پیش بینی آینده تولید خودرو و قطعه سازان
قطعهسازان در وضعیتی به طور جهادی دست بهکار شدند و با قرارگیری در خط مقدم رونق تولید تیراژ تولید خودروسازان را به بالای روزی ۴ هزار دستگاه افزایش دادند که رفته رفته مواد اولیه و منابع مالیشان به مرز اتمام رسیده است.
قطعهسازان در وضعیتی به طور جهادی دست بهکار شدند و با قرارگیری در خط مقدم رونق تولید تیراژ تولید خودروسازان را به بالای روزی ۴ هزار دستگاه افزایش دادند که رفته رفته مواد اولیه و منابع مالیشان به مرز اتمام رسیده است.با اینحال اما دست از تولید نکشیدند، چون که در کنار سیاست وزارت صنعت، معدن و تجارت برای تجاریسازی خودروهای ناقص کف کارخانه و برگزاری میزهای تعمیق ساختداخل قرار بود حمایت کافی از خودروسازان و قطعهسازان برای ادامه تولید انجام شود. این حمایت هم قرار بود با پرداخت ۱۰ هزارمیلیاردتومان تسهیلات به خودروسازان برای تزریق به قطعهسازان انجام شود؛ تسهیلاتی که هنوز نرسیده نصف شد و بر اساس مصوبه شورای پولواعتبار وعده داده شد در اسرع وقت ۵هزار میلیارد تومان تسهیلات به آنها پرداخت شود. حال اما با وجود اخبار گوناگون در مورد آغاز اختصاص این منابع مالی، دبیر انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعهسازان با ذکر اینکه بخش کمی از این تسهیلات تنها به یک خودروساز پرداخت شده است، از توقف تولید صنعت قطعه برای حداقل دو ماه در نبود منابع مالی خبر میدهد؛ آرش محبینژاد در این خصوص توضیح داده است.
اخبار منتشرشده طی روزهای گذشته از آغاز پرداخت تسهیلات ۵ هزارمیلیاردتومانی حکایت دارند. آیا سرانجام این قفل باز شده است و میتوانیم شاهد تزریق منابع مالی به قطعهسازان باشیم؟
تا همین الان که با شما صحبت میکنم کمتر از ۲۰ درصد از تسهیلات مصوب، آن هم تنها به یک خودروساز پرداخت شده است. بهرغم تمام تلاشها و پیگیریهایی که انجام دادیم اما نظام بانکی در تخصیص این مبلغ به کندی عمل میکند. هم اکنون نیز گروه خودروسازی سایپا موفق به دریافت ریالی از این مصوبه ۵هزار میلیارد تومانی که نیمی از آن باید به آن اختصاص یابد، نشده است. این در وضعیتی است قطعهسازان با دو غول تحریمها و کرونا دستوپنجه نرم میکنند. از همین رو، زنجیره تأمین به این خاطر که در طول چند ماه گذشته ظرفیت تولید بالا رفته بود و هر آنچه داشتند استفاده کردند، با کمبود مواد اولیه رو به رو شدهاند.
با این تفاصیل اگر تسهیلات به موقع به دست قطعه سازان نرسد، باید در انتظار وقوع چه اتفاقی در این بخش باشیم؟
اگر این تسهیلات فوری پرداخت نشود و قطعهسازان نتوانند سفارشگذاریهای نوروزیشان را انجام دهند، پیشبینی میکنیم به این خاطر که انبارها خالی میشود و موجودی در راه هم خالی خواهد شد، حداقل دو ماه توقف تولید را در صنعت قطعه داریم. چون اگر قرار باشد پس از سال جدید با تزریق نقدینگی سفارشگذاریها انجام شود، تازه یک ماه طول میکشد که مجدداً آن مواد اولیه و ملزومات به دست قطعهساز برسد و دوباره تولید را ادامه دهد. همین موضوع با ادامه پرتیراژ و با دوام تولید در تضاد است. البته این تنها مشکل قطعهسازان نیست، چون که افزایش قیمت مواداولیه داخلی به ویژه نرخ فولاد نگران کننده است.
افزایش قیمت مواد اولیه چه تاثیری در محصول نهایی یا همان خودرو دارد؟
با این وضعیت، قیمت خودرو در کارخانه به شدت افزایشی خواهد شد. متاسفانه نرخ نهادههای تولید رو به افزایش است. در شرایط فعلی، ارزش زمانی تخصیص این تسهیلات بسیار اهمیت دارد. یعنی با مطالباتی که امروز قطعهسازان میتوانند دریافت کنند، توان مالی بهتر و بیشتری برای خرید مواد اولیه نسبت به دو ماه آینده دارند.
به این خاطر که قیمت ارز، مواد اولیه و نهادههای تولید همه و همه بهشدت در مسیر افزایش قرار دارد. بنابراین تأخیر در پرداخت تسهیلات جدا از همه مباحث جاری بین خودروساز و قطعهساز و تأمین سرمایه در گردش این صنعت، بهنوعی حقالناس هم حساب میشود.
چون که قطعهسازان به کارگر، پیمانکاران و زنجیره تأمین خودشان بدهکارند و اگر نتوانند مطالباتشان را وصول کنند، شب عید خیلی سختی در انتظار صنعت قطعهسازی خواهد بود. این را هم فراموش نکنیم که قطعهسازان به دعوت وزیر صنعت، معدن و تجارت و دعوت خودروسازان برای افزایش تولید و تجاریکردن ۲۰۰هزار خودرو کف پارکینگها و همچنین نهضت ساخت داخل با اعلام آمادگی کردند، ولی در ازای این اقدام آنها به قطعهسازان گفته شده بود که مطالبات معوق خود را تا پایان سال دریافت میکنند.
باتوجه به این که بدهی خودروسازان به قطعهسازان چندین هزار میلیارد تومان بیشتر از تسهیلات مصوب است، خودروسازان قرار بود مابقی بدهی را چگونه بپردازند؟
بخشی از این مطالبات قرار بود از محل تسهیلات ۵ هزار میلیاردتومانی و مابقی از محل منابعی که پیشبینی شده بود، پرداخت شود. این منابع دیگر هم شامل فروش فوری خودروسازان، اموال مازاد، سهام خودروسازان و غیره آنها بود.
متاسفانه در وضعیت کنونی این امید قطعهسازان به مرحلهای رسیده که در حال ناامید شدن است. بهرغم این که قطعهسازان تمام منابع مالی و مواد اولیه باقیمانده خود را به کار گرفتند و هر سه موضوع مورد نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت ازجمله افزایش تیراژ تولید خودرو، تجاریسازی خودروهای کف و نهضت ساخت داخل قطعات را پیش بردند، اما با همه این اقدامات وعدههای مالی عمل نشد و الان زنجیره تأمین خودروسازان به ویژه زنجیره تأمین سایپا نتوانسته است به مطالبات معوقش برسد.
اخبار خودرو
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد