کاهش شدید تولید موتورسیکلت

سه شنبه 20 اردیبهشت 01 ساعت 15:50
کاهش شدید تولید موتورسیکلت
یک مقام صنفی در صنعت موتورسیکلت کشور در حالی به موضوع افزایش ۶۰ هزار دستگاهی موتورسیکلت در سال ۱۴۰۰ اشاره می کند که بررسی ها نشان می دهد طی ۵ سال گذشته تولید موتورسیکلت متاثر از قوانین بازدارنده رشد قیمت و کاهش تقاضا از ۶۰۰ هزار دستگاه در سال به حدود ۲۰۰ هزار دستگاه رسیده است رقمی که حکایت از افت ۷۰ تا ۸۰ درصدی تولید در این صنعت دارد.

صنعت موتورسیکلت جزء صنایعی است که طی سال‌های اخیر با شوک‌های مختلف و تصمیمات متناقض، دچار آسیب‌های فراوانی در کشور شده است. افزایش نرخ ارز، عدم‌هماهنگی بین دستگاه‌های مختلف سیاستگذار صنعتی کشور، از مسائل و مشکلاتی است که پیکر بی‌جان این صنعت رابیش از پیش نحیف کرده است.

بررسی اوضاع صنعت موتورسیکلت نشان می دهد که در سال‌های اخیر به دلیل رکود و کاهش تقاضا بخشی از مجموعه تولیدی در این صنعت تعطیل شدند این در حالی است که موتورسیکلت وسیله مصرفی و ابزار کسب‌وکار اقشار متوسط و ضعیف جامعه محسوب می شود اما افزایش چند برابری قیمت آن طی ۴ و ۵ سال گذشته، باعث شده که بخش قابل توجهی از این قشر دست‌شان از این بازار کوتاه شود.

بنابراین نگاهی به بازار این وسیله نقلیه حکایت از آن دارد که گرانی فقط به سراغ خودرو نرفته بلکه موتورسیکلت نیز در چاه گرانی فرو رفته و می رود تا به کالایی لوکس تبدیل شود. به طوری که افزایش قیمت موتور سیکلت سبب شده تا تقاضا در این بازار کاهش پیدا کند و افراد ضعیف‌تر به سمت خرید موتورهای دست دوم بروند.

دبیر انجمن صنعت موتورسیکلت ایران در همین ارتباط ضمن اشاره به عوامل موثر بر بازار تولید و تقاضای موتورسیکلت در سال جاری تصریح کرد: چنانچه مسئولان موانع تولید در این صنعت را برطرف کنند و راه تنفس و آزادی عمل را برای تولیدکنندگان باز نمایند شاید در سال جاری اتفاق مثبت در حوزه تولید در صنعت موتورسیکلت رخ دهد اما در صورتی که بخش نامه های جدید و سختگیری های بیشتری را شاهد باشیم قطعا صنعت موتورسیکلت در سال ۱۴۰۱ نیز با کاهش تولید مواجه خواهد شد.

بهمن ضیاء مقدم افزود: روند کاهشی تولید موتورسیکلت در چند سال اخیر در حالی است که در پایان سال ۱۴۰۰ حدود ۶۰ هزار دستگاه موتورسیکلت نسبت به سال ۹۹ بیشتر تولید گردید اما این مساله فقط به دلیل بحث اسقاط و درگیری تولیدکنندگان برای تهیه برگه اسقاط و مجوز ثبت سند مدل جدید در پایان سال است که باعث افرایش تولید و بازار تقاضای بهتری برای تولید کنندگان در پایان سال ۱۴۰۰ شد و دلیل بر این نیست که سال ۱۴۰۰ صنعت موتورسیکلت بازار خوبی داشته است.

وی در همین ارتباط به مقایسه آمار تولید موتورسیکلت در سالهای اخیر پرداخت و با تاکید بر کاهش بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصدی تولید در ۵ سال گذشته، گفت: تا سال ۹۵ میانگین نیاز بازار تقاضا در صنعت موتورسیکلت تقریبا بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار دستگاه در سال بود اما عوامل مختلفی باعث شد که این رقم در سالهای ۹۶ تا ۹۹ روند کاهشی داشته باشد به طوری که در سال ۹۹ تنها حدود ۲۱۱ هزار دستگاه موتورسیکلت تولید شد و فقط در سال ۱۴۰۰ با کمی افزایش به حدود ۲۸۰ هزار دستگاه رسید.

عوامل موثر بر رونق بازار موتورسیکلت در سال ۱۴۰۱

دبیر انجمن صنعت موتورسیکلت ایران با این حال تولید و تقاضا در بازار موتورسیکلت در سال ۱۴۰۱ را به عوامل مختلفی مرتبط دانسته و یاد آور شد: عدم پایداری قوانین و تصویب قوانین جدیدی در حوزه واردات و صادرات، نوسانات و شوک ارزی در بازار از جمله عواملی است که می تواند بر بازار تولید و تقاضا در این صنعت تاثیر بگذارد.

ضیاء مقدم افزود: البته هم اکنون تقاضای بازار موتورسیکلت نسبت به سال ۹۵ کاهشی است و این مساله بیش از همه به دلیل افزایش قیمت موتورسیکلت در این سالها و از سویی کاهش توان مالی مردم و متقاضیان این صنعت است.

وی همچنین در خصوص تغییر و افزایش قیمت موتورسیکلت در سال جاری اظهار داشت: اگر تغییراتی در بازار ارز و قوانین بوجود نیاید قیمت موتورسیکلت در سال ۱۴۰۱ افزایش نخواهد یافت و یا حداقل افزایش ناچیزی خواهد داشت و این رشد قیمت صرفا به دلیل افزایش قیمت تمام شده محصول ناشی از هزنیه های کارگری و حقوق و دستمزد و مالیات مطابق عرف خواهد بود.

به گفته وی در صورت عدم افزایش یکباره یا چند برابری متاثر از نوسانات ارز و و حقوق گمرکی پیش بینی می شود استقبال بیشتری را در بازار موتورسیکلت باشیم اما چنانچه این اتفاقات در حوزه گمرکی و نرخ ارز صورت گیرد و بر قیمت ها تاثیر زیادی بگذارد قطعا با اقبال کمی در بازار موتورسیکلت مواجه خواهیم شد.

تاثیر حذف سن فرسودگی بر جریان تقاضای موتورسیکلت

این مقام صنفی در انجمن تولیدکنندگان موتورسیکلت همچنین اجرای ماده ۸ قانون هوای پاک و سن فرسودگی موتورسیکلت را از دیگر عوامل موثر بر کاهش تقاضای بازار موتورسیکلت دانست و خاطر نشان کرد: البته این قانون که به صراحت تاکید داشت که تمامی مالکان خودرو و موتورسیکلت موظفند به محض رسیدن وسیله نقلیه آنها به سن فرسودگی نسبت به اسقاط و از رده خارج کردن آن اقدام کنند و در این راستا تکلیفی بر مالکان وسایل نقلیه واگذار شده بود، حذف شد.به این ترتیب هم اکنون افرادی که حتی موتورسیکلت های کاربراتوری با سن ۱۰ تا ۱۵ سال دارند با صرف هزینه دو تا ۳ میلیون، همچنان از همان وسیله استفاده می کنند و دیگر نیازی برای خرید موتورسیکلت جدید ندارند که طبعا این مساله بر بازار تقاضا در این صنعت تاثیر گذار است.

ضیاء مقدم در پایان در خصوص الزام قانون هوای پاک مبنی بر منع تردد موتورسیلکت های کاربراتوری از سال ۱۴۰۱ گفت: امیدواریم این قانون اجرایی شود و بازار تقاضای خوبی برای موتورسیکلت های انژکتوری فراهم شود گرچه که معتقدم به دلیل عدم وجود ابراز بازدارنده بعید است این الزام قانونی قابلیت اجرا داشته باشد.

پرشین خودرو

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar