چه کسی مانع واردات خودرو است؟
مصوبه آزادسازی واردات خودرو دو هفته قبل به مجلس برگشت تا اصلاح شود. اما به نظر میرسد نه کسی در دولت موافق آزادسازی واردات خودرو است و نه در شورای نگهبان و مجمع تشخیص. آخرین موضعگیری هم مربوط به بانک مرکزی بود که تلویحا مخالفت خود با واردات خودرو را اعلام کرد.
بعد از مخالفت شورای نگهبان و مجمع با آزادسازی واردات خودرو، بانک مرکزی هم با این مصوبه مخالفت کرده است. آنگونه که دبیر انجمن قطعهسازان خبر داده بانک مرکزی قاطعانه اعلام کرده که امکان تامین ارز مورد نیاز واردات خودرو را ندارد و از طرفی مخالف این است که ارزهای صادراتی، صرف واردات خودرو شود.
گویا این موضع بانک مرکزی، تیر خلاصی بر مصوبه مجلس در خصوص آزادسازی واردات خودرو است. چون یکی از ایرادات شورای نگهبان و مجمع تشخیص به واردات خودرو، مساله تامین ارز مورد نیاز بود.
صف بلند مخالفان واردات خودرو
البته براساس طرح مجلس، آزادسازی واردات خودرو هیچ تعهد ارزی برای بانک مرکزی ایجاد نمیکرد و قرار بود واردات در ازای صادرات انجام شود. اما حالا بانک مرکزی گفته «مخالف استفاده از ارزهای صادراتی برای واردات خودرو است. چون اولویتهای دیگری برای واردات وجود دارد.»
این موضع را وزیر صمت هم بارها اعلام کرده است. رضا فاطمی امین گفته بود تا زمانی که تعادل ارزی در کشور ایجاد نشود، واردات خودرو صحیح نیست و مخالف آن است.
مصوبه آزادسازی واردات خودرو به مجلس رفته و قرار است ایرادات این طرح در مجلس بررسی شود. حتی وزیر صمت گفته اگر واردات خودرو در مجلس تصویب شود، دولت آن را اجرا میکند.
اما به نظر میرسد مخالفان آزادسازی واردات خودرو بسیارند و بعید است این مصوبه در مجلس رای بیاورد.
چون شورای نگهبان با این طرح مخالف است. برخی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام با این مصوبه صراحتا مخالفت کردهاند. وزیر صمت گفته موافق واردات خود نیست. جز این بانک مرکزی هم گفته مخالف تخصیص ارز صادرات برای واردات خودرو است.
دستوری که واردات خودرو را منتفی کرد
از طرفی چند روز پیش، واردات لوازم خانگی که مشابه داخلی دارند به کشور ممنوع شد. رئیس جمهور گفته بود این سیاست در جهت حمایت از تولید داخل است. اما معاملهگران بازار ارز گفتند دلیل این ممنوعیت، محدودیت منابع ارزی است و آن را سیگنالی برای افزایش قیمت دلار دانستند.
جز این صداهای مخالفی هم از مجلس شنیده میشود. دستور اخیر رئیسی درباره ممنوعیت واردات لوازم خانگی هم نشانه دیگری است که میگوید حتی اگر مخالفتهای موجود هم برداشته شود، منابع ارزی برای واردات نداریم.
دبیر انجمن سازندگان قطعات خودرو هم به مساله کمبود منابع ارزی اشاره کرده و گفته بود: برخی معتقدند که در شرایط فعلی برای تامین کالاهای اساسی و دارو که معیشت مردم هستند، با مشکل محدودیت منابع ارزیی مواجه هستیم و حتی اگر قرار بر صادرات هم وجود دارد، بایستی به اولویتهای دارویی و غذایی یا استراتژیک کشور رسیدگی شود و نه خودرو.
اما این همه ماجرا نیست. چون قرار بوده که واردات در ازای صادرات باشد. طرحی که میگفت قرار است انحصار واردات خودرو به خودروسازان داده شود. به این شکل که خودروسازان داخلی خودرو صادر کنند و در قبال آن، خودرو وارد کنند.
اما وعده صادرات وزیر صمت هم با مانع مواجه شده است. چون ایران برای صادرات خودرو روی بازار عراق و سوریه و لبنان حساب کرده بود. اما حالا در اولین رایزنیها، عراق، دست رد به سینه خودروهای ایرانی زده و گفته خودروهای تولید ایران استانداردهای لازم را ندارد.
بر این اساس به نظر میرسد ماجرای واردات خودرو منتفی است. حتی اگر اختلاف شورای نگهبان و مجلس بر سر مصوبه واردات خودرو ادامه یابد، احتمالا این مصوبه برای تعیین تکلیف به مجمع تشخیص میرود و اعضای این مجمع هم کم و بیش موضع خود درباره واردات خودرو را عنوان کردهاند.
تجارت نیوز
دیدگاه بگذارید
3 دیدگاه ها برای "چه کسی مانع واردات خودرو است؟"
خوبه با این همه رانتی که بازار خودرو ایران و علی الخصوص دو گاری ساز کشور واسه آقایون داره ،فعلا به صرفه نیست واردات ، فعلا مملکت از قبل سیاست کجدار و مریز حاکمان تعطیله و داخلیها خوب سیبیل آقایون رو چرب میکنن
hamoon behtar ke varedat nist chon varedat arz bar dre va dar boland moddat gand mizane be eghtesad amma bayad va bayad san’ate khodro pishrafte ziadi kone.jaygahe alan kafi nist
دنبال مقصر نگردید قرار است این مردم بدترینها را در دنیا داشته باشند حکومت دولت ماشین اینترنت و……