مردودی ۳۰ درصد خودروهای سنگین در معاینه فنی
تازهترین گزارش ادارهکل راهداری و حمل و نقل جادهای مازندران نشان میدهد که ۳۰ درصد از خودروهای سنگین مراجعه کننده به مراکز معاینه فنی استان در سال جاری در مرحله نخست مردود شدند که این میزان دو برابر سال پیش است.
بر اساس مقررات موجود تمامی ناوگان سنگین با عمر زیر ۱۰ سال بایستی هر ۶ ماه یک بار و با عمر بالای ۱۰ سال هر سه ماه یک بار نسبت به دریافت برگه معاینه فنی خودرو اقدام نمایند. همچنین تنها ناوگان سنگین با عمر زیر یک سال از دریافت معاینه فنی معاف هستند.
به طور کلی بر اساس فرمهای موجود هر خودروی سنگین باید نزدیک به ۷۰ تست سلامت را پست سر بگذارد تا بتواند معاینه فنی دریافت کند.
معاینه فنی خودروهای سنگین دارای دو بخش کنترل عیوب ظاهری شامل قسمتهایی مثل وضعیت دود خروجی، شیشهها، برف پاک کن، شیشه شور، کمربنـد ایمنی، بوق، تغییر شکل بدنه، وضعیت صدای اگزوز، وضعیت لاستیکها، وضعیت چراغها از بلور گرفته تا چراغ پـلاک و وضعیت متعلقات اضافی و تجهیزات ایمنی است که به صورت چشمی توسط کارشناس فنـی مرکـز انجـام میشود و بخش دیگر آن هم مربوط به آزمونهای مکانیزه است که با استفاده از تجهیزات و ادوات ویژه آزمون انجام میگیرد که از سنجش آلایندگی خروجی از اگزوز خودرو تا آزمون ترمـز جلـو و عقـب و بازدید از قسمتهای تحتانی مثل شیلنگهای ترمز و لولههای سوخت رسانی را شامل میشود.
مسئولان راهداری مازندران دلیل افزایش مردودی خودروهای سنگین مراجعه کننده به مراکز معاینه فنی در مرحله نخست را تشدید نظارتها و دقت بیشتر این مراکز در سال جاری عنوان میکنند.
آنها می گویند که با هدف کاهش سوانح رانندگی و آلودگی در مازندران و برای جلوگیری از تکرار مشکلات ناشی از آلودگی هوا نظارت بیشتری بر مراکز معاینه نفی اعمال میکنند و در این بین خودروهای سنگین که بیشترین آلودگی را به خاطر دیزلی بودنشان و استفاده از سوخت نفت و گاز دارند، بیش از دیگر خودروها در زیر ذره بین نظارتها از جمله معاینه قرار دارند و این برنامه هم باید برای این خودروها حداقل بین دو تا چهار بار در سال تکرار شود تا کیفیت سنجی درستی نسبت به وضعیتشان انجام گیرد.
به عقیده این مسئولان، روزآمد بودن معاینه فنی خودروها که روزانه ۵۰۰ هزار ریال است، موجب شده تا رانندگان خودروها به خودروهای سنگین که بیشتر در معرض دید پلیس برای بیش از دیگر خودروها برای این کار اقدام کنند.
۱۳ درصد رفت و آمد جادههای مازندران در تملک خودروهای سنگین
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای مازندران در این باره گفت : در حال حاضر به طور میانگین بین ۱۰ تا ۱۳ درصد از رفت و آمد در سطح جادههای این استان مازندران را خودروهای سنگین در اختیار دارند و طبق قانون هم دریافت معاینه فنی برای این خودروها الزامی است.
عباسعلی نجفی افزود : برای خودروهای عمومی از جمله اتوبوس هم دریافت معاینه فنی طبق ضوابط انجام میشود و این کار هم در راستای جلوگیری از آلودگی و کاهش سوانح رانندگی انجام میشود و نظارت هم به صورت آنلاین بر این خودروها انجام میگیرد.
وی ادامه داد: در این استان نزدیک به ۱۴ هزار خودروهای سنگین (کامیون) رفت و آمد دارند که باید در فرصت زمانی پیش بینی نسبت به دریافت معاینه فنی اقدام کنند.
معاینه فنی حدود ۵۰ هزار دستگاه خودروی سنگین
سرپرست اداره ایمنی و ترافیک اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای استان مازندران هم گفت: تمام مراکز معاینه فنی خودروهای سنگین برای تست مستمر کامیونها از طرف اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای استان نظارت میشوند.
ناهید شهرامی نیا افزود : در ۹ ماهه سال جاری بیش از ۴۹ هزار خودروی سنگین در استان مازندران برای معاینه فنی مراجعه کردند که پیش بینی میشود بعضی از این خودروها که عمر بیش از ۱۰ سال داشتند نزدیک به سه بار در این مدت مراجعه کرده باشند.
به گفته وی میزان مراجعه کامیونها برای معاینه فنی در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال پیش ۲۰ درصد بیشتر شد.
سرپرست اداره ایمنی و ترافیک اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای استان مازندران گفت : در سال جاری ۳۰ درصد از خودروهای سنگین که برای پنج مرکز معاینه فنی در سطح استان مراجعه کردند، به خاطر نداشتن یکی از شرایط رد شدند.
شهرامی نیا اظهارداشت : رد خودروهای سنگین در مراکز معاینه فنی سطح استان در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال پیش ۱۴ درصد بیشتر شد که نشانگر اثر بخشی تشدید نظارت به ویژه آنلاین شدن معاینههای فنی در این مراکز است.
به گفته وی علاوه سامانه مراکز معاینه فنی استان هم از طرف اداره ایمنی و ترافیک راهداری پایش میشود و در صورت تخلف با متخلفان برخورد میشود که بسته شدن این مراکز یکی از این جرائم سخت گیرانه است.
وی صدور معاینه فنی را مربوط به مسائل فنی و ایمنی در خودروهای سنگین دانشت که شامل کیفیت آج لاستیکها، وضعیت چرخ، شیشهها و آینه، چراغ کمربند ایمنی، اعتبار شارژ کپسول اطفاء حریق، جعبه کمکهای اولیه، وضعیت باک، درب ، سیستم ترمز خودرو، وضعیت اگزوز و میزان آلایندگی، وضعیت جلوبندی و فرمان، کیلومتر شمار و سایر موارد فنی است.
شهرامی نیا به رانندگان خودروهای سنگین توصیه کرد تا پیش از پایان اعتبارنامه معاینه فنی خودروهای خود به مراکز معاینه فنی مراجعه کنند تا از جریمه نقدی روزانه ۵۰۰ هزار ریال معاف شوند.
براساس نرخ نامه سال ۹۸ تعرفه صدور معاینه فنی برای خودروهای سنگین ۵۷۰ هزارریال است.
در ۹ ماهه سال جاری نزدیک به ۴۰۰ میلیون رفت و آمد در سطح جادههای مازندران انجام شد که بیش از ۱۱ درصد از این ترددها مربوط به خودروهای سنگین بود.
ایرنا
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد