افزایش شدید قیمت ها در بازار خودرو / اسفند ۱۴۰۱
چند روز قبل مطلبی با عنوان تخت گاز قیمت خودرو منتشر شد که در آن به نوسانات تصمیمگیری در حوزه خودرو پرداخته شده بود همچنین از تنوع تصمیمگیران و بی تاثیربودن برنامه ریزی های دولتی مانند واردات گرفته تا تلاش بیسرانجام مسئولان برای قیمتگذاری دستوری که حکایت از انحصار این صنعت در بازار و حضور مافیایی قوی دارد که هیچ راهکاری را به سرانجام نمیرساند.
این درحالی است که کارشناسان معتقدند با توجه به عدم تعادل در عرضه تولید متناسب با تقاضای خودرو و محقق نشدن بسیاری از طرحهای اعلام شده مانند واردات خودرو بعید به نظر میرسد که این صنعت در بازار سامانی بیابد که دراین میان وزارت صنعت ، معدن و تجارت جوابیهای به شرح ذیل ارسال کرده است:
۱-همانگونه که نگارنده این گزارش نیز بدان اشاره کرده است، نمیتوان از نقش مافیای خودرو و دلالان در افزایش قیمت خودرو در بازار آزاد چشمپوشی کرد. امروز با توجه به عرضه مستقیم خودرو (تولید خودرو کامل) و افزایش آمار تحویل خودرو به مصرف کننده مطابق گزارش منتشر شده مرکز پژوهشهای مجلس و ثبات قیمت کارخانه شاهد هستیم که دلالان و مافیای خودرو با حضور در بازار موجب افزایش قیمت خودرو در بازار آزاد میشوند.
۲- همانگونه که بارها تاکید شده، عرضه خودرو به صورت قرعهکشی کارایی لازم را جهت برقراری ثبات در بازار خودرو نداشته و به همین جهت است که وزارت صمت در دوره فعلی به دنبال عرضه خودرو از طریق بورس کالاست تا هم دست دلالان کوتاه شود و همچنین هم تولید کننده و هم مصرف کننده از این معامله سود ببرند.
۳-هماکنون ۲۰ درصد عرضه خودروسازان به دارندگان خودرو فرسوده و ۵۰ درصد به طرح جوانی جمعیت اختصاص داده و ۳۰ درصد باقیمانده نیز در بورس کالا عرضه میشود. برنامه عرضه خودرو اینگونه است که اگر خودروسازان قرار است هزار دستگاه خودرو عرضه کنند باید ۲۰۰ دستگاه را به طرح جایگزینی خودروهای فرسوده، ۵۰۰ دستگاه را به طرح جوانی جمعیت در قرعهکشی اختصاص دهند و ۳۰۰ دستگاه باقیمانده در بورس عرضه شود. این شیوه نیز موجب شده تا در طرح عرضه به صورت قرعه افراد حائز شرایط بیشتری صاحب خودرو شوند.
۴-ادعای عرضه خودروهای دارای عیب و ایرادات جزئی و کلی از جمله مواردی است که آن رسانه محترم باید با اسناد و مدارک آن را ثابت کند و اظهار نظر اینچنین نتیجهای جز عدم اعتماد به تولید ملی، ضربه به خودروساز و تشویش اذهان عمومی ندارد.
۵-در این گزارش در حالی به عدم رغبت خودروساز به تولید به علت سود پایین اشاره میشود که الزام به قیمتگذاری دستوری از سوی وزارت صمت سابق بیش از ۴سال گریبان خودروسازان را گرفته بود و در نتیجه استمرار این روش دست دلالان بازتر شد. اما عرضه خودرو در بورس کالا موجب شد تا خودروساز با رهایی از قیمت گذاری دستوری نفسی بکشد و تشویق به تولید و عرضه بیشتر شود.
۶- در خصوص واردات خودرو نیز بار دیگر تاکید میشود ۲۹ شرکت مجوز واردات خودروگرفتهاند. واردات خودرو در حال انجام است و هم اینک ۲۱۴۰ دستگاه خودرو کیا و همینطور خودرو سواری چانگان برای عرضه در بورس پذیرش شدهاند.
آرمان ملی
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد