نارضایتی رئیس‌ جمهور از روند نوسازی ناوگان حمل و نقل

شنبه 1 آذر 99 ساعت 02:38
نارضایتی رئیس‌ جمهور از روند نوسازی ناوگان حمل و نقل

حسن روحانی رئیس ‌جمهور پنج‌ شنبه گذشته در مراسم بهره‌برداری از ۱۳ پروژه در حوزه حمل و نقل نسبت به روند نوسازی ناوگان حمل و نقل ابراز نارضایتی کرد. وی در این مراسم دولت آمریکا را مقصر کند شدن نوسازی ناوگان حمل‌و‌نقل خواند و اظهار کرد که دولت این کشور تلاش زیادی کرد راه‌های اصلی ترانزیت منطقه از ایران عبور نکند.

نوسازی ناوگان حمل و نقل یکی از مهم‌ترین پروژه‌های دولت دوازدهم برای کاهش آلودگی هوای کلان‌شهرها و کاهش مصرف سوخت بود، این در وضعیتی است که اجرای این پروژه با آغاز تحریم‌های بین‌المللی همزمانی پیدا کرد و اجرای آن با کندی انجام گرفت. در زمستان سال ۹۶ حسن روحانی رئیس‌ جمهور خود در مراسمی شرکت کرد که عقد قراردادها و تفاهم‌نامه‌های امضا شده در آن مراسم از خروج و جایگزینی ۲۰۰ هزار دستگاه خودروی فرسوده سنگین تا پایان کار دولت دوازدهم خبر می‌داد. این طرح از آنجاکه اسقاط و جایگزینی بیش از ۲۰۰ هزار دستگاه خودروی فرسوده سنگین را در خود جای داده و با پیگیری رئیس‌جمهوری وزارتخانه‌های صنعت، معدن و تجارت، نفت و همچنین بانک مرکزی هم در آن حضور داشتند، ابرپروژه اسقاط خودروهای سنگین نام گرفت.

همان‌طور که عنوان شد دولت ‌خواهان آن بود که به واسطه این طرح عظیم با بحران آلودگی هوا مقابله کند و از طرف دیگر مصرف سوخت را به میزان زیادی کاهش دهد از طرف دیگر به توسعه صنایع خودرو کمک کند. با این شرایط اما این ابرپروژه در برجام برنامه‌ریزی شده بود و هنوز تحریمی هم کشور را تهدید نمی‌کرد. در آن مقطع، دولت امیدوار بود در کنار تولیدات داخل، از خودروسازان خارجی هم برای پیشبرد ابرپروژه اسقاط خود کمک بگیرد و حتی روی تامین مالی از خارج هم حساب باز کرده بود. با این حال، حدود دو ماه پس از رونمایی رئیس‌جمهوری از ابرپروژه اسقاط، آمریکا از توافق هسته‌ای و برجام خارج شد و رئیس‌جمهوری این کشور اعلام کرد تحریم‌هایی سختگیرانه را علیه ایران به خصوص خودروسازی کشور برقرار می‌کند. سه ماه پس از نقض برجام، آمریکا خودروسازی کشور را تحریم کرد و به شرکت‌های خارجی هشدار داد که در صورت هرگونه همکاری با شرکت‌های خودروساز ایرانی آنها را به واسطه جرایم مادی و معنوی تنبیه خواهد کرد.

با تحریم صنعت خودرو، تردیدهای فراوانی در مورد اجرایی شدن و به سرانجام رسیدن ابرپروژه اسقاط پیش آمد و نظر بیشتر کارشناسان این بود که طرح موردنظر حداقل در موعد مقرر انجام نخواهد شد. دلایل آنها برای این پیش‌بینی، به مسائلی مانند خروج شرکای خارجی از بخش تجاری‌ساز صنعت خودروی کشور و افت شدید تیراژ تجاری‌سازان در کنار مشکلات مالی مربوط می‌شد. در واقع با تحریم خودروسازی، این صنعت از چند جهت تحت‌فشار قرار گرفت، به خصوص در بخش تامین قطعات و تولید. با توجه به سختگیری آمریکایی‌ها در تحریم ایران، شرکای خارجی خودروسازی چه در بخش سواری‌سازی و چه در بخش محصولات تجاری، از ایران خارج شدند.

با خروج خارجی‌ها، تیراژ در خودروسازان تجاری کشور که همان زمان هم زیر ظرفیت خود تولید می‌کردند، بیشتر افت کرد و از آن‌سو با افزایش نرخ ارز و قیمت مواد اولیه، هزینه تولید هم به‌شدت بالا رفت. مجموعه این اتفاقات موجب شد ابرپروژه اسقاط به نوعی در کما فرو برود و تردیدهایی جدی در خصوص سرنوشت آن ایجاد شود. با این شرایط حالا حسن روحانی رئیس‌جمهور از کندی روند این طرح با اعمال تحریم‌های آمریکا سخن می‌گوید. آنچه مشخص است اگر این طرح طبق برنامه‌ریزی دولت پیش می‌رفت تا پایان کار دولت دوازدهم یعنی تا سال آینده شاهد خروج ۲۰۰ هزار خودروی سنگین فرسوده بودیم. خودروهایی که این روزها نقش اساسی در آلودگی هوا ایفا می‌کنند.

دنیای اقتصاد

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar