واردات خودرو از راه غیرقانونی
این روزها زمانی که سری به اتوبان های سطح شهر می زنیم، انواع مختلفی از خودروهای لوکس خارجی با پلاک گذر موقت به چشممان می خورد. خودروهایی که به گفته مسئولان تنها اجازه تردد سه ماهه در سال را دارند که می توانند سه ماه دیگر آن را تمدید کنند.
اما در این بین گویی برخی از خودروها، بیش از ۶ ماه است که در سطح شهر با پلاک گذر موقت تردد دارند و به گفته معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران برخی از آنها حتی از سال ۹۷ در کشور حضور دارند!
خودروهای ورود موقت، ۳ ماهه هستند!
مهرداد جمال ارونقی معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران ، درباره تعداد خودروهای ورود موقت به کشور بیان کرد: ورود موقت خودرو به کشور تسهیلاتی است که در قانون امور گمرکی تصریح شده است. هر ایرانی مقیم خارج از کشور به شرطی که بیش از ۳ ماه در خارج کشور اقامت داشته باشد میتواند یک دستگاه خودرو به صورت موقت به کشور وارد کرده و پس از اتمام مهلت استفاده آن را به مبدا بازگرداند.
او گفت:ورود موقت خودرو به دو صورت انجام می شود؛ اولین حالت مراجعه به کانون جهانگردی است. فرد به این کانون مراجعه کرده و با در نظر گرفتن تضامینی که کانون اخذ میکند امکان ورود یک دستگاه خودرو با ارائه دفترچه مخصوصی فراهم میشود. این امکان برای تمام کشورهای عضو کنوانسیون دوپاساژ امکان پذیر است.
ارونقی بیان کرد: در حالت دوم شخصی که حائز شرایط وارد کردن خودرو باشد با مراجعه به مبادی ورودی و اعلام شرایط و فراهم کردن سپرده می تواند خودرو را وارد کند، یعنی فرد بعد از مراجعه به مبادی ورودی، خودروی مد نظر خود را معرفی می کند و میزان مشخصی برای تضمین در قالب بن بیمه، سپرده بانکی یا ضمانت نامه بانکی ارائه می کند و امکان ورود موقت کالا به داخل کشور به وی داده میشود.
معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران ادامه داد: خودرو های ورود موقت اغلب ۳ ماهه است، اما این مدت تا یک سال قابلیت تمدید دارد. تا زمانی که گمرک اجازه ورود موقت به کشور را صادر کرده است صاحب کالا میتواند آن را استفاده کند، اما بعد از این موعد کالا باید قبض انبار دریافت کرده و تحویل آن به گمرک تایید شود.
او بیان کرد: بررسیهای صورت گرفته از سال ۹۷ تا ۲۰ اردیبهشت امسال نشان میدهد در حال حاضر ۳۳۰ دستگاه خودروی سواری با اجازه ورود موقت در کشور در حال تردد هستند و مهلت تحویل آنها هنوز به پایان نرسیده است. برای ۳۶۰ دستگاه خودرو در گمرکات و بنادر کشور قبض انبار صادر و تحویل مراجع مربوطه داده شده است، اما به دلیل بسته بودن مرزها در شرایط کرونا به ناچار خودرو را از کشور خارج نکردند، اما متروکه نمیشوند و در اختیار اموال تملیکی قرار نمی گیرد.
جزئیات ورود خودروهای گذر موقت به کشور
ارونقی درباره جزئیات ورود خودروهای گذر موقت به کشور گفت:گاهی این خودروها بعد از پایان مهلت مقرر به گمرک بازگشت داده نمیشود. گمرک بعد از صدور و ابلاغ اخطارهای متعدد به صاحبان کالا برای تعیین تکلیف خودروها و اطلاع رسانی از سوی رسانهها، بر اساس قانون موظف خواهد شد وقوع جرم قاچاق را به دستگاههای نظارتی مثل تعزیرات حکومتی گزارش دهد که تا کنون ۳۵۰ دستگاه خودرو را از سال ۹۷ معرفی کردیم و اعلام جرم به مراجع ذکر شده صورت گرفته است؛ امروز حتی خودرو به گمرک هم تحویل داده شد رسیدگی به آن با دستگاههای نظارتی خواهد بود. از این ۳۵۰ دستگاه حدود ۱۶۰ مورد از انواع بنز، ۴۰ دستگاه ب ام و ، ۴۰ دستگاه لکسوس، ۲۵ لندکروزر و مابقی از انواع برندها بودند. گزارش وقوع جرم قاچاق به مراجع مربوطه اعلام و ابلاغ شده است.
معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران بیان کرد: از نظر گمرک ۳۵۰ دستگاه خودرو وارد کشور شده و بازگشت داده نشده است، اگرچه عده کمی دلیل منطقی برای این مشکل داشتند، اما از نظر ما ۳۵۰ دستگاه خودرو بازگشت داده نشده؛ این که چه تعداد از این خودروها شناسایی و ضبط شده است باید از مراجع قانونی پیگیری شود. پیش از این و در سال ۹۰ هم این مشکل وجود داشت، اما مبدا محاسبات ما سال ۹۷ است.
او درباره سرنوشت این خودروها و احتمال تردد آنها در سطح شهر بیان کرد: شاید این خودروها در حال تردد باشند و امکان آن کم نیست. خودروهای ۵ سال قبل هم هنوز تعیین تکلیف نشده اند و پروندههای آنها باقی مانده است.
ارونقی درباره تضامین اخذ شده برای جلوگیری از بروز این تخلفات گفت: ضمانت نامه کالاهایی که با کانون جهانگردی وارد میشوند با کانون مربوط است و گمرک سپرده و ضمانتنامهای از فرد نمیگیرد و طرف حساب گمرک کانون جهانگردی است و بهای کالا از آنجا پیگیری میشود. اگر شخص خودرویی را وارد کشور کند میتواند ضمانت نامهای با سقف و کف مشخص ارائه و کالا را وارد کند. این مبلغ شامل مجموع ارزش گمرکی، حقوق گمرکی و حقوق ورودی کالا است.
او گفت: امروز سقف تضمین را از صاحب کالاها مطالبه می کنیم تا اگر کالا بازگشت داده نشود تضامین کالا قابل توجه باشد. خودروی ۶ میلیاردی در داخل کشور نباید در گمرک ۳ میلیارد ضمانت داشته باشد. در همین راستا به دنبال اخذ ۳ برابر ارزش کالا به علاوه حقوق گمرکی هستیم تا پوشش مناسبی برای مدیریت کالا باشد.
معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران بیان کرد: امکان ورود موقت برای خودروهای با پلاک مناطق آزاد هم وجود دارد و میتوانند برای یک تا دو ماه پلاک گذر موقت دریافت کنند، اما مشکل مطرح شده به این کالاها مربوط نیست. اغلب مشکلات ما به خودرهای ایرانیان خارج از کشور و خارجی هایی که به دنبال تردد در داخل کشور هستند، مربوط می شود. شرایط الان باعث شده تا بسیاری از موارد از اختیار صاحبان کالا خارج باشد و بررسیهای گمرک نشان میدهد بسیاری از این خودروها با دلایل منطقی به مشکل مواجه شده اند و در صورت مراجعه، گمرک همکاری لازم را با آنها خواهد داشت.
او درباره مبنای محاسبات گمرک برای ارائه مجوز ورود موقت خودرو بیان کرد: مبنای ما برای ارائه مجوز ورود موقت خودرو، شخص صاحب خودرو است. هر شخص میتواند بعد از ۳ ماه اقامت خودرو را وارد کشور کند. زمانی که این مدت محدود اعلام شد فرد باید خودرو را به پارکینگ گمرک تحویل دهد و پس از ورود دوباره از همان خودروی موجود در پارکینگ استفاده کند.
برای پیگیری این موضوع به سراغ رئیس پلیس راهور ناجا رفتیم و وی تردد هر خودروی گذر موقت با حد اعتبار مشخص را غیرقانونی دانست و گفتند که با این خودروها برخورد می شود.
خودروهای گذر موقت به کشور اصلی باز گردانده می شود
سید کمال هادیانفر رئیس پلیس راهور ناجا در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: خودروهای گذر موقت تاریخ اعتباری دارند که این تاریخ نشان اجازه تردد این خودرو در سطح شهر است. اما اگر تاریخ اعتبار آنها تمام شده باشد اجازه تردد ندارند، یعنی هر جایی همکاران ما مجاز هستند خودروها گذر موقتی که از آن تاریخ عبور کرده و بیش از آن تاریخ در سطح شهر تردد دارند را متوقف کنند و فرد را ملزم کنند تا به سرزمین اصلی برگردد.
این مقام مسئول بیان کرد: اکنون تعداد زیادی از آنها در پارکینگ ها توقیف شده اند و با آنها برخورد شده است. خواهش داریم تا مقررات را رعایت کنند و این تردد غیر قانونی است. این خودروهایی که در سطح شهر دارند، فقط برای مناطق آزاد است و در حالت عادی برای تردد در سطح شهر باید ۹۰ درصد قیمت واقعی خودرو را به عنوان عوارض گمرکی واریز کنند که بحث فرسودگی و اسقاط و بحث های دیگر مطرح می شود که برای خودروهای مناطق آزاد همچین مجوزی را دولت صادر نکرده است.
یکی از مشکلاتی که با واردات خودروهای گذر موقت در ارتباط است، خرید و فروش غیر قانونی این خودروها است. از آنجایی که قیمت خودرو گذر موقت، به دلیل پرداخت نشدن عوارض گمرکی معمولا بسیار پایینتر از خودروی وارداتی است که پلاک ملی دریافت کرده باشد، برخی از افراد برای خرید این خودروها وسوسه میشوند. البته خرید و فروش خودروهای پلاک موقت در کشور ممنوع بوده و نوعی قاچاق کالا به شمار میآید.
ایران جیب
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد