وابستگی بیش از حد کشور آلمان به چین
تحقیقاتی جدید نشان میدهد، سرمایهگذاران آلمانی هرچه بیشتر دانش و فناوری خود را به چین منتقل کنند، وابستگی خود به این کشور را افزایش میدهند. مدتهاست که کارشناسان در مورد وابستگی شدید کشورهای غربی به چین هشدار میدهند.
بر اساس تازهترین پژوهش "موسسه اقتصاد جهانی" در شهر کیل آلمان از نظر اقتصادی خود را بهشدت به چین وابسته میکند.
رولف لانگهامر، یکی از پژوهشگران این موسسه هنگام معرفی نتایج پژوهش تازه در روز دوشنبه، ۲۱ فوریه (دوم اسفند) اظهار داشت، شرکتهای آلمانی "به شکل خطرناکی" در مسیر وابستگی به چین و رهبری این کشور هستند و خود را بیش از پیش نیازمند حسننیت مقامات چینی میکنند.
لانگهامر تاکید کرد: «سرمایهگذاران آلمانی با انتقال فناوریهای پیشرفته خود به چین قدرت ژئوپلیتیک این کشور را افزایش میدهند و میتوانند توسط شرکتهای داخلی تحت فشار قرار گیرند.»
بر اساس دادههای موسسه پژوهشی کیل، شمار شرکتهای تابعه و سایتهای تولیدی شرکتهای بزرگ آلمانی در چین از دهه ۱۹۹۰ به این سو همواره در حال افزایش بوده است.
در سال ۲۰۱۹ نزدیک به هفت درصد از سرمایه گذاری خارجی آلمان در چین انجام شده است که معادل حدود ۸۹ میلیارد یورو است. سرمایهگذاری در بخش تولید، یعنی مواد شیمیایی، ماشینالات یا خودروسازی، از دو درصد به ۱۴ درصد افزایش یافته و به ۶۱ میلیارد یورو رسیده است.
هشدارهای گذشته
در چند سال اخیر کشورهای غربی نگرانی خود را از افزایش قدرت اقتصادی و ژئوپلیتیک چین ابراز کرده و خواستار مقابله با آن بودهاند.
بخش قابل توجهی از آخرین نشست گروه صنعتی جی۷ در سال گذشته میلادی به این موضوع اختصاص داشت.
سران کشورهای آمریکا، آلمان، ایتالیا، بریتانیا، ژاپن، فرانسه و کانادا به رشد چشمگیر چین در عرصههای نظامی و اقتصادی طی ۴۰ سال گذشته پرداخته و اعلام کردند که باید با سرمایهگذاری در زیرساختهای اقتصادی کشورهای دیگر به رقابت با چین پرداخت و از افزایش نفوذ این کشور در جهان جلوگیری کرد.
ایالات متحده به عنوان بزرگترین سرمایهگذار خارجی جهان، از نزدیکی به چین خودداری میکند و سرمایهگذاری خود را بیش از هر جا بر اروپا متمرکز کرده است.
در سال ۲۰۲۰ تنها حدود دو درصد از کل سرمایهگذاریهای خارجی آمریکا که معادل ۱۱۰ میلیارد یورو است به چین اختصاص یافت.
رُلف لانگهامر میگوید، خودداری شرکتهای آمریکایی از سرمایهگذاری در چین، با توجه به این که این کشور در سالهای اخیر یکی از پویاترین مناطق در حال رشد جهان بوده و بازار فروش بسیار پرسودی را به شرکتها ارائه میدهد، شگفتآور است.
او یکی از دلایل این امر را نگرانی آمریکاییها در مورد سوءاستفاده چین از انتقال دانش و جاسوسی از اطلاعات حساس و امنیتی میداند.
پژوهشگر این موسسه آلمانی تاکید میکند که دولت ایالات متحده برای حفاظت از امینت داخلی تنها به کنترل شرکتهای خارجی در آمریکا بسنده نمیکند بلکه گسترش شرکتهای آمریکایی در خارج از کشور را هم تنظیم کرده و بر آن نظارت دارد.
آلمان برای این منظور فقط فعالیتهای داخلی شرکتهای خارجی را از طریق قانون تجارت خارجی تنظیم میکند و با شرکتهای آلمانی در خارج کاری ندارد.
وابستگی ویژه خودروسازان
به گفته لانگهامر، هدف اصلی چین این است که از سایر کشورها، بهویژه از بزرگترین رقیب خود ایالات متحده، مستقلتر شود و بتواند فناوریهای کلیدی را تولید کند.
پکن برای رسیدن به این هدف به دانشی نیاز دارد که هنوز باید کسب کند. لانگهامر می گوید: «سرمایهگذاران خارجی باید بدانند که آنها در این زمینه به چین کمک میکنند و این کشور به محض کسب دانش فنی لازم، شرکتهای داخلی را جایگزین شرکتهای خارجی میکند.»
شرکتهای آلمانی بهویژه در صنعت خودرو سالهاست که در چین سود میکنند و اکنون وابستگی آنها به بازار چین میتواند به یک مشکل جدی تبدیل شود.
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد