فعلاً تصمیمی برای افزایش قیمت بنزین گرفته نشده است

بروزرسانی در: جمعه 24 آبان 98 ساعت 01:22
فعلاً تصمیمی برای افزایش قیمت بنزین گرفته نشده است

پس از اجرای طرح الزام استفاده از کارت سوخت شخصی، زمزمه‌هایی مبنی بر سهمیه‌بندی و اصلاح قیمت بنزین به گوش رسید، ولی آنطور که مسوولان دولتی اعلام کرده‌اند فعلاً خبری از سهمیه‌بندی و اصلاح قیمت این فرآورده نفتی نیست و هنوز دولت تصمیم نهایی در این باره را اتخاذ نکرده است.

ساماندهی مصرف و قاچاق بنزین فکر احیای کارت سوخت را در دولت ایجاد کرد تا شاید از این طریق  وضعیت سوخت در کشور سر و سامان یابد که برای این مساله هم برنامه‌های گوناگونی در نظر گرفته شد و درنهایت میزان سهمیه کارت سوخت جایگاهداران به ۲۰ لیتر در هر بار سوخت‌گیری کاهش یافت. در این بین، صحبت‌های زنگنه در ماه اخیر در خصوص احتمال سهمیه‌بندی و افزایش قیمت بنزین در لایحه بودجه سال جاری این شائبه را به وجود آورد که دولت برنامه‌هایی در این راستا داشته باشد؛ چون که وی رخ‌دادن هر اتفاقی در این باره را ممکن دانست.

اما در آخرین اظهار نظرها در این باره، فاطمه کاهی سخنگوی شرکت پخش فرآورده‌های نفتی در این خصوص گفت: تاکنون مصوبه‌ای در این خصوص ابلاغ نشده است و اطلاعی هم از برنامه دولت و مجلس در این‌باره نداریم.

به گفته وی، شرکت پخش فرآورده‌های نفتی مجری اجرای این طرح است و اگر برنامه‌ای از سمت دولت و مجلس مصوب و به ما ابلاغ شود، اجرایی خواهد شد ولی تاکنون مصوبه‌ای ابلاغ نشده است.

چندی پیش هم علی ربیعی سخنگوی دولت ضمن اشاره به این‌که هنوز هیچ سناریویی برای سهمیه‌بندی و اصلاح قیمت بنزین تعیین نشده است، گفت: چند سناریوی گوناگون در این زمینه در دولت مطرح است که سعی کردیم نظر اقتصاددان‌ها، کارشناسان و جامعه‌شناسان را هم بگیریم.

به گفته وی، دیدگاه‌های کارشناسان اقتصادی و اجتماعی به سازمان برنامه و بودجه و وزارتخانه‌های اقتصادی اعلام شده است. چند سناریو برای اصلاح قیمت مطرح شده، ولی هنوز تصمیم نهایی گرفته نشده است.

این صحبت‌ها در وضعیتی است که هم اکنون ظرفیت تولید بنزین ایران نزدیک به ۱۱۰ میلیون لیتر در روز و متوسط میزان مصرف نزدیک به ۹۴ میلیون لیتر در روز اعلام شده است. از طرف دیگر سرانه خودروها در ایران به ازای هر ۱۰۰۰ نفر ۲۴۰ دستگاه و متوسط مصرف روزانه بنزین در سال ۱۳۹۷ حدود ۸۸ میلیون لیتر بوده است. بر اساس اعلام مؤسسه مطالعات و کنترل ترافیک تهران، مصرف بنزین طی سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۷ کمی کمتر از ۵۰ درصد افزایش داشته است.

علاوه‌بر این، سال پیش ایران از فهرست کشورهای وارد کننده بنزین خارج شد که همین مساله لزوم توجه به میزان مصرف را بیش‌تر کرده است. خیلی از کارشناسان بر این باورند که برای کاهش مصرف بنزین می‌توان در مرحله اول به تولید و استفاده از خودروهای کم مصرف روی آورد. سیاست بعدی با توجه به حجم ذخایر گاز کشور می‌تواند برنامه جایگزینی سوخت CNG با بنزین باشد. همچنین گسترش حمل و نقل عمومی یا سیاست‌های قیمتی نیز می‌تواند موجب کنترل و کاهش مصرف بنزین باشد.

فرید عامری مدیرعامل اسبق شرکت ملی پخش هم در این خصوص گفت: در سطح کلان این مساله باید به سیاست‌های قیمتی توجه شود چون که تنها این مساله می‌تواند مشکلات موجود در عرضه بنزین را کاهش دهد، ولی با توجه به شرایط معیشت مردم در وضعیت کنونی افزایش مضاعفی را به خانواده‌ها وارد می‌کند.

وی با ذکر این‌که  می‌توان از کارت سوخت برای اجرای سیاست‌هایی که زمانی قرار بود اجرایی شود ولی اکنون به دستور مجلس شورای اسلامی متوقف شده است، استفاده کرد، اظهار کرد: اگر زمانی بخواهیم به سمت دو نرخی شدن پیش برویم، کارت هوشمند ابزاری است که می‌توان برای اعمال این سیاست از آن استفاده کرد.

به گفته عامری، سیاست دو نرخی شدن قیمت بنزین در وضعیت فعلی بسیار مناسب است؛ چون که می‌توان با سازوکارهایی قیمت را به گونه‌ای افزایش داد که به تمام اقشار فشار وارد نشود و این موضوع نه تنها عدالت اجتماعی است بلکه باعث افزایش درآمدهای دولتی نیز می‌شود.

ایسنا

به روز رسانی جمعه ۲۴ آبان ۹۸ : بنزین گران شد 

سهمیه بندی بنزین در سال ۹۸ + قیمت جدید بنزین 

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar