آیا استفاده از کارت سوخت موثر خواهد بود؟
در طول چند ماه گذشته اخبار مربوط به بنزین حواشی بسیاری را به دنبال داشت، ولی درنهایت دولت برای احیای دوباره کارت سوخت تصمیم گرفت تا شاید از این طریق بتواند وضعیت مصرف و قاچاق بنزین را سرو سامان دهد.
کارشناسان میگویند ارقام سرسامآوری که در خصوص میزان مصرف سوخت، یارانه و قاچاق سوخت منتشر میشود، زنگ خطر را در مورد شرایط این فرآورده نفتی و بودجهای که در این زمینه دود میشود، به صدا درآورد و دولت را بر آن داشت تا راهکاری را برای ساماندهی وضع موجود به کار گیرد.
برای این منظور سناریوهای گوناگونی روی میز دولت و مجلس قرار گرفت که مهمترین آن بازگشت کارت سوخت و به دنبال آن سهمیه بندی بنزین بود. در این راستا زمستان سال پیش، شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی اعلام کرد بازگشت کارت سوخت جدی است و از مالکان خودرو و موتور سیکلتی که فاقد کارت سوخت بودند خواست تا برای دریافت کارت سوخت المثنی اقدام کنند.
سرانجام طبق آخرین خبرها استفاده از کارت سوخت اجباری شد و عرضه بنزین در جایگاههای سراسر ایران از ۲۰ مردادماه امسال تنها با ارائه کارت هوشمند سوخت خودرو امکانپذیر خواهد بود؛ موضوعی که حسن زیا کاشانی مدیرعامل پیشین شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی عقیده دارد میتواند نتایج خوبی را به دنبال داشته است.
وی با ذکر اینکه تنها ابزار مفید و مؤثری که در دوره اول اجرا هم امتحان خود را پس داده، استفاده از کارت سوخت است، گفت: در گذشته هم تاکید کرده بودم که با عملیاتی شدن کارت هوشمند سوخت در دوره اول تا ۲۵ میلیون لیتر از مصرف بنزین کاسته خواهد شد ولی در همان زمان هم چون استنباط این بود که قاچاق سوخت فقط با نفتکش انجام میشود، این موضوع مورد استقبال قرار گرفت.
مدیرعامل پیشین شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی افزود: هم اکنون قاچاق سوخت با روشهای گوناگونی انجام میشود؛ به طوری که شاهد لوله گذاری و حتی کاروانهای قاچاق اطراف مرز هستیم که این موضوع هم دلایل گوناگونی دارد.
به گفته زیا کاشانی، اختلاف قیمت بنزین در ایران و دیگر کشورها انگیزه قاچاق را افزایش میدهد؛ چون که هم اکنون در داخل، بنزین لیتری ۱,۰۰۰ تومان به فروش میرسد و آن طرف مرز قیمت این کالا نزدیک به ۱۰ تا ۱۳ هزار تومان برآورد میشود که همین موضوع هم انگیزه بزرگی برای قاچاق این فرآورده است.
وی با تاکید به این موضوع که قاچاق بنزین قباحت و زشتی قاچاق مواد مخدر را ندارد، تصریح کرد: یکی دیگر از عواملی که در این حوزه میتوان به آن اشاره کرد موضوع بیکاری در مناطق مرزی کشور است که بحرانهای زیادی را به وجود آورده است.
کارت خودرو جایگزین کارت سوخت شود
مدیرعامل پیشین شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با ذکر اینکه تنها راهی که میتواند جلوی قاچاق بنزین را بگیرد، استفاده از کارت هوشمند سوخت است، گفت: تجربه نشان داده است که اگر کارت هوشمند سوخت کارت خودرو شود، دیگر سرقت اتومبیل و موتور سیکلت وجود خارجی نخواهد داشت چون این وسیله نقلیه هر جایی که بخواهد سوختگیری کند، قابل ردیابی است.
زیا کاشانی افزود: اگر هر کسی فقط با کارت سوخت خودش وارد جایگاه شود و همزمان با گرفتن سوخت بتواند با همان کارت مبادلات پولی هم انجام دهد که اکنون ساز و کار آن طراحی شده، میتوان وضعیت موجود را سر و سامان داد چون که در آن وضعیت، کسی حاضر نمیشود کارت خود را به شخص دیگری بدهد.
وی اظهار کرد: موضوع که در طرح اولیه راهکارهایی در نظر گرفته شده بود که بر اساس آن داخل جایگاهها تجهیزاتی را نصب کنیم که شماره خودرو را با شماره کارت تطبیق دهد و اگر همخوانی داشت، سیستم فعال شود و سوختگیری انجام گیرد که این موضوع هزینه زیادی در بر دارد ولی اگر همین کارت تبدیل به کارت خودرو شود، کسی حاضر نیست کارت سوخت خودرو خود را به شخص دیگری بدهد که همین موضوع جلوی قاچاق سوخت را میگیرد.
مدیرعامل پیشین شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با تاکید به این مساله که کارتهایی که در جایگاهها وجود دارد، بلای جان سیستم و قاچاق شده است، ابراز کرد: تا زمانی که فرد میتواند هر میزان که بخواهد سوختگیری انجام دهد، نمیتوان وضعیت قاچاق را مدیریت کرد لذا لازم است برای این موضوع تدابیری در نظر گرفته شود.
ایسنا
سوخت بدون کارت با ستاره مربعها
میزان مصرف سوخت در ایران چقدر است؟
آغاز سوختگیری با کارت هوشمند از ۲۰ مرداد
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد