آیا قرعه کشی برای پیش فروش ها حذف میشود؟
به روز رسانی ۱۹ مرداد ۱۴۰۰ :
احمد نعمت بخش دبیر انجمن خودروسازان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه قرعه کشی برای ایران خودرو هم حذف می شود یا خیر؟ گفت: هم اکنون با توجه به اینکه قیمت محصولات سایپا در کارخانه با بازار یکی شده، طرح قرعه کشی برای برخی از محصولات سایپا حذف شده است و اگر قیمت محصولات ایران خودرو با کارخانه یکی شود، قرعه کشی برای این کارخانه هم حذف می شود.
او بیان کرد: اکنون شاهد تفاوت قیمت در مدل های مختلف هستیم و تا زمانی که اختلاف قیمت بین کارخانه و حاشیه بازار از بین نرود، رانت به وجود می آید و دلالی در بازار به رشد خود همچنان ادامه می دهد. روش های بهتری برای حذف دلالان وجود دارد اما متاسفانه از تجربه گذشته استفاده نمی شود.
دبیر انجمن خودروسازان بیان کرد: باید خودرو در حاشیه بازار به فروش رود تا اختلاف قیمت ها کم شود و قیمت خودرو در حاشیه بازار و کارخانه تک نرخی شود. اکنون اگر از سال گذشته تاکنون قیمت خودرو افزایش یافت، به دلیل قیمت گذاری دستوری است که اثرات آن به خودروساز می رسد.
نعمت بخش در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا عرضه خودرو توسط خودروسازان کاهش یافته است، تشریح کرد: اکنون خودروسازان بدهی زیادی به قطعه سازان دارند و تا زمانی که قطعه سازان به خودروسازان قطعات را ندهند، خودروسازان نمی توانند خودروهای ناقص را تکمیل کنند و به همین ترتیب تعداد خودروهای ناقص افزایش می یابد.
او بیان کرد: اکنون ۱۲۰ هزار خودرو ناقص کف پارکینگ خودروسازان وجود دارد که دلیل آن هم نبود قطعه است و در صورتی که خودروسازان مطالبات قطعه سازان را نپردازند، این میزان افزایش مییابد.
دبیر انجمن خودروسازان تشریح کرد: اکنون مشکل اصلی که داریم، برای قیمت گذاری دستوری است و اگر خودرو در حاشیه بازار به فروش رود تک نرخی خواهد شد و قیمت ها در بازار کاهش می یابد. در زمانی که خودرو در حاشیه بازار به فروش می رفت، قیمت خودرو در بازار و حاشیه بازار یکسان شده بود و شاهد توازن در عرضه و تقاضا بودیم.
او ادامه داد: اصولا قیمت هر کالایی را عرضه و تقاضا مشخص می کند و اگر تقاضا افزایش یابد، قیمت ها افزایش می یاد و با کاهش تقاضا، قیمت ها کاهش پیدا می کند. شرایط باید طوری مهیا شود که فروشنده برای خریدار فرش قرمز پهن کند.
۱۸ مرداد ۱۴۰۰ : حذف قرعهکشی از فرآیند عرضه شرکتهای خودروساز استارت خورد. پیشتر اخباری در ارتباط با لغو برخی محدودیتها برای حضور خریداران خودرو از مبدأ مطرح بود اما به نظر میرسد با حذف قرعهکشی تمام محدودیتها برای خریداران خودرو از شرکتهای خودروساز برداشته شده و مانند روال قبل متقاضیان میتوانند به سایتهای شرکتهای خودروساز مراجعه و محصول خود را خریداری کنند.
بر این اساس روز گذشته خودروسازی سایپا در آخرین پیشفروش خود برای پنج محصول تولیدی (کوئیک S، ساینا S، کوئیک دندهای، کوئیک R و وانت پراید) علاوه بر حذف محدودیتهای ثبت نام، قرعهکشی را نیز از فرآیند فروش خود حذف کرده است.
بر اساس اطلاعیهای که این خودروساز منتشر کرده متقاضیان میتوانند در زمان تعیین شده (از امروز ساعت ۱۰ صبح به مدت ۲۴ ساعت) به سایت فروش این خودروساز مراجعه کرده از میان محصولات عرضه شده خودروی مورد نظر خود را انتخاب کنند، مبلغ اعلام شده را به عنوان پیشپرداخت به حساب خودروساز واریز و منتظر دریافت خودرو بر اساس برنامه زمانبندی اعلام شده (دی ماه ۱۴۰۰ تا تیرماه ۱۴۰۱) از سوی خودروساز باشند.
به نظر میرسد در حال حاضر خودروسازان حذف محدودیتها را در برنامه پیشفروش خود اعمال کردهاند اما به تدریج شاهد حذف محدودیتها برای حضور متقاضیان در طرحهای فروش فوقالعاده نیز خواهیم بود. اما چرا خودروسازان به سمت حذف محدودیتها و قرعهکشی از فرآیند فروش خود رفتند؟
به نظر میرسد اصلیترین دلیل این مساله نگرانی خودروسازان از کاهش متقاضی برای محصولات تولیدی باشد. بررسی طرحهای فروش خودروسازان نشان میدهد نمودار حضور متقاضیان در برنامههای متعدد فروش آنها طی حدود ۱۵ ماهی که از اعمال محدودیتها و شناسایی خریداران از مسیر قرعهکشی میگذرد، روند نزولی داشته است. البته باید توجه کرد افت متقاضیان برای حضور در طرحهای فروش خودروسازان از آبان سال گذشته محسوستر شده است.
به نظر میرسد افت تعداد متقاضیان این نگرانی را برای شرکتهای خودروساز به وجود آورده که آنها نتوانند برای محصولات تولیدی خود مشتری پیدا کنند؛ بنابراین به دنبال این هستند تا از مسیر حذف محدودیتها و همچنین قرعهکشی جاده حضور خریداران را در طرحهای فروش خود عریض کنند. کاهش قیمت برخی از محصولات در بازار به نسبت قیمتهای کارخانهای نیز به نوعی زنگ خطر را برای خودروسازان به صدا در آورد. در کنار این مساله نارضایتی خریداران از اجرای قرعهکشی یکی دیگر از دلایل حذف قرعهکشی میتواند باشد. خریداران معتقدند عرضه خودرو از این مسیر سبب میشود دریافت خودرو از شرکتهای خودروساز به بخت و اقبال گره بخورد.
این در حالی است که سیاستگذار خودرویی به دنبال این بود که از مسیر قرعهکشی، خودرو را به دست مصرفکننده واقعی برساند و به نوعی دست دلالان و واسطهها را کوتاه کند. اما اخبار منتشر شده در ارتباط با اجاره کارت ملی و پیدا کردن افرادی که شرایطی منطبق با محدودیتهای اعلامی خودروسازان داشتند از سوی دلالان، سبب شد تا تیر سیاستگذار خودرویی به سنگ بخورد و باز هم در عمل خریداران واقعی دستشان از خودرو کوتاه بماند. حال با برداشته شدن محدودیتها و حذف قرعهکشی این امکان وجود دارد تا متقاضیان در بازه زمانی اعلامی به سایت خودروسازان مراجعه کرده و با پرداخت پول، خودروی مورد نظر خود را پیشخرید کنند.
دنیای اقتصاد
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد