و این مهمترین بخش یک کار تعمیراتی است. در اینجا بدون اینکه وارد مباحث پیچیده تنظیمهای مختلف ماشین شویم به اشارهای گذرا به این مسائل اکتفا میکنیم تا لااقل دید تازهتری نسبت به مساله ای که بظاهر کم اهمیت مینماید، پیدا کنید.
سائیدگی غیر عادی لاستیکها نشانه خوبی است برای اینکه متوجه شویم که زمان تعویض آنها فرا رسیده است اما آیا این میتواند هشداری باشد برای اینکه شما متوجه شوید که بخشهایی دیگر خودرو از جمله: فرمان، جلوبندی و فنر بندی آن هم دچار مشکل شدهاند؟ اگر با این هشدارهای اولیه آشنایی داشته باشید میتوانید با کارهایی که جزء تعمیرات پیشگیرانه است سبب شوید که از خرابی خودرو در جادهها جلوگیری بعمل آید.
فرمان خودروها
اگر خودرو شما به هنگام رانندگی به یک سمت کشیده میشود (به ویژه زمانی که فرمان را رها می کیند) نخستین کاری که باید انجام دهید این است که میزان بودن باد لاستیکها را چک کنید. ولی اگر باد لاستیکها را چک کردید و تنظیم بودند آنگاه ممکن است اشکال در جای دیگری باشد، ممکن است، میل فرمان نامیزان باشد یا زاویه کمبر و کستر درست نباشند یا فرمان درست در مرکز تنظیم نشده باشد. اگر فرمان ماشین شما بیش از اندازه بازی دارد یا به سختی میپیچید، باید مارپیچ فرمان و قطعات داخلی جعبه فرمان را چک کنید.
فنربندی
فنر بندی ماشین از اجزای بسیاری تشکیل شده است در این حالت لازم است که همراستایی چرخها و یاتاقانهای آنها و بوش و میله تعادل و بازوهای کنترل فنر و خود فنرها را بررسی کنید. اگر قسمتهایی از فنرها دچار سائیدگی شده یا صدمه دیدهاند باید تعویض شوند. چون اگر این کار انجام نگیرد موجب فرسودگی و صدمه دیدن پیش از موعد دیگر بخشهای سیستم فنر بندی و خودرو میشود.
همراستایی
برای هدایت کردن مناسب و درست خودرو و جلوگیری از سائیدگی لاستیکها؛ لازم است که چرخها هم راستا باشند. این کار سبب میشود که از سائیدگی و اصطکاک و سر خوردن چرخها جلوگیری شود. ضمن اینکه میزان مصرف سوخت هم کاهش مییابد و از وارد آمدن فشار بر روی فرمان و سیستم فنر بندی کاسته میشود و هدایت خودرو بهتر انجام میگیرد. برای همراستایی و تنظیم چرخهای خودرو سه نوع تنظیم وجود دارد:
زوایای کبر، کستر و تفارب و تنافر زاویه چرخها (toe out و toe in)
کمبر و کستر به معنی مقدار بیرون بودن و داخل بودن قسمت جلوی چرخهاست. هدف از این تنظیم توزیع بار خودرو یه صورت متوازن بر روی سطح جاده است. این کار موجب میشود که فرمان دهی خودور به آسانی انجام گیرد و از سائیش لاستیکها جلوگیر بعمل آید.
زاویه کستر میزان داخل یا بیرون بودن زاویه چرخهاست. تنظیم بودن زوایه کستر موجب میشود که چرخاندن فرمان خودرو راحتتر انجام گیرد. حرکت ماشین بر روی جاده از تبات بهتری برخودار باشد و برگشت فرمان در هنگام پیچیدن بهتر انجام گیرد. زوایای: " تو این " و " تو اوت " هم از این باب مهم هستند. اگر آنها را با پاهای خودتان مقایسه کنید، اگر قسمت جلوی چرخها بطرف داخل متمایل باشد مانند حالتی است که نوک پاهای شما به طرف داخل متمایل است و به عکس " تو اوت " به معنی متمایل بودن نوک انگشتان بطرف خارج است. خارج از تنظیم بودن این زوایا موجب مالش و سایش لاستیکها میشود.
منبع: ایران جیب
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد