آیا بیمه خسارت افت قیمت خودرو رو پرداخت می کند؟

با افزایش قابل توجه قیمت خودرو در سالهای اخیر، خسارت افت قیمت به یکی از دغدغههای اصلی صاحبان خودرو در زمان تصادف تبدیل شده است. به همین دلیل هم برای اکثر مالکان سوال ایجاد شده است که آیا بیمه خسارت افت قیمت خودرو رو پرداخت می کند؟ بله، با داشتن بیمه شخص ثالث خودرو که در ایران اجباری است، میتوانید خسارت افت قیمت خودروی خود را دریافت کنید. در صورتی هم که خسارت ایجاد شده بیشتر از سقف تعهد مالی بیمه شخص ثالث باشد، میتوانید با کمک بیمه ی بدنه خودرو مابه التفاوت را به مالک خودروی آسیب دیده پرداخت کنید. برای اطلاع از جزئیات و نحوه دریافت خسارت افت قیمت خودرو تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
خسارت افت قیمت خودرو را کدام بیمه پرداخت میکند؟
خسارت افت یا کسر قیمت خودرو به نوعی از خسارت گفته میشود که توسط خودروی مقصر به خودروی آسیب دیده پرداخت میشود تا جبران زیان وارد شده به ارزش روز آن خودرو باشد. در تصادفات رانندگی شدید که باعث آسیب دیدن کلی و جزئی قطعات خودرو مانند بدنه، شاسی، موتور و ... میشود، قیمت خودرو کاهش شدیدی پیدا میکند و اگر مالک بخواهد خودروی خود را بفروشد مجبور میشود تا آن را به قیمتی بسیار پایینتر از ارزش روز آن بفروشد. از این رو در زمان بروز چنین حوادثی، مالکان زیان دیده برای دریافت خسارت افت قیمت خودروی خود اقدام میکنند.
طبق قانون پرداخت خسارت افت قیمت به عهده راننده مقصر است و راننده میتواند با ارائه بیمهنامه شخص ثالث خودروی خود جبران خسارت کند. گاه ممکن است. سقف خسارت بیمه شخص ثالث، توسط تعهد مالی انتخابی بیمهگزار و در زمان خرید بیمه شخص ثالث مشخص میشود. اما چنانچه تعهد مالی بیمه نامه شما کمتر از خسارتی که باید به رانندهی زیان دیده بپردازید باشد، شرایط چگونه خواهد بود؟
در این صورت دو راهکار وجود دارد:
- در صورت داشتن بیمه بدنه، میتوانید مابقی خسارت افت قیمت خودرو را با بیمه بدنه بپردازید.
- اگر دارای بیمه بدنه نباشید، لازم است تا مابه التفاوت خسارت را از جیب خود بپردازید. چنانچه طرفین بر روی خسارت افت قیمت به توافق نرسند، باید به شکایت خود را از دادگاه صلح (شورای حل اختلاف) پیگیری کنند که در ادامه به صورت کامل شرح خواهیم داد.
آخرین تغییرات قانون خسارت افت قیمت خودرو
در سالهای قبل خسارت افت قیمت خودرو تنها شامل خودروهایی بود که کمتر از ۵ سال از تاریخ ساخت آنها میگذشت. اما با افزایش چشمگیر قیمت خودرو در سالهای اخیر، این قانون دستخوش برخی تغییرات قرار گرفت. براساس دستورالعمل جدید بیمه مرکزی، افت قیمت شامل خودروهای تا ۱۰ سال ساخت نیز میشود؛ به همین جهت نیز کارشناسان رسمی بیمه مرکزی، دادگستری و کارشناسان شرکتهای بیمه موظف هستند مطابق این دستورالعمل افت قیمت خودروهای تا ۱۰ سال ساخت را تعیین و پرداخت کنند.
همچنین طبق گفته سخنگوی دولت در جلسهی هیئت دولت در تاریخ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳، زین پس شرکتهای ارائه کننده بیمه شخص ثالث موظف هستند تا خسارت افت قیمت تمامی وسایل نقلیه زمینی را بدون دریافت هزینهی اضافه پوشش دهند.
در رابطه با خسارت افت قیمت خودرو این سه نکته را در نظر داشته باشید:
- هر وسیله نقلیه میتواند تنها یکبار از خسارت افت قیمت استفاده کند.
- خسارت افت قیمت خودرو زمانی پرداخت میشود که به بدنه خودرو آسیب شدیدی وارد شده باشد.
- آسیبهای جزئی مشمول قانون خسارت افت قیمت نمیشوند.
قطعات استثناء در قانون افت قیمت خودرو در تصادف
همانطور که پیشتر توضیح دادیم، آسیبهای جزئی به برخی قطعات شامل قانون افت قیمت خودرو نمیشوند. به طور مثال با آسیب دیدن چراغهای خودرو در تصادف نمیتوانید درخواست خسارت افت قیمت بکنید.
لیست قطعاتی از خودرو که شامل قانون افت قیمت نمیشوند به شرح زیر است:
- قطعات داخلی اتاق خودرو
- چراغها
- آینهها
- قفل دربها
- دستگیرهها
- رادیاتور
- برفپاکنها
- دوربینها
- حسگرها
- سپر جلو و عقب
- قطعات برقی
- باتری
- دیفیوژر
- تایرها و رینگها
- فلاپها
- لوازم تزئینی
- شیشهها
- جلو پنجره
- شیشه سانروف و پانوراما
- زهها
چگونه میتوان خسارت افت قیمت خودرو را دریافت کرد؟
اگر میزان خسارت افت قیمت خودرو بیشتر از میزان سقف تعهد مالی بیمه شخص ثالث باشد، برای دریافت خسارت سه راه وجود دارد:
۱. توافق برای دریافت افت قیمت خودرو
توافق بهترین راهکار برای پرداخت و دریافت مابقی خسارت افت قیمت خودرو است. اگر راننده مقصر و زیان دیده بتوانند بر سر مشکل خود به توافق برسند، دیگر نیازی به شکایت و مراجعه به دادگاه شورای حل اختلاف نخواهد بود. اما اگر نتوانند، چاره شکایت است.
برای جلوگیری از چنین اتفاقاتی بهتر است تا در زمان خرید بیمه شخص ثالث، سقف تعهدات مالی خود را مبلغی بالا تعیین کنید تا بدون درگیر شدن در چنین مسائلی، با بیمه نامه شخص ثالث خسارت را بپردازید. اگر قبلا بیمه خود را تهیه کردهاید و میخواهید تعهد مالی خود را الان بالا ببرید، لازم است برای دریافت الحاقیه بیمه شخص ثالث اقدام کنید.
۱. استفاده از بیمه بدنه به همراه بیمه شخص ثالث
برای پرداخت مابه التفاوت خسارت افت قیمت خودرو، میتوانید همزمان از بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه استفاده کنید. در این صورت مبلغی را که شامل بیمه شخص ثالث نشده است، بیمه بدنه پرداخت خواهد کرد.
در این حالت، بیمه بدنه به عنوان یک پشتوانه مالی عمل میکند و جبران خسارت میکند تا شما از پرداخت هزینههای گزاف مصون باشید.
۱. شکایت برای دریافت افت قیمت خودرو
چنانچه دو روش بالا موثر نبود، مالک خودروی آسیب دیده چارهای جز طرح شکایت برای دریافت خسارت افت قیمت نخواهد داشت. برای این کار هم افراد باید به شورای حل اختلاف مراجعه کرده و شکایت خود را تنظیم کنند. مدارکی که باید در زمان طرح شکایت با خود به همراه داشته باشند عبارتند از:
- ارائه کروکی تصادف و گزارش حادثه (تحویل از پلیس راهور)
- برگه کارشناسی خودرو (تحویل از کارشناس دادگستری در شورای حل اختلاف)
- مدارک شناسایی
- مدارک خودرو
مراحل طرح شکایت افت قیمت خودرو در شورای حل اختلاف
به طور خلاصه مراحل ثبت شکایت عبارتند از:
- مراجعه به شورای حل اختلاف و ثبت شکایت:با داشتن مدارک فوق میتوانید شکایت خود را در شورای حل اختلاف ثبت کنید.
- تعیین میزان افت قیمت توسط کارشناس:پس از پرداخت هزینه کارشناسی، ارزیابی کارشناسان مستقر در شورای حل اختلاف صورت میگیرد و میزان افت قیمت خودرو تعیین میشود.
- صدور ابلاغیه به مالک خودروی مقصر:
- تامین دلیل افت قیمت خودرو (مشخص شدن علت تصادف)
- طی کردن مراحل دادرسی در شورای حل اختلاف
- نهایی شدن شکایت از طریق دفاتر خدمات قضایی
- ارسال ابلاغیه از طریق سامانه ثنا برای مالک خودروی مقصر (که شامل زمان صدور رای است)
- حضور طرفین در شورای حل اختلاف:
در روز صدور رای لازم است تا طرفین در شورای حل اختلاف حاضر باشند. چنانچه راننده مقصر در این جلسه حضور نداشته باشد، حکم به ضرر او صادر میشود.
پس از صدور حکم دادگاه، چنانچه راننده مقصر اعتراضی داشته باشد، میتواند درخواست تجدید نظر کند.
همچنین امکان قسط بندی خسارت افت قیمت خودرو توسط قاضی نیز وجود دارد که به نفع رانندهی مقصر است.
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد