باز شدن قفل واردات خودرو
جلسه مقدماتی در صحن مجمع تشخیص در خصوص تعیین تکلیف بحث واردات خودرو انجام شده است. ظاهراً گره کور واردات ۷۰ هزار خودرو با پالس مشخص مجمع تشخیص و توسط خود دولت باز خواهد شد.
در روزهای اخیر بعد از انتشار قانون بودجه سال ۱۴۰۱ ماجرای تغییر دقیقه ۹۰ مصوبه مجلس در خصوص ترخیص ۷۰ هزار دستگاه خودرو سواری حاشیهساز شد. مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون تلفیق بودجه، مجوز واردات ۷۰ هزار دستگاه خودرو را در متن بودجه لحاظ کرده بود و این موضوع عیناً در صحن مجلس تصویب شد. هیئت عالی نظارت بر سیاستهای کلی نظام که از قبل با واردات خودرو مخالف بود، بار دیگر بر موضع خود پافشاری کرد و در نهایت از طریق شورای نگهبان موضوع به مجلس گزارش شد و در لحظات پایانی با اختیارات هیئت رئیسه مجلس، بخش مربوط به مجوز واردات ۷۰ هزار دستگاه خودرو از متن قانون حذف شد.
این ماجرا حواشی زیادی را در پی داشت و حتی در یکی دو هفته اخیر شاهد افزایش مجدد قیمتها در بازار خودروهای خارجی و حتی برخی خودروهای داخلی نیز بودیم. این درحالی است که پیش از این رئیس جمهور در نیمه اسفندماه التیماتوم سه ماهه به وزیر صمت برای فراهم کردن سازوکار واردات خودرو داده بود. نکته مهم اینکه واردات خودرو عملاً در اختیار دولت بوده و بحث درج ۷۰ هزار دستگاه خودرو بیشتر از جنبه شفاف شدن درآمدهای خزانه مهم بود.
در اواخر هفته گذشته رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با تأکید بر اهمیت و تأثیر مجمع در موضوعات حساس و اساسی کشور گفت: صحن مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره واردات خودرو مصوبهای نداشته است.
آیتالله لاریجانی گفت: در موضوع واردات خودرو جنجالهایی به راه انداختند و آن را بهانهای برای حمله به کلیت مجمع قرار دادند در حالی که صحن مجمع درباره این مصوبه نظری نداده است و برخی بدون توجه و بدون آگاهی، مجمع تشخیص و هیأت عالی نظارت را یکی میپندارند.
پیگیری نشان میدهد هفته گذشته جلسه مهمی در مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص تعیین تکلیف حواشی واردات خودرو برگزار شده و جلسه تکمیلی نیز در هفته جاری انجام خواهد شد. گفتنی است، بحث مخالفت با واردات از طرف هیئت عالی نظارت انجام شده و مجمع تشخیص مصلحت نظام در این خصوص چنین نظری نداشته است.
جدای از این مباحث، همانطور که پیشتر تأکید شد، بحث واردات خودرو در حیطه مقررات بوده و نیاز به قانون خاصی که الزاماً در مجلس شورای اسلامی تصویب و ابلاغ شود ندارد. به عبارت سادهتر موضوع واردات خودرو در سال ۹۷ توسط دولت ممنوع شد و ظاهراً بعد از مکاتبه رسمی رئیس جمهور در خصوص ساماندهی آشفتهبازار خودرو قرار است در پایان اردیبهشتماه بحث واردات خودرو نیز تعیین تکلیف شود.
بر این اساس به نظر میرسد در روزهای آتی نظرهای مجمع تشخیص مصلحت نظام یک پالس مشخص برای دولت داشته باشد. به عبارت سادهتر، از آنجا که هم دولت و هم مجلس موافق واردات خودرو هستند، تأیید نهایی مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز میتواند در این خصوص راهگشا باشد.
تسنیم
دیدگاه بگذارید
23 دیدگاه ها برای "باز شدن قفل واردات خودرو"
واقعا خیلی مزخرف و چرت هستین !!!
این مطالب و این خبر رو از روی سایت های دیگه کپی پیست میکنین.
متاسفم برای سایت زردتون !
سلام ناصر جان
در صورتی که خبری از جانب ما نباشد منبع اخبار در انتهای خبر درج میشود. در این خبر هم منبع خبر منتشر شده است.
آخه برا واردات خودرو چند ارگان باید تصمیم بگیره ونظر بده مگه دولت میخواد با کشورهای دیگه وارد جنگ بشه
میخواد خودرو وارد کنه تابه این رانت بازیها خاتمه بده
این که کاره بدی نیست
امیدوارم مراکز تصمیم گیری در تصمیم گیریها خود به نظرات مردم هم توجه کنند. چرا باید مردم ما حسرت به دل یه کالای خوب در زندگی خود باشند. آزاد سازی واردات خودرو و کاهش قیمت خودرو انتظاری بجائی است که مردم منتظر آن هستند. در وضعیت فعلی واقعا حیران و سرگردان هستیم.
همه کشورهای صنعتی جهان که حتی بهترین خودرو ها را تولید میکنندخودرو هم وارد میکنند چی شد بدبخت شدند خیر آنها رانت ندارند علت اصلی عدم واردات خودرو رانت خودرویی است
کشورهای دیگه مدیراشون پدر مادر دارند
امیدوارم این واردات خودرو منجر به پولدار شدن یه عده و رانت نشه و فقط ماشینهای ارزان قیمت وارد بشه چون هرچقد پورشه و مازراتی وارد بشه دردی از مردم دوا نمیکنه و فقط ۴درصدیا سودشو میبرن
وعده و عید زیاد دولت سر کاری
ان شاءالله واردات خودرو هرچه زودتر انجام شود. درحال حاضر واقعا واردات خودرو لازم وضروری است. حالا نمی دونیم مثلا دردوسال آینده چه چیزی به نفع دولت وملت است
ولی درحال حاضرواردات به نفع همه است بخصوص قشر جوان وقشرمتوسط جامعه. دولت باید ومجبوراست واردات را آزاد کند هرزمان احساس کرد به ضرراست سریع می تونهجلوواردات رابگیره. ما نمی دونیم چرا تصمیم درستی گرفته نمیشه؟؟؟!!
واقعا نمیدانم که در در سایر کشورهای دنیا نیز در مورد یک طرح چنین نا هماهنگی هایی بروز میکند ؟ و مردم همانند ملت ما چنین سر گشته و حیران میمانند.که بالاخره یک توپ بعد از پاسکاری های بسیار زیاد و اتلاف وقت توسط کدام بازیکن شوت میشود؟ واقعا نمیدانم.این عمل را به حال مملکت مثبت ارزیابی کنم یا منفی؟ یک طرح…مجلس…شورای نگهبان….تشخیص مصلحت……اظهار نظر آقایان ذی نفوذ …..شوراهای عالی …….وزارت صمت……وزارت امور اقتصادی و دارایی….کارخانه های سازنده اتومبیل……وزارت برنامه و بودجه……..و…..و…..و
ساام خدمت عزیزان خلاصه کنم تا این دوتا کارخانه ایران خودرو وسایپا خصوص سازی نشه همین که هست رانت هم تموم نمی شه این یه سفره بزرگ هست تمومی هم نداره تمام خودتونو خسته نگنین