سرنوشت خودروهای ناقص چیست؟
رسوب خودروهای ناقص در کف کارخانهها به خاطر نبود قطعات مشکلی است که به نظر میرسد با انجام پیشفروشهای جدید، بیشتر شود.
" ۸۰ هزار دستگاه خودروهای ناقص، در کف کارخانه خودروسازان است" این خبری بود که دبیر انجمن قطعه سازان اعلام کرده است و این سوال را در ذهن مخاطب ایجاد می کند که با وجود خودروهای ناقص چطور خودروسازان تعهدات خود را تحویل می دهند.
امسال سالی است که با تصمیم وزارت صمت، سازمان حمایت و شورای رقابت، گروه های خودروسازی موظف به پیش فروش خودروهای خود هستند! تا قبل از تحریم ها، خودروسازان کشور به بالاترین تیراژ تولید رسیده بودند و به خوبی کار را انجام می دادند اما بعد از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم ها، صنعت خودروسازی ایران روزهای پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشت.
تحریم هایی که ادامه دار بود و بعد از آن خیلی از خودروسازان خارجی از بازار کشور رفتند. آغاز دوباره دور جدیدی از تحریمها موجب شد تا بازار خودرو وارد شوک بزرگی شود و قیمت خودروهای داخلی افزایشی بیش از ۱۰۰ درصد را تجربه کند. در این شرایط برای کنترل بازار خودرو موضوع پیش فروش محصولات مطرح شد اما این صحبت ها درحالی بود که خودروسازان با مشکل کاهش واردات قطعه رو به رو بودند.
پیش از آغاز پیش فروش خودرو، مشکل عدم تحویل به موقع خودرو از سوی خودروسازان وجود داشت و قطعه سازان هم در این بین وضعیتی به مراتب سختتر از خودروسازان داشتند. با آغاز دور جدید پیش فروش ها و افزایش تعهدات خودروسازان، باید دید چه تعداد از محصولات را می توانند به موقع تحویل دهند.
حال برای پیگیری تحویل خودروهای ناقص به سراغ مسئولان ذیربط رفته ایم تا بدانیم سرانجام این خودروها چه شده است؟
تجاری سازی بیش از ۷ هزار خودرو در گروه ایران خودرو
فرشاد مقیمی مدیرعامل ایران خودرو گفت: با برنامه ریزیهایی که انجام شده اقداماتی را در راستای تحویل خودروهای ناقصی که کف کارخانه است انجام داده ایم. در تعطیلات تابستانی این شرکت خودروسازی، توانستیم بیش از ۷ هزار خودرو را تجاری سازی کنیم و این رقم در مرداد به ۴۱ هزار خودرو رسید.
او بیان کرد: این مسیر را ادامه میدهیم که میزان خودروهای معوق را به صفر برسانیم. در کنار این موضوع، بحث جهش تولید مطرح است که نمیتوانیم شتاب تولید را با توجه به اینکه با مشکل هم برخورد کرده ایم پایین بیاوریم.
این مقام مسئول ادامه داد: در این جهت توانستیم با همکاری نهادهای دیگر مانند بانک مرکزی، وزارت صنعت معدن و تجارت و گمرک میزان تولید را افزایش دهیم و خوشبختانه تعداد تعهدات معوق را به ۳۷ هزار خودرو رساندیم.
مقیمی گفت: در بحث فروش فوق العاده اول کل تعهدات انجام شد و در بحث فروش فوق العاده دوم بیش از ۷۰ درصد محصولات تولید و عرضه شده است.
برای تکمیل خودروهای ناقص کف کارخانه تمام قطعات را نداریم
مازیار بیگلو دبیر انجمن قطعه سازان ایران هم در مورد تکمیل خودروهای ناقص کف کارخانه، گفت: برای تکمیل خودروهای ناقص کف کارخانه تمام قطعات را نداریم و بعضی از خودروها با مشکل عدم تحویل برخورد کرده اند.
دبیر انجمن قطعه سازان ایران بیان کرد: ۸۰ درصد قطعات خودرو را از صفر تا صد میتوانیم در کشور تولید کنیم، اما ۲۰ درصد قطعات وارداتی است که اکنون این قطعات در گمرکات مانده اند. در هیچ کجای دنیا صفر تا صد یک خودرو در همان کشور ساخته نمیشود به طور مثال ۶۰ درصد قطعات BMW آلمان در کشوری جز آلمان تولید میشود.
بیگلو ادامه داد: به خاطر اینکه مشکل تحریم داریم، ناچار بودیم عمق ساخت داخل را افزایش دهیم. در کشور ضعف زیرساختی در ساخت بعضی قطعات و مواد داریم. زیر ساخت صنایع الکترونیک در کشور ضعیف است و همین امر موجب افزایش تعداد خودروهای ناقص کف کارخانه می شود.
او تصریح کرد: نباید انتظار داشت که خودروساز، صنایع الکترونیک تولید کند. در کشور IC و پلی آمین نداریم. تولید کاتالیست مشکل است چون که مواد اولیه آن را نداریم که همین امر مشکلاتی را ایجاد کرده است.
دبیر انجمن قطعه سازان ایران بیان کرد: مشکل اصلی در تکمیل خودروهای ناقص، کمبود قطعات الکترونیکی است، به طور مثال پشت چراغ خودرو یک آی سی وجود دارد که الکترونیکی است، چراغ را می توانیم تولید کنیم اما آن قطعه الکترونیکی پشت چراغ را نمی توانیم تولید کنیم و وارداتی است و اکنون به خاطر مشکلات واردات این خودروها ناقص مانده اند.
خودروهای ناقص
بیگلو گفت: تامین مواد اولیه برای تولید کاتالیست در ایران هزینه گزافی را میطلبد و بسیاری از قطعهسازان قادر به تامین مواد اولیه آن نیستند و به ناچار باید به واردات آن روی آورند که واردات آن هم با توجه به نوسانات نرخ ارز کار آسان و سادهای نیست.
او با تاکید بر اینکه برای تامین مواد اولیه و تولید قطعات مورد نیاز با مشکلات جدی مواجه شده ایم ، گفت: واردات این قطعات هم هزینه سنگینی را دارد که این مسائل موجب شده که هر روز بر تعداد خودروهای ناقص داخلی افزوده شود.
بعضی از خودروها نیاز به قطعات وارداتی دارند
آرش محبی نژاد دبیر انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان کشور هم در این مورد گفت: بعضی از خودروها نیاز به قطعات وارداتی دارند و برای واردات آنها با مشکلاتی برخورد کرده ایم. اگر این مشکلات کنونی رفع شود می توانیم خودروهای ناقص را تکمیل کنیم تا خودروسازان آن را عرضه کنند.
او بیان کرد: آن چیزی که قطعه ساز ایرانی می تواند بسازد را می سازد اما قسمت عمده ناقصی ها مربوط به مواد وارداتی می شود که اکنون در گمرکات هستند و بعضی مشکلات به نقدینگی بر می گردد.
دبیر انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان کشور با تاکید بر اینکه وضعیت صنعت قطعهسازی در حال حاضر مناسب نیست چون که نه قیمت قطعات اصلاح شده و نه خودروسازان مطالبات قطعهسازان را پرداخت میکنند،گفت: قیمت مواد اولیه قطعهسازان، ۱۰۰ درصد افزایش یافته و ۴۴ درصد هم هزینه دستمزد گران شده است و این موارد موجب میشود که قیمت قطعات هم گران شود.
محبی نژاد در پاسخ به این پرسش که چرا هنوز قیمت قطعات گران نشده است؟ گفت: خودروسازان میگویند پولی نداریم که افزایش هزینهها را پوشش دهیم. در حقیقت، چون اصلاح قیمت واقعی برای خودروسازان لحاظ نشده است، به همین خاطر پولی برای تامین هزینههای خود (یعنی خرید قطعات با قیمت واقعی) را ندارند.
او گفت: قطعه سازان امسال به سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار ارز نیاز دارند که اگر برنامههای داخلیسازی اجرایی شود به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار نیاز دارند.
مسعود پروین، معاون برنامهریزی جامع تولید سایپا هم در این مورد اظهار کرد: ۹۲ درصد کمبود قطعات خودروهایی که در پارکینگهای سایپا پارک شده اند، مربوط به کاتالیست خودرو و مباحث زیست محیطی است. مواد معدنی و فلزات گرانبهای مورد نیاز برای ساخت کاتالیست در کشور نیست؛ بنابراین امکان تجاریسازی و تحویل به موقع آنها به مشتریان وجود ندارد. در این موضوع علاوه بر نقص در خودرو، سازمانهای ذیربط نیز مجوز تحویل این خودروها را صادر نمیکنند.
به گفته او، از اواخر سال اخیر و بر اثر شیوع ویروس کرونا در دنیا، تامین مواد اولیه برای همه قطعهسازان و به تبع آن تامین همه قطعات برای خودروسازان با مشکل مواجه شده و به همین خاطر در ابتدای امسال، تیراژ روزانه تولید خودرو با کاهش رو به رو شده است.
او با ذکر اینکه خودروسازان، تولیدکننده کاتالیست نیستند، اما دانش مهندسی و توان تولید کاتالیست در داخل کشور وجود دارد گفت: البته قطعهسازان توانمندی در کشور داریم، اما برای تولید داخلی قطعه و تولید آن، به مواد اولیه آلی و معدنی و برخی فلزات گرانبها نیاز است که در کشور وجود ندارد و زنجیره تامین صنعت خودرو ناگزیر از واردات این مواد معدنی خاص است؛ لذا هر زمان که شرایط واردات سخت میشود یا قیمت جهانی این مواد افزایش مییابد، با کمبود شدید این قطعه در کشور رو به رو میشویم.
بر اساس این گزارش ثبت نام پیش فروش دو گروه سایپا و ایران خودرو امسال هم مثل هرسال روی سایت این دو شرکت فعال بوده است. این در حالی است که بسیاری از مشتریان این دو شرکت از تاخیر در تحویل خودروها ناراضیاند و برخی هم پس از مدتها همچنان خودروهای خود را تحویل نگرفتهاند.
با توجه به اینکه هم اکنون ۸۰ هزار دستگاه خودروی ناقص در کف کارخانههای این شرکتها (انبار و پارکینگ) وجود دارد و خودروسازان همچنان برای تامین مواد اولیه و قطعات تولید با مشکل رو به رو هستند این امکان وجود دارد که مشتریان نتوانند خودروی خود را در زمان مقرر، با امکانات و کیفیت لازم تحویل بگیرند.
از سویی دیگر عدم پرداخت معوقات قطعه سازان از طرف خودروسازان موجب شده تا تولید قطعات به کندی انجام شود. حال به نظر میرسد باتوجه به کمبود قطعات خودرو، سرنوشت خودروهای ناقص کف کارخانهها هم با ابهام در زمان تحویل به مشتریان همراه شود.
باشگاه خبرنگاران جوان
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد