ترخیص کمتر از ۲ درصد خودروهای وارداتی پس از ۹ ماه

دوشنبه 13 اسفند 97 ساعت 14:29
ترخیص کمتر از 2 درصد خودروهای وارداتی پس از 9 ماه

عدم ترخیص خودروها از گمرک علی‌رغم ابلاغ دستورالعمل‌های صریح برای ترخیص، در حالی به پایان سال می‌رسد که پیش خریداران از ۹ ماه قبل مبالغ قابل توجهی را به عنوان "پیش پرداخت" به نمایندگی‌های واردکننده پرداخت کرده‌اند. البته روزهای گذشته ۲۰۰ خودرو ترخیص شده که کمتر از دو درصد از کل خودروهای دپو شده است و گمرک هم از اعلام نوع آنها خودداری و اعلام کرده که کسب آمار نوع خودروهای ترخیص شده طولانی است!

غائله ترخیص خودروهای وارداتی از گمرک در حالی وارد دوازدهمین ماه سال می‌شود که رئیس کل گمرک روز پیش از ترخیص فقط ۲۰۰ خودرو از ۱۳ هزار خودروی موجود در گمرک خبر داد؛ ۲۰۰ خودوریی که کمتر از دو درصد از کل خودروها را شامل می‌شود.

"خریداران" بازندگان اصلی بازی عدم ترخیص

موضوع اصلی در ترخیص خودروها که از مردادماه سال جاری به "مساله" تبدیل شده است به خریداران این خودروها مربوط می‌شود؛ کسانی که با فراخوان نمایندگی‌های واردات خودرو اقدام به ثبت نام و پرداخت مبالغی به عنوان "پیش پرداخت" کردند و حالا پس از گذشت نزدیک به ۹ ماه از این قضیه، فعلاً هیچ خودرویی را دریافت نکرده‌اند.

پس از کش‌وقوس‌های زیاد بالاخره نهم بهمن ماه، دستورالعمل اجرایی مصوبه هیأت وزیران در مورد تعیین تکلیف خودروهای دپو شده و ضوابط ورود و ترخیص خودروها از گمرکات مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و بنادر اعلام شد که به تأیید وزیر صنعت، معدن و تجارت هم رسید.

با گذشت نزدیک به یک ماه از ابلاغ ضوابط مرتبط با ثبت سفارش و ترخیص خودروهای دارای قبض انبار اماکن گمرکی، روز پیش مهدی میراشرفی، رئیس کل گمرک ایران از ترخیص ۲۰۰ خودرو از پارکینگ‌های گمرک خبر داد.

جدا از کند بودن روند ترخیص خودروها علی‌رغم دستورالعمل‌های صریح برای ترخیص خودروها پیگیری‌های ایسنا از گمرک ایران برای کسب اطلاع از انواع مدال‌های ترخیص شده و همچنین نام نمایندگی‌های واردکننده بی‌نتیجه ماند. استدلال مسئولان گمرک برای عدم ارائه اطلاعات در این باره، طولانی بودن فرایند کسب آمار مربوط به خودروهای ترخیص شده است!

دستورالعمل ترخیص خودروها آماده است

دستورالعمل اجرایی مصوبه هیأت وزیران در خصوص تعیین تکلیف خودروهای دپو شده و ضوابط ورود و ترخیص خودروها از گمرکات مناطق مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و بنادر در نهم بهمن ماه اعلام شد که به تأیید وزیر صنعت، معدن و تجارت هم رسید و ضوابط مرتبط با ثبت سفارش و ترخیص خودروهای دارای قبض انبار اماکن گمرکی و مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ابلاغ شد.

در دستورالعمل جدید شرایط خودروهایی که تا پیش از تاریخ مردادماه ۹۷ دارای قبض انبار هستند، تعیین تکلیف و معلوم شده تا کلیه خودروهای وارداتی باید تمام ضوابط فنی مربوطه مانند استاندارد، محیط زیست و آلایندگی را رعایت کرده و دارای قرارداد گارانتی و خدمات پس از فروش در نمایندگی‌های مجاز باشند.

این دستورالعمل تا اندازه‌ای دغدغه‌های بانک مرکزی را هم پاسخ گفت، چون که تاریخ مصوبه را به چند ماه پیش یعنی زمانی که خودروها ثبت سفارش بودند بازگرداند و این موجب شد خودروهایی که بعداً و بعضاً حتی به طور قاچاق وارد شده بود از دستورالعمل ترخیص مستثنی شوند.

۲۰۰۰ خودروی گمرکی پرونده قضائی دارند

با این حال روز پیش و پس از انتقاد رسانه‌ها از شمار کم خودروهای ترخیص شده سامانه گمرک بخشنامه‌ای را به نقل از فریده زبیدی مدیرکل مبارزه با جرائم سازمان یافته منتشر کرده است که بر اساس آن معلوم می‌شود بخشی از خودورهای وارداتی پرونده‌ای در شعبه ۵ دادسرای عمومی و انقلاب (کارمندان دولت) دارند. پرونده‌هایی که ظاهراً متعلق به شمار ۳۹ نفر از اشخاص حقیقی و حقوقی در جریان واردات خودرو از گمرک است.

در این بخشنامه آمده است" تا اطلاع ثانوی در خصوص کلیه خودروهای متعلق به شمار ۳۹ شخص حقیقی و حقوقی معرفی شده که در گمرکات کشور وجود دارند و به لحاظ قاچاق بودن یا در راستای اجرای ماده ۴۸ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز توقیف شده‌اند را از ترخیص، مرجوع کردن آنها، تبدیل عنوان اظهار یا ابطال آن و تغییر مالک و دیگر مندرجات قبض انبار خودروهای اشخاصی مورد نظر و موصوف، جدا پیشگیری شود".

قبل از این هم مهدی میراشرفی رئیس کل گمرک اعلام کرده بود که " از ۱۳ هزار خودرو دپو شده در گمرک ۲۰۰۰ خودرو در محاکم قضائی دارای پرونده در حال رسیدگی هستند و تا زمانی که این پرونده‌ها مختومه نشوند، این شمار خودرو از مصوبه هیأت وزیران برای ترخیص خودروها مستثنی خواهند شد".

طبق اظهار نظر میراشرفی، از ۱۳ هزار خودروی موجود در گمرک فقط ۲۰۰۰ دستگاه از آنها دارای پرونده قضائی هستند که در این صورت برای ترخیص ۱۱ هزار خودروی دیگر نباید مشکلی وجود داشته باشد.

ایسنا

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar