عقب‌ ماندن ۵۰ درصدی تولید خودرو از برنامه

سه شنبه 10 خرداد 01 ساعت 10:16
عقب‌ ماندن ۵۰ درصدی تولید خودرو از برنامه

شرکت‌های خودروساز تا پایان دومین ماه از سال ‌جاری در مجموع حدود ۱۱۷‌هزار و ۱۰۰ دستگاه خودرو تولید کردند. این در شرایطی است که این سه شرکت سال گذشته در همین بازه زمانی حدود ۱۱۵‌هزار دستگاه تولید داشته‌اند. بر این اساس در اردیبهشت امسال همچنین تعداد ۷۳‌هزار و ۶۰۰ دستگاه خوروی سواری تولید شده که نسبت به فروردین‌ماه که تولید ۴۳‌هزار و ۴۷۷ دستگاه بوده، رشدی ۷۰درصدی را تجربه کرده است.

شرکت‌های خودروساز در شرایطی رشد نصف‌ونیمه دودرصدی را در کارنامه خود ثبت کردند که میزان تولید دوماهه آنها فاصله معناداری با هدف‌گذاری وزارت صمت برای تولید خودرو در سال‌ جاری دارد. سیاستگذار خودرویی به دو خودروساز بزرگ کشور تکلیف کرده که در سال ‌جاری در مجموع یک‌میلیون و ۴۰۰‌هزار دستگاه از انواع محصولات خود را تولید کنند. با توجه به این تکلیف، شرکت‌های خودروساز باید ماهانه حدود ۱۱۶‌هزار و ۶۰۰ دستگاه از محصولات خود را در خطوط تولید تکمیل کنند.

این در حالی است که آمارها نشان می‌دهد ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو در بازه دوماهه حدود ۱۱۷‌هزار و ۱۰۰ دستگاه تولید کرده‌‌اند. بنابراین خودروسازان تا اینجای کار حول‌و‌حوش ۵۰‌درصد از برنامه تکلیف‌شده برای سال‌ جاری عقب هستند.

 

اینکه شرکت‌های خودروساز نسبت به سال گذشته نتوانسته‌اند رشد چندانی را تجربه کنند ریشه در اصرار به تولید با رمز «عبور مستقیم» دارد. شرکت‌های خودروساز در سه‌ماهه پایانی سال گذشته حدود ۱۸۰‌هزار دستگاه از محصولات خود را در پارکینگ‌ها به صورت ناقص دپو کردند. این مساله منجر به ایجاد حساسیت برای برخی نهادهای نظارتی شد و کار تا جایی بالا گرفت که سازمان بازرسی کل کشور مدیران عامل وقت دو شرکت ایران‌خودرو و سایپا را احضار کرد و درباره دپوی این تعداد خودرو از آنها توضیح خواست. بعد از این اتفاق‌ها سیاستگذار خودرویی از شرکت‌های خودروساز خواست فیتیله تولید را پایین کشیده و روی تکمیل خودروهای ناقص خود تمرکز کنند.

اتخاذ این سیاست منجر به نزولی شدن نمودار تعداد خودروهای ناقص شد، اما در مقابل شاهد بودیم خط تولید خودروسازان نیز رو به خلوتی رفت. خلوت شدن خطوط تولید خودروسازان کار را به جایی رساند که در اسفندماه گذشته آنها تولید حدود ۳۷‌هزاردستگاهی را در کارنامه خود ثبت کردند. این تیراژ تولید در کف ۱۲ماهه سال ۱۴۰۰ قرار گرفت. تاکتیک تولید خودروی کامل در سال‌ جاری نیز مدنظر سیاستگذار خودرویی قرار دارد و شرکت‌های خودروساز همچنان براساس همین تاکتیک مشغول تولید محصولات خود هستند.

اما به نظر می‌رسد تاکید بر تولید خودرو به صورت کامل با هدف‌گذاری صورت‌گرفته برای تولید خودرو در سال ‌جاری چندان همخوانی ندارد. مشخص نیست خودروسازان در شرایط حاضر که با چالش‌های مختلفی در ارتباط با تامین نقدینگی، تامین قطعات از مسیر داخلی و همچنین تامین ریزتراشه‌های الکتریکی مواجه هستند، چگونه می‌توانند ضمن اجرای تاکتیک تولید خودروی کامل همچنان به انجام تکلیف محول‌شده در ارتباط با تولید یک‌میلیون و چهارصد‌هزار دستگاهی پایبند باشند؟

یکشنبه گذشته سیدرضا فاطمی‌امین وزیر صمت، در بازدید از شرکت سایپا عنوان کرد قیمت خودرو افزایش پیدا نمی‌کند. این در شرایطی است که یکی از ملزومات تحقق رشد ۶۰درصدی خودرو در سال‌ جاری با توجه به تداوم برنامه‌ریزی دولتی برای این صنعت، و همچنین عدم‌بهره‌وری در این شرکت‌ها، افزایش قیمت با توجه به نرخ تورم کنونی است.

رشد دودرصدی خودرو در اردیبهشت بیانگر آن است که تولید حال و روز خوبی ندارد و قیمت‌گذاری دستوری همراه با رشد زیان انباشته و تولید از یک‌سو و بدهی به قطعه‌سازان و همچنین عدم‌دریافت تسهیلات بانکی از سوی دیگر خودروسازی را در تنگنا قرار داده است. اینکه چطور خودروسازان با وجود عدم‌نقدینگی مناسب قادر به جبران عقب‌ماندگی تولید هستند، سوالی است که پاسخ آن با ابهامات زیادی روبه‌رو است.

در این ارتباط سعید مدنی مدیرعامل پیشین خودروسازی سایپا می‌گوید در شرایط حاضر که شرکت‌های خودروساز با چالش نقدینگی رو‌برو هستند و نمی‌توانند بدهی خود را به شرکت‌های قطعه‌ساز پرداخت کنند، صحبت از رشد تولید حدود ۶۰درصدی نسبت به سال گذشته چندان عملیاتی به نظر نمی‌رسد.

مدیرعامل پیشین سایپا ادامه می‌دهد اصرار خودروسازان به تولید به صورت عبور مستقیم نیز کار را بیش از پیش برای تحقق هدف‌گذاری صورت‌گرفته دشوار می‌کند. مدنی می‌گوید برخی از خودروسازان در مقاطعی به دلیل چالش در تامین برخی قطعات از حربه تولید به صورت ناقص استفاده می‌کنند.

این کارشناس خودرو تصریح می‌کند در واقع آنها تولید خودرو به صورت ناقص را فرصتی می‌دانند تا خطوط تولید به فعالیت خود ادامه دهند و در فرصت مناسب به سراغ تکمیل خودروهای ناقص بروند.  مدنی در پاسخ به این سوال که شرکت‌های خودروساز چگونه می‌توانند عقب‌افتادگی دوماهه را نسبت به هدف‌گذاری صورت‌گرفته جبران کنند، می‌گوید شرکت خودروساز برای جبران عقب‌افتادگی خود باید در گام اول به تجهیز منابع مالی خود اقدام کند. مدیرعامل پیشین سایپا ادامه می‌دهد دردسترس‌ترین راه برای تجهیز منابع مالی شرکت‌های خودروساز صدور مجوز فروش در حاشیه بازار است.

مدنی تاکید می‌کند اما از آنجا که سیاستگذار خودرویی همچنان در پروسه قیمت‌گذاری محصولات تولیدی خودروسازان حضور تمام‌قدی دارد، بنابراین وزارت صمت باید نسبت به همخوان کردن قیمت خودرو با شرایط تولید به گونه‌ای عمل کند که شرکت‌های خودروساز از تولید با ضرر فاصله بگیرند. به اعتقاد مدنی فاصله گرفتن از تولید با زیان، راه را برای تزریق نقدینگی به شرکت‌های قطعه‌ساز و همچنین سفارش‌گذاری قطعاتی که از مسیر واردات تامین می‌شوند هموار می‌کند.

جزئیات تولید دوماهه خودروسازان
اطلاعات منتشرشده در سایت کدال سازمان بورس نشان می‌دهد ایران‌خودرویی‌ها تا پایان اردیبهشت‌ماه سال ‌جاری تولید بیش از ۶۵‌هزار و ۸۰۰ دستگاه از محصولات خود را به سرانجام رساندند. این در حالی است که این خودروساز سال گذشته در همین بازه زمانی تولید حدود ۵۴‌هزار و ۳۰۰ دستگاه از محصولات حاضر در سبد محصولاتی خود را تکمیل کرد. بنابراین شاهد هستیم که این خودروساز رشد بیش از ۲۰درصدی را در کارنامه خود ثبت کرد.  بررسی جزئیات تولید این خودروساز نشان می‌دهد آنها تا پایان اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱ در مجموع تولید بیش از ۴۰‌هزار و ۶۰۰ دستگاه از اعضای حاضر در گروه پژو را به سرانجام رساندند.

تولید این تعداد از گروه پژو در حالی رقم خورده که در همین بازه زمانی در سال گذشته آنها بیش از ۳۷‌هزار و ۵۰۰ دستگاه انواع محصولات با برند پژو را در خطوط تولید خود تکمیل کردند. مقایسه این دو تیراژ تولید نشان می‌دهد که گروه پژو در بازه زمانی یادشده در سال‌ جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشدی بیش از ۸درصدی را در کارنامه خود ثبت کرده است.

گروه سمند نیز رشد تولید را تجربه کرده است. آبی‌های جاده مخصوص تا پایان دومین ماه از فصل بهار امسال در مجموع تولید حدود ۱۱‌هزار و ۴۵۰ دستگاه انواع خودروی سمند را نهایی کردند. این در حالی است که سال گذشته در همین بازه زمانی حدود چهار هزار و ۶۵۰ دستگاه سمند در خطوط تولید این خودروساز تولید شد. بنابراین به لحاظ تعداد، غول آبی جاده مخصوص موفق شد بیش از ۶‌هزار و ۸۰۰ دستگاه انواع سمند در سال ‌جاری نسبت به سال گذشته تولید کند.

آمار تولید خودرو

بنابراین سمند نیز رشدی حدود ۱۴۷درصدی را تجربه کرده است. اما برخلاف گروه پژو و گروه سمند، دنا در بازه زمانی یادشده افت تولید را به خود دیده است. ایران‌خودرویی‌ها تا پایان دومین ماه از فصل بهار در مجموع ۶‌هزار دستگاه انواع دنا را در خطوط تولید خود تکمیل کردند. اما این خودروساز سال گذشته در همین بازه زمانی توانسته بود تولید بیش از ۶‌هزار و ۹۰۰ دستگاه انواع دنا را عملیاتی کند.

بنابراین آبی‌های جاده مخصوص افت تولیدی بیش از ۱۳درصدی را در تولید دنا تجربه کرده‌اند. خودروساز ساکن کیلومتر ۱۴ جاده مخصوص در تولید رانا رشد تولید را به خود دیده است. ایران‌‌خودرویی‌ها تا پایان اردیبهشت‌ماه سال ‌جاری حدود چهار‌هزار و ۵۰۰ دستگاه رانا تولید کردند. اما این خودروساز در مدت زمان مشابه در سال گذشته تولید حدود چهار‌هزار و ۵۰ دستگاه را در کارنامه خود ثبت کرده بود. بنابراین شاهد رشد بیش از ۱۰درصدی در تولید رانا هستیم.

غول آبی جاده مخصوص در تولید تارا نیز رشد تولید داشته است. آنها در پایان دومین ماه از سال ‌جاری بیش از ‌هزار و ۵۵۰ دستگاه تارا را در خطوط تولید خود تکمیل کردند.  اما سال گذشته در همین بازه زمانی حدود ۱۹۰ دستگاه تارا تولید شد. مقایسه دو تیراژ تولید یادشده گویای رشد تولید بیش از ۷۳۰درصدی تاراست. این رشد تولید ریشه در عدد پایین تولید سال گذشته دارد. ایران‌خودرویی‌ها همچنان تولید هایما را در دستور کار دارند.

تنها محصول مونتاژی ایران‌خودرو در اردیبهشت‌ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشدی بیش از ۹۰درصدی را تجربه کرده است.  آبی‌های جاده مخصوص طی دو ماهه ۱۴۰۱ نزدیک به‌هزار و ۷۵۰ دستگاه هایما تولید کردند اما در مدت مشابه سال گذشته بیش از ۹۰۰ دستگاه هایما توسط این خودروساز تکمیل شد.  حال به سراغ دیگر خودروساز بزرگ کشور یعنی خودروسازی سایپا می‌رویم. 

نارنجی‌های جاده‌ مخصوص برخلاف ایران‌خودرویی‌ها افتی حدود ۱۸‌درصدی را تا پایان اردیبهشت‌ماه سال ‌جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته به خود دیدند. سایپایی‌ها در دوماهه ابتدایی سال ‌جاری در مجموع تولید ۳۶‌هزار و  ۶۸۰ دستگاه از محصولات خود را به سرانجام رساندند. اما آمارهای سال گذشته این خودروساز نشان می‌دهد سال گذشته آنها بیش از ۴۴‌هزار و ۹۰۰ دستگاه خودرو تولید کردند. غول نارنجی جاده مخصوص در خانواده تیبا افتی حدود ۲۲درصدی را تجربه کرده است. سال گذشته غول نارنجی جاده مخصوص بیش از ۴۲‌هزار و  ۷۵۰ دستگاه انواع تیبا، کوییک و ساینا تولید کرده بود.

اما برخلاف خانواده تیبا تولید شاهین در این خودروساز با رشد همراه شد. خودروساز ساکن کیلومتر ۱۵ جاده مخصوص رشد بیش از ۵۷درصدی را در تولید شاهین ثبت کرد. سال گذشته تا پایان اردیبهشت‌ماه حدود دو‌هزار و ۱۸۰ دستگاه شاهین در خطوط تولید سایپا تکمیل شد. اما غول نارنجی توانست تا پایان دومین ماه از سال‌ جاری با رشد حدود ‌هزار و ۲۵۰ دستگاهی تیراژ شاهین را به حوالی سه‌هزار و ۴۳۰ دستگاه برساند. سومین خودروساز بزرگ کشور یعنی پارس‌خودرو نیز مانند سایپا افت تولید را در کارنامه خود ثبت کرد. پارس‌خودرویی‌ها سال گذشته تا پایان دومین ماه از فصل بهار تولید بیش از ۱۵‌هزار و ۷۰۰ دستگاهی را تجربه کردند، اما این خودروساز در پایان اردیبهشت‌ماه امسال تولید بیش از ۱۴‌هزار و ۶۰۰دستگاهی را عملیاتی کرد.

بنابراین شاهد افت تولیدی حول‌‌ وحوش ۷درصدی در این شرکت خودروساز هستیم. پارس‌خودرویی‌ها در تولید گروه Q200 در پایان بازه زمانی یادشده افت بیش از ۳۳‌درصدی را به خود دیدند. آنها طی دو ماهی که از سال‌ جاری گذشت بیش از ۸‌هزار دستگاه از محصولات این گروه را در خطوط تولید خود تکمیل کردند، این در حالی است که تولید سال گذشته این خودروساز در همین بازه زمانی بیش از ۱۲‌هزار دستگاه بود.

اما پارس‌خودرویی‌ها در تولید کوییک معمولی رشد حدود ۱۴۹درصدی را به خود دیدند. سال گذشته آنها بیش از دو‌هزار و ۳۵۰ دستگاه کوییک معمولی تولید کردند، اما امسال با  رشد بیش از سه‌هزار و ۵۰۰دستگاهی، تیراژ تولید کوییک معمولی را به ۵‌هزار و ۸۵۰ دستگاه رساند.

دنیای اقتصاد

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar