زیرساختهای خودروسازی و استانداردهای آلایندگی به طور کامل انجام نشده است
معاون سازمان استاندارد گفت: زیرساختهای خودروسازی و استانداردهای آلایندگی هنوز به طور کامل انجام نشده است. جایزه ملی کیفیت و بهره وری موضوع ملی است، پس اگر نگاهها سطحی باشد، مشکلات حل نخواهد شد.
مسلم بیات در برنامه تیتر امشب در خصوص کیفیت افزود: با ۵ رویکرد کیفیت در دنیا تعریف شده که یکی از تعریفها رویکرد متعالی به کیفیت است که کالای بی نقص و عیب را کالای باکیفیت میدانیم.
تعریف دوم کیفیت از نظر دیدگاه متقاضی به محصول است که گفته میشود محصول مناسب مصرف کننده است و در این دیدگاه متقاضی به نوع کاربری کالا نگاه میکند.
در رویکرد کارخانه یا شرکتی کیفیت یک نوع الزامات و ویژگیهایی است که اگر کالا منطبق با آن و یژگی ها باشد با کیفیت است. رویکرد چهارم هم ویژگیهای ذاتی است که به عنوان کیفیت تلقی میشود و در نهایت ویژگی که بر اساس ارزش است و میزان پولی که یک متقاضی تمایل دارد برای کالا پرداخت کند.
او در خصوص وضعیت کیفیت در کشور گفت: چون هنوز شاخصهای نرخ کیفیت بر اساس قانون جدید تعریف و تدوین نشده است آنچه در کشور وجود دارد بر مبنای استاندارد است. استاندارد حدی از کیفیت است که قابلیت اندازه گیری به طور کیفی و کمی را دارد به عبارتی کیفیت سقف نیست بلکه بیسی از کار است که در آن ایمنی وسلامت متقاضی و مصرف کننده تأمین میشود بر همین اساس شرایط ما در همه گروههای کالایی یکسان نیست.
در بعضی گروههای کالایی مانند گروه غذایی و شویندهها بد نیست ولی در ارتباط با خودرو و قطعات خودرو مشکلاتی داریم که متناسب با زیرساختهای توسعه باید کارهایی انجام شود.
بیات گفت: یکی از الزامات در زیرساخت کیفیت تست است که در تست خودرو هنوز مرکز تست جامع خودرو در کشور نداریم که لازمه آن سرمایه گذاری لازم است.
او افزود: کیفیت یک موضوع مطلق نیست بلکه نسبی است و در کشور ما در خصوص محصولات گوناگون متفاوت است چون توسعه زیرساختهای کیفیت درکشور ما به طور کامل شکل نگرفته است.
وی گفت: خیلی از جوایز در حوزه کیفیت مورد تأیید نیست و فقط جایزه مورد تأیید سازمان استاندارد جایزه ملی کیفیت است.
جایزه ملی کیفیت بر اساس ساز وکار قانونی ارائه میشود و در استانداردها تمرکز در ویژگی محصول در کارخانه است و در سیستمها در مقابل کلیه ذینفعان مسئول هستیم پس اگر تولیدی پایدار نباشد رقابت پذیرهم نیستند. فرهنگ کیفیت باید در جامعه توسعه پیدا کند.
معاون ارزیابی کیفیت سازمان ملی استاندارد افزود: اگر تولیدی نتواند به موفقیت پایدار برسد، رقابت پذیر هم نخواهد بود. تمامی سازمانها در مقابل تأثیر تصمیمات و حتی اقدامات در مقابل تمامی ذینفعان مسئول هستند، پس در قانون جدید آمده است: فرهنگ کیفیت باید در جامعه توسعه پیدا کند. کیفیت محصول یک سازمان نیست و سازمان ملی استاندارد ارزیابی انطباق را انجام میدهد و اگر نهادی تصمیم گرفت بیشتر از سازمان ملی استاندارد کاری انجام دهد باید در جهت استراتژی کشور باشد.
فرزین انتصاریان رئیس انجمن مدیریت کیفیت دیگر مهمان برنامه در خصوص کیفیت گفت: کیفیت مقولهای متفاوت و استاندارد سازی ابزاری برای توسعه کیفیت است ولی تمام کیفیت را نمیتواند تعریف کند. ما جایزه مدیریت کیفیت در نظام مدریت در سطح خرد میدهیم پس برای رسیدن به کیفیت باید نظام، سیستم و زیرساخت لازم را داشته باشیم که یکی از محورهای مدیریت کیفیت استاندارد است و کیفیت در سطح خرد و بنگاهها به شرایط بنگاهها بستگی دارد.
در مدل ارزیابی ملی کیفیت که منجر به جایزه میشود، مدیریت کیفیت در حد اعلا به طور کاملاً جامع در یک بنگاه اقتصادی و کارخانه اندازه گیری و بعد بر اساس آن نظام امتیازاتی داده و پس از رسیدن به رتبه خاص منجر به گواهی و تشویق و تندیس میشود.
او افزود: استاندارد و تدوین استاندارد بیشتر نگاه ایمنی دارد. سازمان ملی استاندارد در محدوده قانون انجام وظیفه و اعمال قانون میکند ولی در رویکرد ضمانت اجرا ما یک رویکرد قدیم داریم که در کشورهای دیگر منسوخ شده ولی در کشور ما هنوز اجرا میشود. در این نظام حاکمیت موظف هستند مجموعه را به گونهای مدیریت کنند که رضایت مصرف کننده لحاظ شود ولی رویکرد جدید کاملاً متفاوت و در قانون جدید فقط قانون نظام استاندارد سازی است و حکومت در قوانین مردم کمتر دخالت مینماید و قانون استاندارد را مینویسد و نظارت میکند.
او در خصوص ضمانت اجرایی گفت: دولت به اندازه ظرفیت خود میتواند ضمانت کند. استانداردهای سیستم برای کیفیت در سطح خرد برنامه ریزی شده است. ضمانت اجرا زمانی است که از طریق قانون حمایت از مصرف کننده قدرت دفاع به مصرف کننده داده شود.
جلوداری کارشناس کیفیت و بهرهوری در ارتباط تلفنی ارزیابی جایگاه کیفیت در کالا و خدمات در کشور گفت: میزان فاصله ما از سطح بین المللی بستگی به برداشتهای ما از موضوع دارد. برای کیفیت استاندارد و رضایت متقاضی نیاز است و ما نمیتوانیم استاندارد را از کیفیت جدا کنیم.
برای استاندارد در یک خودرو اقداماتی در راستای رضایت متقاضی انجام میشود. در وهله اول نیاز داریم مردم از حقوق خود در خصوص استاندارد آگاهی داشته باشند. در ارزیابی استاندارد تمرکز بر استانداردهای محصول است درحالیکه ارزیابی خدمات هم مهم است.
جلوداری در ادامه در خصوص شاخص استاندارد در چشم انداز ایران ۱۴۰۴ گفت: اهداف میتواند قابل دسترسی باشد و نگاه سطحی به آن نداشته باشیم. ما بیشتر در پی مراسم و گواهی نامه هستیم که اینها فرهنگ سازی میکند ولی اعتبارسنجی فرهنگ سازی ها جای سؤال دارد.
در کشورمان هزاران جایزه در خصوص کیفیت داریم ولی هنوز در صنعت خودرو مشکلات زیادی در خصوص کیفیت خودرو داریم.
زیرساختهای خودروسازی و استانداردهای آلایندگی هنوز به طور کامل انجام نشده است. جایزه ملی کیفیت و بهره وری موضوعی ملی است پس اگر نگاهها سطحی باشد مشکلات برطرف نخواهد شد.
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد