رانا LX (مزایا و نقاط قوت) ۵ دلیل برای خرید
رانا LX به عنوان یک سدان کامپکت با پیشرانه قوی و کم مصرف، طراحی ظاهری خوب، امکانات و تجهیزات مناسب و سواری خوب و جذاب ارزش خرید بالایی دارد
داستان رانا به اواسط دهه ۸۰ شمسی باز میگردد، روزهایی که چند سالی از ورود سمند به عنوان نخستین خودروی ملی به بازار کشورمان میگذشت و ایران خودرو به دنبال این بود که با رونمایی از مدلی دیگر از خانواده خودرو ملی، از تقاضای روزافزون آن روزهای بازار برای خودروهای اقتصادی جدید به نحو احسن استفاده کند. پروژه تولید رانا با کد X12 در همان اواسط دهه قبل بود که در ایران خودرو استارت خورد. X12 خودرویی بود که تقریباً یک سال بعد از رونمایی «مینیاتور» توسط سایپا طی مراسمی توسط ایران خودرو با حضور مقامات بلندپایه کشوری معرفی شد.
جالب است بدانید تقریباً ۴ ماه قبل از رونمایی پروژه X12 تحت عنوان رانا، مجید شیخانی، قائم مقام مدیرعامل ایران خودرو در مصاحبهای با ایسنا ادعاهای جالبی در مورد این پروژه مطرح کرده بود که اثبات دروغ بودن بسیاری از آنها فقط به چند ماه زمان نیاز داشت. شاید مضحکترین و خنده دارترین موردی که شیخانی در مصاحبه خود ادعا کرده بود، بحث همکاری پورشه با ایران خودرو برای طراحی و توسعه پلت فرم این خودرو و سازگار کردن اکسل جدید و تیونینگ آن باشد. شیخانی همچنین ادعا کرده بود که رانا روی یک پلت فرم کاملاً جدید ساخته شده است و هیچ ارتباطی با پژو ۲۰۶ ندارد! قضاوت در مورد این موارد را به خود شما واگذار میکنیم.
بالاخره، پس از کش و قوسهای فراوان ۲۹ فروردین سال ۱۳۸۸ بود که طی مراسمی، که تقریباً میتوان از آن به عنوان مراسم رونمایی رانا و در عین حال، مراسم تودیع منطقی و معارفه نجم الدین، به عنوان مدیران عامل سابق و جدید گروه صنعتی ایران خودرو هم بود. در مراسم رونمایی آن، ایران خودرو گفته بود که رانا به قیمت بین ۱۰ تا ۱۲.۵ میلیون تومان، از همان سال ۸۸ وارد بازار خواهد شد. همان طور که می دانید، هیچ کدام از این ادعاها به واقعیت نپیوست و رانا نهایتاً در بهار سال ۱۳۹۱، با قیمتی بیشتر از این اعداد وارد بازار کشورمان شد.
البته نکته منفی دیگری هم در مورد رانای رونمایی شما و رانایی که وارد بازار شد وجود دارد که خیلیها را ناراحت کرد. این رانا در واقع آن خودرویی نبود که سال ۱۳۸۸ با آن همه جنجال و هیاهو رونمایی شد. این خودرو را در واقع میتوان نمونه ارزان سازی شده آن مدل دانست. در مدلی که وارد بازار شد خبری از دستگیرههای آسان بازشو، زهها و آینههای هم رنگ بدنه، دستگیرههای کرومی، رینگهای ۱۵ اینچی، نشان کروم ایران خودرو روی غربیلک فرمان، روکش چرم صندلیها، قاب آلومینیوم نمای کنسول میانی، نوارهای LED در گرافیک چراغهای جلو و برخی موارد دیگر نیست. اگر چه در همان شروع کار نیز تیپبندی این خودرو اعلام شده بود، اما کسی توقع نمونهای تا این حد ارزانسازی شده را در شرایطی که خودروسازان چینی گاه حتی در تیپ پایه محصولات به اصطلاح ارزان خود، تجهیزاتی چون گرم کن و سردکن صندلیها، سانروف، تودوزی چرم و بسیار موارد دیگر را ارائه میدهند، نداشت.
استقبال از آن بسیار خوب بود، بالاخره ایرانیها عادت دارند از هر خودرویی که ایران خودرو طراحی و تولید میکند استقبال شدید بکنند. در این که رانا خودروی بدی نیست بحثی نداریم، ولی آیا این که صنعت خودروی ما در حالی که بیش از ۵۰ سال از زمان آغاز فعالیتش میگذرد، با اعمال تغییراتی روی چراغهای یک خودروی دیگر، اسم آن را دومین خودروی ملی ایران خودرو میگذارد کار درستی است؟ بگذریم! بحث در این موارد به مطلبی جداگانه نیاز دارد و در حوصله این مطلب نمیگنجد، از این رو، بیایید ابتدا نگاهی کلی به این خودرو انداخته و سپس، به بررسی مزایا و نقاط مثبت و همچنین مطرح کردن دلایلی برای خرید رانا بپردازیم.
رانا به موتور معروف TU5 ایران خودرو مجهز شده است، یک موتور ۴ سیلندر خطی ۱.۶ لیتری ۱۶ سوپاپ با ۱۰۵ اسب بخار قدرت در ۵۸۰۰ دور در دقیقه و ۱۴۲ نیوتن متر گشتاور در ۴ هزار دور در دقیقه، که با کمک یک گیربکس ۵ دنده دستی این خروجیها به محور جلو ارسال میشوند. موتور رانا از استاندارد آلایندگی یورو ۴ بهره میبرد و مصرف سوخت آن در جاده معادل ۵.۴ لیتر به ازای هر صد کیلومتر و در حالت ترکیبی، ۶.۶ لیتر به ازای هر صد کیلومتر رانندگی بنزین مصرف میکند. طبق اعلام ایران خودرو، رانا صفر تا صد را میتواند در ۱۲ ثانیه پر کند و حداکثر سرعتی برابر با ۱۸۹ کیلومتر بر ساعت دارد.
رانا با داشتن ابعادی برابر با ۴۲۹۲ میلی متر طول، ۱۶۸۴ میلی متر عرض، ۱۴۵۳ میلی متر ارتفاع و ۲۴۴۵ میلی متر طول بین دو محور، جزء سدان های کامپکت دسته بندی میشود و وزن خالص آن، بدون سرنشین، با سوخت پر و بدون تجهیزات اضافی ۱۱۰۹ کیلوگرم است. در بازار فعلی ایران، مدل صفر کیلومتر این خودرو تقریباً به قیمت حول و حوش ۴۲ میلیون تومان خرید و فروش میشود. در آخرین شرایط فروش اعلام شده برای رانا از سوی ایران خودرو، قیمت آن ۳۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان اعلام شده بود.
اکنون که آشنایی کلی با تاریخچه و همچنین مشخصات فنی کلی رانا داریم، اگر موافق باشید، همان طور که قول دادیم به بحث در مورد مزایا و نقاط مثبت و همچنین معرفی دلایلی منطقی برای خرید آن بپردازیم. قبل از شروع باید متذکر شویم که در آیندهای نزدیک، ما در مطلبی جداگانه به بررسی نقاط منفی، معایب، ایرادها و همچنین مطرح کردن دلایلی برای نخریدن رانا هم خواهیم پرداخت. از سوی دیگر، همان طور که همیشه در سری مقالات مشاوره خرید مجله اینترنتی زوم فور کار گفتهایم، موارد مطرح شده در این مقاله تنها در صورتی مفید فایده برای شما خواهند بود که جزء دغدغههای شما به هنگام خرید یک سدان باشد. لطفاً در ادامه مطلب، با ما همراه باشید.
۱ – پیشرانه خوب و کم مصرف
شاید دیگر کسی در ایران نیست که موتور TU5 را نشناسد. پیشرانهای که در طیف گستردهای از محصولات ایران خودرو از جمله پژو ۲۰۶، پژو ۴۰۵ SLX و پارس مورد استفاده قرار گرفته و به طور کلی، به دلیل شتاب و قدرت خوبی که در عین فوق العاده کم مصرف بودن دارد، توانسته نظر خیلیها را به خود جلب کند. این موتور ۴ سیلندر خطی ۱.۶ لیتری ۱۶ سوپاپ، همان طور که در معرفی فنی اشاره کردیم، حداکثر ۱۰۵ اسب بخار قدرت در ۵۸۰۰ دور در دقیقه و ۱۴۲ نیوتن متر گشتاور در ۴ هزار دور در دقیقه تولید میکند. نسبت تراکم آن ۱۰.۵ بوده و از سیستم انژکتوری «پاشش چند نقطهای» استفاده میکند. البته TU5 به کار گرفته شده در رانا در بخش منیفولد ورودی و محل سنسور منیفولد و نوع جرقه کویل تغییراتی به خود دیده است.
۲ – طراحی ظاهری قابل قبول
شاید اگر حتی رانا و ۲۰۶ صندوق دار را به کسی که هیچ اطلاعاتی در مورد خودروها ندارد و چیزی از طراحی خودرو نمیفهمد نشان بدهیم، به راحتی میتواند تشخیص بدهد که این دو خودرو عیناً مشابه هم هستند و فقط تغییراتی بسیار اندکی در چراغهای آنها اعمال شده است! به طور کلی، رانا طراحی خوبی داشته و حتی برخی ادعا میکنند طراحی کلی آن از ۲۰۶ صندوق دار هم بهتر میباشد. در قسمت جلو، کار طراحان ایران خودرو بسیار خوب بوده است و شاهد طراحی زیبایی در این بخش هستیم. بدون شک، زیباترین قسمت خودرو هم همین بخش جلویی و به اصطلاح رخ خودرو میباشد. طراحی چراغها و جلوپنجره هماهنگی خوبی با هم دارند و چهرهای بسیار باوقار به خودرو بخشیدهاند. دو چراغ مه شکن روی دو گوشه سپر و دریچههای ورودی هوا که بین این دو قرار گرفتهاند هم به نوبه خود، ظاهر خودرو را خاصتر کردهاند. از دیگر موارد قابل توجه این بخش میتوان به دو خط روی کاپوت اشاره کرد. در کنارهها، با اطمینان میتوان گفت تفاوتی با پژو ۲۰۶ صندوق دار وجود ندارد. البته به جز تفاوت شکل نمای کناری چراغهای جلو و عقب و رینگها که حتی آنها هم خیلی نتوانستهاند تفاوتی در این امر ایجاد کنند. نهایتاً، در بخش پشتی رانا تفاوتهایی با پژو ۲۰۶ صندوق دار میبینیم. طراحی صندوق به نسبت ۲۰۶ تغییرات زیادی داشته و هم ارتفاع آن بیشتر به نظر میرسد و هم قسمت بالای آن طراحی تختتری دارد. شکل کلی چراغهای عقب رانا در مقایسه با ۲۰۶ خیلی متفاوت نیست، ولی روی هم رفته، شاهد طراحی قابل قبولی در بخش عقب هستیم. از دیگر موارد قابل توجه این بخش میتوانیم به دو چراغ مه شکن روی سپر اشاره کنیم.
۳ - ترمزهای قوی و ایمنی خوب
رانا جزء معدود خودروهای ایرانی است که در چرخهای جلو و عقب از ترمزهای دیسکی استفاده میکند. البته ترمز جلوی رانا از نوع دیسکی خنک شونده است که به نوبه خود، بسیار بهتر میباشد. این موضوع وقتی بیشتر ارزش پیدا میکند که بدانید مثلاً کیا سراتو آپشنال با قیمت امروز حدوداً ۱۵۰ میلیونی خود در چرخهای عقب ترمز کاسهای دارد. علاوه بر این، شرکت ایران خودرو روی رانا از سیستم ترمز ضد قفل ABS و سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز EBD استفاده کرده است. در مورد ایمنی یک خودرو، معمولاً دو بخش وجود دارند که معمولاً مورد توجه قرار میگیرند. یکی بحث تست تصادف و ستارههای ایمنی است که خودروها از موسسههای مختلف دریافت میکنند و دیگری، امکانات و تجهیزات ایمنی است که خودروساز روی یک خودرو ارائه میکند. در مورد بخش اول، همان طور که می دانید تقریباً تمامی مدلهای داخلی هیچ کدام تست تصادف مشخصی ندارند و رانا هم از این قاعده مستثنی نیست. از سوی دیگر، این خودرو به تجهیزات، آپشن ها و امکانات ایمنی و امنیتی خوبی مانند کیسه هوای ایمنی راننده و سرنشین جلو، سیستم ضد سرقت (ایموبلایزر)، سیستم هشدار دهنده مرکزی ورود غیر مجاز، هشداردهنده موانع عقب، سیستم عیب یابی هوشمند (مالتی پلکس)، قفل مرکزی با ریموت کنترل، کمربندهای ایمنی جلو با قابلیت تنظیم ارتفاع و چند مورد مجهز شده است. رانا همچنین، اولین خودرو ایرانی در تطابق با الزامات استاندارد محافظت از عابر پیاده (Pedestrian impact) در هنگام تصادف است.
۴ – تجهیزات، امکانات و آپشن های قابل قبول
خودروی رانا اگر چه در نقشه راه ایران خودرو قرار بود به عنوان یک مدل ارزان وارد بازار شود، ولی اگر بخواهیم منصفانه به قضیه نگاه کنیم، به امکانات، تجهیزات و آپشن های نسبتاً خوب و قابل قبولی مجهز شده است. اگر چه مدلهای وطنی هنوز هیچ حرفی برای گفتن در برابر مدلهای چینی بازار ندارند، ولی باز هم همین سطح از تجهیزات و امکانات را هم در یک خودروی تولید داخل باید به فال نیک گرفت. از جمله مهمترین این تجهیزات، امکانات و آپشن های رانا میتوان به مواردی مانند فرمان هیدرولیک، پخش MP3، بلندگوهای جلو و عقب، چراغ مه شکن جلو و عقب، چراغ خطر سوم، تنظیم زاویه نور چراغهای جلو از داخل، تنظیم آینههای جانبی برقی، آینه روی آفتابگیر سمت شاگرد، شیشه بالابر درهای جلو و عقب برقی، تریم مشکی، رینگ فولادی ۱۴ اینچ، صندلی راننده با قابلیت تنظیم ارتفاع، پشت سری صندلیهای جلو با تنظیم ارتفاع، پشت سری صندلی عقب یکپارچه با صندلی، ستون فرمان جمع شونده (تلسکوپی)، بازکن قفل در صندوق عقب از داخل، صفحه نمایشگر روی داشبورد، نمایشگر دمای محیط، سیستم روشنایی موقت در محیطهای تاریک، سیستم کنترل بخار بنزین و یکی دو مورد دیگر اشاره کرد.
۵ – تجربه رانندگی خوب
یکی از مواردی که شاید اگر برای اولین بار با این خودرو رانندگی کنید شما را متعجب خواهد کرد، کیفیت سواری بالایی است که رانا در اختیار شما قرار میدهد. در بحث شتاب گیری به کل رانا یک سر و گردن از محصولات خانواده پژو ۲۰۶ است. در تست رانندگی با رانا و هنگام شتاب گیری، خودرو عملکرد بسیار بهتری در مقایسه با ۲۰۶ صندوق دار V8 و حتی پژو ۲۰۶ تیپ ۵ دارد و به هیچ وجه خبری از کپ موتور اولیه مشهور پژو ۲۰۶ در آن نیست. گیربکس خودرو هم عملکرد خوب و نرمی دارد و طراحی خاص دسته دنده آن، به این کارکرد راحتتر با گیربکس رانا کمک زیادی کرده است. سیستم تعلیق آن هم که طبق ادعای ایران خودرو نمونه ارتقا یافته ۲۰۶ میباشد عملکرد بسیار خوبی در خنثی سازی ناهمواریهای جاده دارد. سیستم تعلیق رانا به گونهای محسوس بهتر از ۲۰۶ هاچ بک است، ولی چندان تفاوتی بین آن و ۲۰۶ صندوق دار نخواهید یافت.
سخن پایانی
در بازار فعلی کشورمان در رنج قیمتی رانا شاهد تنوع نسبتاً خوبی هستیم و رانا LX هم در حال حاضر، یکی از بهترین گزینههای این بخش بازار است. ما در این مطلب سعی کردیم به صورت تخصصی و کامل، همه مزایا و نقاط قوت این خودرو را مطرح کرده و به شش دلیل، شما را ترغیب به خرید رانا LX بکنیم. اگر در حال حاضر، به دنبال یک خودروی سدان کامپکت با موتوری خوب و کم مصرف، شتاب بالا، تجهیزات و امکانات خوب، طراحی قابل قبول و قیمتی مناسب هستید، حتماً به شما پیشنهاد میکنیم رانا LX را در میان گزینههای خود داشته باشید.
همان طور که قبلاً هم قول دادیم، به زودی در مقالهای جداگانه به بررسی معایب و ایرادهای آن خواهیم پرداخت و دلایلی برای نخریدن آن ذکر خواهیم کرد. پس اگر قصد خرید رانا دارید، پیشنهاد ما به شما این است تا زمان انتشار آن صبر کرده و با آگاهی کامل نسبت به مزایا و معایب آن، در مورد خریدن یا نخریدنش تصمیم گیری نمایید. در انتها یک بار دیگر باید متذکر شویم که این مقاله و مطالب از این دست، تنها زمانی که موارد مطرح شده در آنها جزء دغدغههای شما به هنگام خرید یک خودرو باشند به دردتان خواهند خورد.
در پایان، دوست داریم نظر شما را درباره مقاله و موارد مطرح شده در آن و همچنین خودروی رانا LX بدانیم، اگر قبلاً تجربه سواری با آن را داشتهاید، یا هم اکنون مالک آن هستید، لطفاً نظرات خود مورد رانا را با ما و دیگر مخاطبان مجله اینترنتی زوم فور کار مطرح نمایید.
دیدگاه بگذارید
53 دیدگاه ها برای "رانا LX (مزایا و نقاط قوت) ۵ دلیل برای خرید"
والله من ۹۳دارم ۱۵۰هزارتا کارکرد …فقط صندلیش اذیتم میکنه سفت.خرجی نکردم مدیون ماشینمم واقعا
میتونی صندلیو تغییر بدی من تغییرش دادم خلبانی چرمه ماشین فوق العاده ایه بی خرجو نرم ۲۰۶ اس دی داشتم قبلا هرروز یه پام تعمیرگاه بود این سه ساله دستمه جز موارد مصرفی خرجی نداشته تا الا اونم دیگه همه ماشینا دارن تعویض روعنو….
سلام من یکی مدل ۹۹ با دو دلی گرفتم. اما باید بگم از اونی که فکر میکردم خیلی سر تره. ترمز عالی. شتاب عالی. سروصدای بیرون خیلی کم. داخل کابین لال. خلاصه بگم حرف نداره. قبل از این ۴۰۵ داشتم که اصلا حس رانندگی این ماشین رو نداشت. راستش الان فهمیدم لذت رانندگی راحت چیه؟! ساختن این ماشین نو ایران با این امکانات خیلی خوبه. این از همه ماشینهای سایپا و ۲۰۶ و ۴۰۵ و سمند هم بهتره. موفق باشید.
سلام مدل ۹۸ رانا ترمزهاش دیسکی هست کسی خبر داره
ممنون
سلام مودل های سفارشی با رنگ خاص چهار چرخ دیسکی هست . من خودم ۹۸ دارم با رنگ آبی کاسپین سفارشی که چهار چرخش دیسکیه .
نه حذف کردن عقب کاسه ای هرچی گرون تر میشه یه چیزی ازش کم میکنن
از من ۹۳ هستش دیسکیه.فوق العاده میخوکب میکنه
ماشین خوبیه، البته من ۹۶ خریدم
مثل همه tu5 ها از نظر واشر سرسیلندر ضعیفه
ولی بسیار پرجون و شتاب داره
و تنها ایرادش به نظر من، کیفیت بسیار کم پلاستیک توشه
اطلاعاتتون غلطه تیوفایو مشکل واشرنداره
در رابطه با پلاستیکم همه ماشینا ایران خودرو پلاستیکن نکنه به شما چرم دادن به ما ندادن؟ بابا ماشین به این ارزونی و کم مصرفی با همون مشخصات قطعات ۲۰۶و۲۰۷ دیگه چه میخوایین
xu7 ضعیفه نه tu5 من الان سه ساله دارم مشکل واشر ندارم
ماشین خوش رخ و خوبیه
حتی بنظرم از ۲۰۶ هم بهتره
من ۹۵ دارم انقد ترمزاش خوبن تا حالا ۳ بار از پشت زدن بهم
سلام من ۹۴ خریدم خوبه فقط چراغ نور پایینش خیلی کم نوره کسی میتونه کمک کنه چیکارش کنم؟
زنون رمینگتون ۹۰وات با لامپ ۴۳۰۰کلوین بنداز تو روز چراغاشو روشن کنی چشمتو میزنه
اگه صندلی های جلو را بکشید جلو، مشکل جای پای صندلی عقب حل میشه.به همین راحتی. روراناعیب نزارین.(جنبه شوخی)
من دو ساله رانا دارم کلیم مسافرت راه دور رفتیم کسی از جای پا گلایه نکرده
خب فکر کنم قد همتون نهایت۱/۶۵بوده که مشکل نداشتین
پارسال خریدم و خیلی راضی هستم. البته نسبت به بازار ایران. تا سوار نشین نمیتونین منصفانه نظربدین. مصرف جاده خودم حساب کردم ۵/۷ بود.
یه آشغال به تمام معناست یه مدل ۹۴ دارم تاحالا راس پول ماشین خرجش کردم هردفعه خرجش میکنم میگم دیه نو شد حیفه بفروشم به یکماه نمیرسه دوباره خرج ملیونی میندازه رودستم پدرمودراورده تازه فهمیدم ضایعات ماشینای دیگه ویران خودرو رو میکنن رانا یعنی از سمند و پژو و این دری وری ها رو یه ماشین من دراوردی ساختن رانا … پیکان شرف داره به رانا
حرف مفت زدن کنتور نداره. بزن تا آروموشی
شما راننده نیستی
باید راننده عوض بشه
والا ما که داریم خرج روغن و بنزینش کردیم سه ساله
داری دروغ میگژ تو عمرت یه بار هم پشت رل رانا ننشته ای
چه خرجی کردید والا من دارم . اطرافیان دارن توی نظزات همه سایتها هم ندیدم.چه خرجی کردید موتورtu5سربندیش همه مکانیکا انجام میدن.نمیگم کم خرجه ولی هرماشینی اگرمثل پژومرتب سرسیلندرش خرج داشته باشه سنگینه.
شاید ef7 موتور پرخرجی باشه چون پیچیده است و گرانقیمت .بپرسیدفوق حساس وچه خرجایی داره .درجه حرارت بالا ازاویل ماژول تا سیم کشی وسنسورای آلمانی و عدم اشنایی مکانیکا و پول گزاف.