خودروسازان اگر به درستی خصوصی نشوند نابود خواهند شد
یک کارشناس خودرو تاکید کرد: اگر خودروسازی مثل دیگر صنایع به درستی خصوصی نشود نابود خواهد شد.
امیرحسین کاکایی با تاکید بر ضرورت اجرای طرح خصوصیسازی به روش درست در صنایع به ویژه در صنعت خودرو، تصریح کرد: به ظاهر تقریباً صنعت خودروسازی و قطعهسازی ما خصوصی هستند ولی به معنای واقعی خصوصی نشدهاند و این موضوع در آشفتگی و بلاتکلیفی آنها نقش اساسی داشته است.
به گفته کاکایی، دولت و نظام اقتصاد دولتی محور ما به طوری است که اجازه نمیدهد بخش خصوصی رفتار واقعی از خود نشان دهد، بنابراین تا زمانی که دیدگاه دولت نسبت به بخش خصوصی تغییر نکند خصوصیسازی فایدهای نخواهد داشت، حتی اگر خودروسازان را به طور کامل خصوصی کنیم به حدی قواعد پیچیده و ناهماهنگ داریم که مانع پیشرفتشان خواهد شد.
این کارشناس خودرو با ذکر اینکه انتظارات متناقضی از صنایع ما وجود دارد و همین ناسازگاری موجب آشفتگی آنها شده، یادآوری کرد: به طور مثال دولت میخواهد قیمت خودرو ثابت بماند و حتی دستور تولید خودروی جدید با حفظ اشتغال را هم میدهد، درحالیکه بهای تمام نهادههای تولید افزایش پیدا کرده است؛ این کار تنها موجب زیان خودروسازان و سود دلالان میشود.
کاکایی قوانین و سیاستهای دولت را جزیرهای دانست و گفت: در طول ماههای اخیر چندین پرونده تعزیراتی برای خودروسازیهایی به غیر از سایپا و ایرانخودرو به خاطر افزایش قیمت به وجود آمده چون آنها قطعه را به طور سی کی دی وارد کرده و باید خودروی سودده تولید کنند ولی دولت مانع آنها شده است.
وی اضافه کرد: به خاطر تضاد در قوانین یک معاون بخشنامهای صادر میکند که حتی با بخشنامه معاون دیگر هماهنگ نیست، به طور مثال قرار بود لاستیک وارد نشود اما نه تنها اقدامی برای افزایش توان داخل انجام ندادند بلکه تولیدکنندگان اجازه افزایش قیمت هم نداشتند.
این کارشناس خودرو بیان کرد: دولت هنوز به نتیجه نرسیده که قصد دارد به طور کامل خودروسازیها را واگذار کند یا خیر؛ مدیرعامل ایران خودرو را به بهانه افزایش قیمت برکنار کردند طی دوسال هم چند مدیرعامل سایپا برکنار شد، این یعنی همیشه بهانهای برای عزل مدیرعاملان وجود دارد و با این کار به جای حل مسئله صورت مسئله را پاک میکنند.
کاکایی با اشاره به اینکه ابهامات زیادی در خودروسازی ایران وجود دارد و همین مانع خصوصیسازی آنها میشود، اظهار کرد: هرچند خصوصیسازی امروز ضروری است اما به خاطر این که دولت به جای تصدیگری بر صنایع، نقش حاکمیتی دارد صنایع بعد از خصوصی شدن بهرهوری چندانی نخواهند داشت، ولی صنعت خودرو در وضعیت کنونی به نقطه حساسی رسیده و اگر خصوصیسازی به شکل درست انجام نشود تبعات جبرانناپذیری خواهد داشت.
اقتصاد آنلاین
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد