درخواست خودروسازان ، آزادسازی قیمت ها و آزاد شدن واردات خودرو
به روزرسانی ۱۰ خرداد ۱۴۰۰
خودروســازان در نامــهای به رئیس کمیسیون صنایع مجلس خواستار حذف قیمتگذاری و آزادسازی واردات خودرو شدند.
موضوعی که اگرچه در ابتدا بهنظر میرسد بیشتر جنبه نمایشی داشته تا خودروسازان نشان دهند از قدرت رقابتپذیری در بازار برخوردار هستند، اما اعلام سخنگوی کمیسیون صنایع مجلس که از ارائه آنالیز قیمتی به این کمیسیون و برگزاری جلسات متعدد با حضور شورای رقابت و بررسی موضوع در این هفته خبر داده حاکی از آن است که احتمالا خودروسازان به خواسته اصلی خود برای آزادسازی قیمتها نزدیک شدهاند و در آینده نزدیک علاوه بر نرخگذاری براساس حاشیه بازار شاهد واردات خودروهای خارجی البته با ابزار حمایت تعرفهای خواهیم بود که قطعا اثرات مثبتی را در بازار بههمراه خواهد داشت.
حجتا... فیروزی در مورد جزئیات جلسات متعدد خودروسازان با کمیسیون صنایع مجلس که بهمنظور بررسی قیمت خودرو برگزار میشود، گفت: در طول این جلسات ما مطالبه جدی مردم و نگرانی کمیسیون صنایع مجلس از قیمتگذاری خودرو را اعلام کردیم. اما همچنان خودروسازان تاکید دارند که قیمتگذاریها متناسب با هزینههای تمام شده آنها نبوده و در روند تولید هر روز با زیان روبهرو میشوند.
او با اعلام اینکه در همین رابطه کمیسیون صنایع مجلس از خودروسازان خواست تا کتبا آنالیز قیمت تمام شده محصولات خود را به کمیسیون ارائه دهند، افزود: در هفته گذشته آنالیز قیمتی محصولات خودروسازان به کمیسیون ارائه شده و قرار است این هفته این موضوع مورد بررسی قرار گیرد. سخنگوی کمیسیون صنایع مجلس تصریح کرد: در نامه کتبی خودروسازان، محاسبات آنالیز قیمتی انواع خودرو نشان میدهــد شــرکــتها در هر خودرو ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومان ضرر میدهند. البته این رقم هنوز مورد موافقت ما نیست بلکه باید این آنالیز قیمتی را مورد بررسی قرار دهیم.
فیروزی با بیان اینکه این جلسات با حضور رئیس شورای رقابت برگزار میشود، گفت: آقای «شیوا» محاسبات خودروسازان در قیمت تمام شده را قبول ندارد و معتقد است با توجه به محاسبات شورای رقابت این قیمتها معقول نیست. وی در ادامه با اعلام اینکه در روند جلسات کمیسیون صنایع با خوروسازان چندین پیشنهاد برای موضوع قیمتگذاری خودرو مطرح شده است، افزود: پیشنهاد مشترک وزارت صمت و خودروسازان این است که وزارت صمت خودروهای سواری تولید داخل را به دو دسته پرتیراژ و کمتیراژ با متقاضیان خاص تقسیمبندی کند، به نحوی که در خودروهای پرتیراژ قیمتگذاریها متناسب با قیمت تمام شده به اضافه ۵ درصد سود با تایید وزارت صنعت انجام شود و در خودروهای کمتیراژ که متقاضیان خاص را دارند نیز قیمتگذاری به پیشنهاد هیاتمدیره شرکت خودروساز و تصویب وزارت صنعت صورت بگیرد.
سخنگوی کمیسیون صنایع مجلس بیان کرد: این پیشنهاد هنوز در کمیسیون صنایع مورد بررسی است و قرار است این هفته به جمعبندی لازم دست پیدا کنیم. البته خودروسازان مدعی هستند که بازار صادراتی دارند و برخی خودروها را میتوانند صادر کنند که کمیسیون صنایع هم با محور حمایت از تولید، از این موضوع استقبال کرد.
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰
خودروسازان و قطعه سازان در نامهای به رئیس کمیسیون صنایع مجلس، آزادسازی قیمتگذاری خودروهای لوکس داخلی و آزاد شدن واردات خودرو را خواستار شدند.
هفته پیش خودروسازان و قطعه سازان در جلسهای با حضور رئیس کمیسیون صنایع مجلس به بررسی مشکلات صنعت خودروسازی و قیمتگذاری تولیدات این صنعت پرداختند و در نهایت مقرر شد، پیشنهادی از سوی تولیدکنندگان برای بهبود شرایط خودروسازی به مجلس ارائه شود.
پیرو این اتفاق، در جلسه ای دیگر که در کمیسیون صنایع مجلس با حضور رئیس سازمان گسترش، رئیس شورای رقابت، مدیران عامل شرکت های خودروساز و رئیس انجمن قطعه سازان برگزار شد، نامه ای با امضای مدیران عامل ایران خودرو و سایپا و همچنین دبیر انجمن قطعه سازان به رئیس کمیسیون صنایع مجلس ارائه شد که در آن پیشنهاد قیمتگذاری خودروها در قالب خودروهای عمومی و اختصاصی مطرح شده است.
در این پیشنهاد خواسته شده تا خودروهای عمومی با فرمول بهای تمام شده و با در نظر گرفتن سود ۵ درصدی با تایید و نظارت وزارت صنعت قیمت گذاری شوند. اما در مورد خودروهای اختصاصی که لوکس و نسبتاً گران محسوب شده و شبیه خارجی دارند، قیمت گذاری با پیشنهاد هیات مدیره شرکتها و تایید و نظارت وزارت صنعت بر اساس شرایط عرضه و تقاضای بازار صورت گیرد.
همچنین در این نامه گفته شده که خودروسازان مخالفتی با آزادسازی واردات خودرو ندارند و آن را دلیلی برای بهبود فضای رقابتی و ایجاد آرامش در بازار و نزد مصرف کننده می دانند.
البته باید دید تقسیم بندی خودروسازان در مورد خودروهای عمومی و اختصاصی به چه صورت است و چه تعداد از خودروهایی که باید از رده تولید خارج شوند را در بر می گیرد.
در عین حال، با توجه به اینکه هنوز موضع گیری رسمی از طرف شورای رقابت در این زمینه ارائه نشده است، فعلا نمی توان در خصوص پذیرش یا رد این پیشنهاد از طرف کمیسیون صنایع و شورای رقابت اعلام نظر کرد.
در بند ۲ این نامه، خودروسازان و قطعه سازان اعلام کرده اند که هیچ مخالفتی با آزادسازی واردات خودرو ندارند و آن را باعث ایجاد فضای رقابتی سالم می دانند. هرچند قبلاً نیز این موضوع از سوی تولیدکنندگان در مصاحبههای خبری مطرح شده اما شاید این اولین بار باشد که این موضع گیری به صورت مکتوب اعلام می شود.
این اعلام موضع را می توان چرخش بزرگی در جهت گیری خودروسازان و قطعه سازانی دانست که تاکنون زیر چتر حمایتی انحصار دولتی فعال بوده اند.
هر چند این پیشنهاد ممکن است باعث ایجاد خطر اقتصادی برای خودروسازان و قطعه سازان داخلی شود، اما حداقل به خودروسازان که در حال حاضر برای رقابت اعلام آمادگی کرده اند، این تلنگر را می زند تا خودروهای خود را بهبود دهند و محصولات جدید ارائه کنند که از گردونه رقابت جا نمانند.
در عین حال، این اتفاق می تواند بخشی از حق تضییع شده مردم را احقاق کند، چرا که همیشه این سوال مطرح بوده که چرا مردم باید ناچار به انتخاب بین چند خودروی تولید داخل ، آن هم با کیفیت و امکانات نه چندان رضایت بخش و با قیمت باشند؟
آیا شورای رقابت از قیمت گذاری خودرو کنار میرود؟
هرچند پیشنهاد خودروسازان برای آزادسازی واردات خودرو در شرایطی اتفاق افتاده که در بودجه ۱۴۰۰ درآمد حاصل از واردات خودرو برای دولت دیده شده و از گوشه و کنار خبرهایی مبنی بر احتمال آزادسازی واردات خودرو به گوش می رسد، اما شاید این پیشنهاد خودروسازان به منظور رهایی از انحصاری مطرح شده که همواره منت آن بر سر صنعت خودروسازی بوده و باعث شده تا با قیمت گذاری دستوری محصولاتشان روبرو باشند.
این بدین معنی است که با آزادسازی کامل واردات خودرو، انحصاری بر این صنعت حاکم نباشد و در نتیجه این مسئله به معنی پایان قیمت گذاری خودرو توسط شورای رقابت خواهد بود.
در عین حال، پیشنهاد خودروسازان برای قیمت گذاری خودروهای عمومی نیز این است که این نرخ ها توسط وزارت صنعت تعیین شود یعنی شورای رقابت در این بخش حضوری نداشته باشد که البته باید دید در صورت آزادسازی کامل واردات، این بخش از بازار باز هم انحصاری محسوب خواهد شد یا خیر؟
چکش کاری طرح عرضه خودرو در بورس
پیشنهاد خودروسازان برای آزادسازی واردات و قیمت گذاری بخشی از خودروها در حالی مطرح شده که تعدادی از نمایندگان مجلس به دنبال اجرای طرح عرضه خودرو در بورس کالا هستند. طرح مجلس برای ساماندهی عرضه خودرو آبان ۹۹ در کمیسیون صنایع مجلس به تصویب اولیه رسید که بر این اساس، محدودیت خرید ۳ سال یکبار برای خریداران در نظر گرفته شد و در عین حال مقرر شد خرید و فروش خودروهای پرتیراژ باید از طریق بورس صورت گیرد.
در این جهت مقرر شد، عرضه همه خودروهای پرتیراژ در بورس کالا صورت گیرد و فقط خودروهایی که تیراژ تولید محدود دارند و یا شرکتهایی که تولیدشان بسیار محدود است، از این قاعده مستثنی می شوند. همچنین طبق طرح اولیه، خودروهایی که در بورس کالا عرضه نشوند، اعم از فروشنده و خریدار، جرمانگاری شده و مجازات میشوند و کالا نیز به عنوان کالای قاچاق محسوب میشود.
در واقع بر اساس طرح اولیه ساماندهی عرضه خودرو، در بورس کالا به هر خودرو توسط بورس یک شناسه یا کد تعلق میگیرد که به این شکل خرید و فروش خودرو قابل ردیابی خواهد بود و هر شخصی میتواند هر ۳ سال یک بار با یک کد ملی، یک خودرو در بورس کالا خریداری کند و قبل از پایان ۳ سال مقرر نمیتواند اقدام به فروش خودرو کند و اگر شخصی قبل از پایان ۳ سال، اقدام به فروش خودرو کند، باید ۸۰ درصد از مابهالتفاوت قیمت پایه و قیمت فروش بازار را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کند و این موضوع برای از میان برداشتن دلالی است.
بر اساس این طرح، از محل مازاد قیمت تمام شده هر خودرویی که توسط کارخانهدار ساخته و به بورس ارائه میکند، صندوقی در وزارت صنایع تشکیل میشود که از محل آن صندوق، ۱۰ درصد به عنوان پاداش به تولیدکننده خودرو بابت افزایش کمی و کیفی خودرو پرداخت میشود.
از محل این صندوق همچنین ۲۰ درصد به عنوان تسهیلات وام به زوجهای جوان که توان خرید خودرو را ندارند، ۵۰ درصد به عنوان تسهیلات قرضالحسنه به خودروسازان برای تحقیق و توسعه، ۲۰ درصد برای شبکه حمل و نقل عمومی و جایگزین کردن خودروهای فرسوده و توسعه حمل و نقل تعلق میگیرد.
ایران جیب
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد