بدهی قطعه سازان پرداخت خواهد شد

سه شنبه 24 دی 98 ساعت 14:20
بدهی قطعه سازان پرداخت خواهد شد

سرانجام شورای پول‌واعتبار از ۱۰ هزارمیلیارد تومان تسهیلاتی که قرار بود به خودروسازان اختصاص داده شود، ۵ هزارمیلیارد تومان را به تصویب رساند تا گروه‌های خودروساز با دریافت آن بخشی از بدهی نزدیک به ۲۰ هزارمیلیاردی‌شان به قطعه‌سازان خصوصی را بپردازند.

سرانجام شورای پول‌واعتبار از ۱۰هزارمیلیاردتومان تسهیلاتی که قرار بود به خودروسازان اختصاص داده شود، ۵ هزارمیلیاردتومان را به تصویب رساند تا گروه‌های خودروساز با دریافت آن بخشی از بدهی نزدیک به ۲۰ هزارمیلیاردی‌شان به قطعه‌سازان خصوصی را بپردازند. اتفاقی که به عقیده رضا رحمانی،‌ وزیر صنعت، معدن و تجارت نه‌تنها می‌تواند زمینه افزایش تولید خودروسازان را فراهم کند، بلکه موجب کاهش قیمت خودرو هم خواهد شد. در این مورد، عادل پیرمحمدی، مدیرعامل ساپکو در خصوص جزئیات این موضوع توضیح می‌دهد.

درحالی‌ که قرار بود ۱۰هزار میلیارد تومان تسهیلات به خودروسازان برای افزایش توان مالی قطعه‌سازان اختصاص داده شود، چندی پیش خبر تصویب ۵ هزارمیلیاردتومان تسهیلات منتشر شد. آیا با این وضعیت در تولید و کیفیت قطعات و افزایش تیراژ خودروسازان خللی ایجاد نمی‌شود؟

اگر قرار بود خودروسازان و قطعه‌سازان با کاهش کیفیت قطعات به ادامه تولید بپردازند، امروز به‌ جای تولید یک‌هزار قطعه، ۲ هزار قطعه تولید می‌کردیم. اما با تمام توان سعی کردیم محصولاتی حتی بهتر از سال اخیر تولید کنیم و به دست مصرف کننده برسانیم. به‌ رغم تحریم‌ها، کیفیت محصولات تولیدی نسبت به سال اخیر نه ‌تنها کاهش نیافته، بلکه افزایش هم داشته است. در مورد تسهیلات مصوب‌ همان‌طور که اشاره کردید، قرار بود ۱۰ هزارمیلیاردتومان اختصاص داده شود که در نهایت ۵ هزارمیلیارد تومان با تلاش و پیگیری‌های مداوم رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت و فرشاد مقیمی، مدیرعامل ایران‌ خودرو پس از فراز و نشیب‌های بسیار مصوب شد. از این مقدار هم قرار است ۲ هزارو۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به ایران‌ خودرو و مابقی آن هم به شرکت سایپا اختصاص داده شود.

نحوه بازپرداخت این تسهیلات به چه نحوی است و آیا بخشی از آن برای افزایش نقدینگی خودروسازان هزینه می‌شود؟

دوره بازپرداخت تسهیلات مصوب کوتاه ‌مدت است. این تسهیلات هم با هماهنگی‌هایی که با انجمن قطعه‌سازان ایران انجام شده، قرار است به‌ طور کامل به دست قطعه‌سازان برسد. اگرچه هنوز ریالی از این تسهیلات به دست ما نرسیده و نیاز است بانک ‌مرکزی روند کار را سرعت ببخشد.

با این تفاصیل فکر می‌کنید چه زمانی این تسهیلات به شما پرداخت شود؟

تمام درخواست‌ها و اقداماتی که لازم بوده، از طرف خودروساز  انجام شده است و همچنان هم در حال پیگیری هستیم. این حد اعتباری را بانک مرکزی باید ابلاغ کند تا بانک‌ها آن را در اختیار ما قرار دهند.

با توجه به این ‌که سال پیش هم ۸۴۴ میلیون یورو تسهیلات مصوب شده بود ولی در نهایت بانک مرکزی با اختصاص آن مخالفت کرد، فکر نمی‌کنید احتمال دارد این تسهیلات هم به دست خودروسازان نرسد؟

نه؛ چنین اتفاقی رخ نخواهد داد. چون که با توجه به همکاری بسیار خوبی که بانک ‌مرکزی دارد و پیگیری‌هایی که وزیر صنعت، معدن و تجارت به همراه مدیرعامل ایران خودرو انجام می‌دهند به نظر می‌رسد این تسهیلات اختصاص داده و به بخش تولید تزریق شود. هرچه زودتر این تسهیلات اختصاص داده شود، افزایش تولید روند سریع‌تری را طی خواهد کرد. البته طی ماه‌های گذشته توانستیم تیراژ تولید خودرو را به‌طور محسوسی افزایش دهیم که این هم نتیجه تلاشی است که قطعه‌سازان داشتند. بنابراین اگر این شارژ مالی هم انجام شود، راحت‌تر می‌توانیم سیاست افزایش تولید خودرو را پیش ببریم.

تزریق این منابع مالی به قطعه‌سازان چند درصد از مشکل کمبود نقدینگی آن‌ها را برطرف می‌کند؟

به ‌نظر می‌رسد بتوانیم با این منابع مالی نزدیک به ۷۰ درصد پرداخت‌های ۱۲۰ روزه به قطعه‌سازان را پاسخگو باشیم.۱۲۰روزه به آن دسته از مطالبات قطعه‌سازان گفته می‌شود که امروز کالای مربوط به آن را تحویل می‌دهند و بعد از ۱۲۰ روز پولش را تحویل می‌گیرند.

باتوجه به بدهی نزدیک به ۲۰هزار میلیارد تومانی خودروسازان به قطعه‌سازان و کاهش مقدار تسهیلات برنامه‌ریزی‌شده در زمان تصویب، چه چشم‌اندازی برای این صنعت دارید؟ به ویژه برنامه داخلی‌سازی قطعات را هم در پیش داشتیم و نیاز مالی در چنین وضعیتی افزایش می‌یابد.

با توجه به وضعیت ارز الان بهترین فرصت است که قطعات را از طریق ساخت داخل تأمین کنیم. برای ساخت داخل هم دو ضرورت وجود دارد. اول این‌که خودروساز به‌طور جدی خواستار استفاده از قطعات داخلی باشد. در همین راستا، به طور هفتگی سه تا چهار جلسه داریم که یکی از آن‌ها جلساتی است که در خصوص خودکفایی قطعات با حضور مدیرعامل ایران‌ خودرو برگزار می‌شود. در این رابطه هم قراردادهایی با تضمین بلندمدت با قطعه‌سازان منعقد و مشوق‌هایی هم به آن‌ها برای ساخت داخل قطعات جدید داده می‌شود. ضرورت دوم، پشتیبانی مالی از قطعه‌سازان برای سرمایه‌گذاری در زمینه ساخت داخل قطعات است. در هر صورت برای داخلی‌سازی قطعاتی که های‌تک هستند، نیازمند سرمایه‌گذاری بالایی هستیم. الان قطعه‌ای داریم که به ۴۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد. همچنین قطعه‌ای که نزدیک ۷۰ میلیون دلار نیازمند سرمایه‌گذاری برای داخلی‌سازی و جلوگیری از ارزبری دارد. در این مورد می‌توان به قطعه‌ پلوس که هنوز ساخت داخل نشده است، اشاره کرد که با یک‌بار سرمایه‌گذاری ۴۰ میلیون‌دلاری می‌توان جلوی سالانه ۱۰۰میلیون دلار ارزبری آن را گرفت.

این سرمایه‌گذاری را به نظرتان باید چه بخش‌هایی انجام دهند؟

صندوق‌های حمایتی باید به سر کار بیایند و حمایت کنند تا چنین قطعاتی با ارزبری بالا داخلی‌سازی شوند. نتیجه چنین کاری به‌طور قطع کاهش ارزبری و حتی قیمت قطعه است. همچنین با این‌کار انتقال تکنولوژی به داخل کشور را هم خواهیم داشت. در کنار تمام این موارد اشتغال‌زایی خوبی هم انجام می‌گیرد. با این روش می‌توانیم دانش طراحی شماری از قطعات «های‌تک» را به داخل کشور منتقل کنیم.

اکنون که تحریم هستیم چگونه این دانش طراحی به کشور منتقل می‌شود؟

این کار را باید به عهده بخش خصوصی بگذاریم؛ آن‌ها می‌دانند باید چکار کنند. حالا هم ساخت داخل قطعات را با بخش خصوصی پیش می‌بریم که در انتقال تکنولوژی راحت‌تر عمل می‌کند. آن‌ها از توان شرکت‌های دانش بنیان داخلی استفاده کرده و همچنین دانش را از کشورهای گوناگون وارد می‌کنند و عملیات داخلی‌سازی را انجام می‌دهند. بخش خصوصی این قابلیت را دارد.

اخبار خودرو

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar