جهت‌گیری شورای عالی استاندارد در توقف تولید خودروها

شنبه 20 مهر 98 ساعت 02:10
جهت‌گیری شورای عالی استاندارد در توقف تولید خودروها

موضوع خروج خودروهایی که روی پلت‌فرم‌های قدیمی تولید می‌شوند و امکان پاس کردن استانداردهای ۸۵ گانه را ندارند طی هفته جاری در نشست شورای عالی استاندارد، مطرح و بررسی خواهد شد. با توجه به ترکیب اعضای شورای عالی استاندارد این سؤال مطرح است که پس از طرح این پیشنهاد، اعضای این شورا نسبت به توقف تولید خودروهای یاد شده، چه موضعی اتخاذ خواهند کرد؟

در جواب به این سؤال ابتدا نگاهی به ترکیب اعضای شورای عالی استاندارد می‌اندازیم. براساس مصوبه مجلس در این زمینه، رئیس ‌جمهور در رأس هرم این شورا و به‌عنوان رئیس شورای عالی استاندارد قرار دارد. رئیس سازمان ملی استاندارد هم به‌عنوان دبیر شورا شناخته می‌شود. دیگر اعضای این شورا عبارتند از رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، رئیس سازمان حفاظت محیط ‌زیست، وزرای اقتصاد، علوم، راه، جهاد کشاورزی، صنعت، بهداشت، نفت، نیرو، تعاون، ارتباطات و دفاع، دادستان کل کشور، رئیس سازمان بازرسی کشور، دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، رئیس سازمان صدا و سیما و رئیس شورای رقابت. با توجه به این ترکیب به نظر می‌رسد که رئیس سازمان ملی استاندارد، رئیس سازمان محیط‌ زیست، وزرای راه، نفت، بهداشت، دادستان کل کشور و رئیس شورای رقابت با توجه به دغدغه‌هایی که در ارتباط با وظایف محوله خود در وزارتخانه‌ها و سازمان‌های تحت ‌مدیریت دارند، شاید رأی به خروج این خودروها از خطوط تولید گروه‌های خودروساز دهند. در کنار موافقان، معلوم نیست که وزارت صنعت چه پیشنهادی را در نشست آینده شورای عالی استاندارد ارائه خواهد کرد. روز پیش خبرگزاری فارس مصاحبه‌ای از معاون سازمان ملی استاندارد منتشر کرد که وی در این گفت‌وگو تاکید کرده بود: «در خصوص برنامه‌ریزی برای توقف تولید بعضی خودروها، پیشنهاد وزارت صنعت در نشست شورای عالی استاندارد ارائه خواهد شد که مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.»

بنابراین به نظر می‌رسد با نظر موافق وزارت صنعت این پیشنهاد در شورای عالی استاندارد با در نظر گرفتن مهلتی دیگر برای خودروسازان رأی بیاورد. سازمان استاندارد به دنبال این است که اجرای استانداردهای ۸۵ گانه را از دی ماه سال‌ جاری کلید بزند. البته مسوولان ارشد این سازمان خروج خودروها به خاطر رعایت نشدن استانداردهای ۸۵ گانه را منوط به نظر شورای ‌عالی استاندارد، عنوان می‌کنند.در این ارتباط حسن کریمی ‌سنجری، کارشناس خودرو می‌گوید که خروج خودروهای قدیمی از خطوط تولید با دو نوع چالش همراه است.وی چالش‌های موجود را به دو بخش زیست ‌محیطی و ایمنی در مقابل چالش‌های موجود در خطوط تولید گروه‌های خودروساز تقسیم می‌کند.این کارشناس خودرو می‌گوید: تولید این خودروها با توجه به میزان مصرف سوخت آنها، قطعاً اثرات منفی روی محیط‌زیست به‌جای خواهد گذاشت. همچنین پاس نکردن استانداردهای ۸۵گانه به خاطر قدیمی بودن پلت‌فرم‌های این خودروها موجب می‌شود این خودروها نتوانند استانداردهای ایمنی که در راستای استانداردهای ۸۵ گانه مدنظر سازمان ملی استاندارد بوده است را پاس کنند.

وی موضوع توقف تولید خودروهای قدیمی را از منظر دیگری هم مورد توجه قرار می‌دهد. کریمی ‌سنجری با اشاره به تأثیر این اتفاق بر شرایط خودروسازان می‌گوید: هم اکنون خودروسازان توان طراحی و تولید پلت ‌فرم‌های جدید را ندارند. از این رو خارج کردن این خودروها در وضعیتی که امکان طراحی پلت ‌فرم جدید و به دنبال آن محصول جدید وجود ندارد، منطقی به نظر نمی‌رسد. وی به مساله تحریم‌ها هم اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: تحریم‌ها امکان ایجاد تنوع در سبد محصولات خودروسازان را سلب کرده است. علت این مساله را باید در خروج شرکای بین‌المللی (چه اروپایی و چه چینی) از خطوط تولید خودروسازان جست و جو کرد.نکته سوم بحث فشاری است که از ناحیه توقف تولید این خودروها به بازار و مصرف‌کننده وارد خواهد شد. کریمی‌ سنجری عقیده دارد هم اکنون ارزان‌ترین خودروی بازار یعنی پراید، در بازه ۴۰ تا ۵۰ میلیون قرار دارد چنانچه این خودرو از سبد محصول خودروساز خارج شود، قیمت کف خودرو در بازار در بازه ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان قرار خواهد گرفت و این مساله بیش از پیش به مصرف‌کننده فشار خواهد آورد.این کارشناس در جمع‌بندی صحبت‌های خود نتیجه می‌گیرد وضعیت کنونی به هیچ وجه برای حذف این خودروها مناسب نیست.

دنیای اقتصاد

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar